Reacții internaționale, după ce Aleksei Navalnîi a fost arestat la întoarcerea în Rusia

×
Codul embed a fost copiat

Principalul opozant rus Alexei Navalnîi a fost arestat de autoritățile ruse duminică, la sosirea pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, la punctul de control al paşapoartelor.

Serviciile penitenciare ruse au avertizat că nu vor ezita să-l aresteze pe Navalnîi, 44 de ani, când va sosi în Rusia, acuzându-l că a încălcat, atunci când se afla în Germania în ultimele luni, condiţiile unei eliberări în urma unei condamnări cu suspendare într-un dosar din 2014.

Poliţia rusă a arestat duminică mai mulţi susţinători ai opozantului Alexei Navalnîi, înainte de aterizarea acestuia la Moscova, relatează agenţiile de presă internaionale. Avionul companiei ruse Pobeda la bordul căruia se afla Navalnîi urma să ajungă pe aeroportul Vnukovo din Moscova, dar a fost redirecţionat şi a aterizat la Şeremetievo.

Ursula von der Leyen condamnă dur reținerea lui Navalnîi

 

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, a condamnat dur reținerea lui Navanîi și a cerut eliberarea sa imediată.

„Condamn arestarea lui Aleksei Navalnîi de către autoritățile ruse. Trebuie să îl elibereze imediat și să îi asigure securitatea. Reținerea oponenților politici este împotriva îndatoririlor internaționale ale Rusiei”, a scris Ursula von der Leyen pe Twitter.

Citește și
Aleksei Navalnîi
Avocat: Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, riscă peste 3 ani de închisoare la revenirea sa în Rusia
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Pompeo acuză Rusia că vrea să-l reducă la tăcere pe Navalnîi

 

Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a acuzat duminică Rusia că l-a arestat pe opozantul Alexei Navalnîi la sosirea la Moscova pentru a-l reduce la tăcere, transmite dpa.

"Statele Unite condamnă ferm decizia Rusiei de a-l aresta pe Alexei Navalnîi. Reţinem cu îngrijorare serioasă că închiderea acestuia este ultima dintr-o serie de încercări de a-i reduce la tăcere pe Navalnîi şi alte personalităţi din opoziţie şi voci independente critice la adresa autorităţilor ruse", a comunicat Pompeo. "Cerem guvernului rus să asigure condiţii egale pentru toate partidele politice şi candidaţii care doresc să concureze în procesul electoral", a adăugat secretarul de stat, cerând "eliberarea necondiţionată a lui Navalnîi".

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului cere eliberarea imediată a lui Alexei Navalnîi

 

Înaltul Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului s-a declarat luni "profund tulburat" de arestarea opozantului rus Alexei Navalnîi şi a cerut "eliberarea sa imediată", relatează AFP şi Reuters.

"Suntem profund tulburaţi de arestarea lui Alexei Navalnîi şi facem apel la eliberarea sa imediată şi la respectarea drepturilor sale la un proces corect în acord cu statul de drept", a precizat într-o postare pe Twitter Înaltul Comisariat, care este condus de Michelle Bachelet.
 

Ministrul de Externe rus respinge criticile Occidentului

 

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat luni că luările de poziţie ale statelor occidentale care au condamnat arestarea opozantului Aleksei Navalnîi sunt menite să le distragă atenţia cetăţenilor din respectivele ţări de la problemele interne, relatează Reuters.

Potrivit lui Lavrov, cazul lui Navalnîi a avut ecou în mod artificial în afara Rusiei şi în Occident, care a impus sancţiuni împotriva Moscovei în legătură cu otrăvirea opozantului.

Şeful diplomaţiei ruse a adăugat că Moscova nu se teme că îi va fi afectată imaginea, în urma ultimelor evoluţii din acest caz.

Berlinul şi Londra cer punerea imediată în libertate a opozantului rus Aleksei Navalnîi

 

Ministrul german de externe Heiko Maas a cerut luni Rusiei să-l ''elibereze imediat'' pe opozantul Aleksei Navalnîi, arestat duminică la sosirea sa la Moscova, transmite AFP.

De asemenea, Maas a solicitat o anchetă aprofundată asupra otrăvirii lui Navalnîi şi aducerea autorilor în faţa justiţiei.

La rândul său, Londra a cerut Rusiei eliberarea imediată a lui Aleksei Navalnîi şi a subliniat că Moscova trebuie să dea explicaţii asupra modului în care opozantul rus a fost atacat cu o armă chimică.

''Este îngrozitor că Aleksei Navalnîi, victima unei infracţiuni vrednice de dispreţ, a fost arestat de autorităţile ruse. El trebuie să fie eliberat imediat. În loc să îl persecute pe domnul Navalnîi, Rusia ar trebui să explice cum a ajuns să fie folosită o armă chimică pe teritoriul rus'', a afirmat ministrul de externe britanic Dominic Raab. 

SUA: Navalnîi „trebuie eliberat imediat”

 

Liderul opoziţiei ruse arestat duminică la Moscova, Aleksei Navalnîi, "trebuie eliberat imediat", a îndemnat duminică Jake Sullivan, viitor consilier pentru securitate naţională al preşedintelui ales american, Joe Biden, relatează AFP.

"Navalnîi trebuie eliberat imediat, iar autorii acestui scandalos atac la adresa vieţii lui trebuie să fie traşi la răspundere", a denunţat Jake Sullivan, care va intra în funcţie la 20 ianuarie.

"Atacurile Kremlinului împotriva lui Navalnîi nu sunt numai o încălcare a drepturilor omului, dar şi un afront adus poporului rus care doreşte ca vocea lui să fie auzită", a insistat el pe Twitter.

Canada consideră ''inacceptabilă'' arestarea lui Navalnîi şi cere eliberarea lui

 

Canada a reclamat duminică eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi, considerând "inacceptabilă" arestarea lui la întoarcerea în Rusia, după ce a primit îngrijiri în Germania pentru o presupusă otrăvire, notează AFP.

"Canada condamnă ferm arestarea lui Aleksei Navalnîi la sosirea lui la Moscova", a subliniat într-un mesaj pe Twitter noul şef al diplomaţiei de la Ottawa, Marc Garneau.

"Autorităţile ruse trebuie să îl elibereze imediat. Este inacceptabil şi vom continua să cerem explicaţii în legătură cu otrăvirea lui", a adăugat ministrul.

Josep Borrell cere autorităţilor ruse ''să respecte drepturile'' lui Alexei Navalnîi

 

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a îndemnat duminică seară autorităţile ruse "să respecte drepturile" lui Alexei Navalnîi şi a cerut "eliberarea lui imediată", potrivit unui mesaj pe Twitter, citat de AFP.

"Politizarea sistemului juridic este inacceptabilă", a adăugat diplomatul spaniol.

Premierul Poloniei îndeamnă Rusia la eliberarea imediată a lui Navalnîi

 

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a lansat duminică un apel la eliberarea imediată a opozantului rus Aleksei Navalnîi după arestarea lui la sosirea la Moscova şi a îndemnat Uniunea Europeană să răspundă urgent, transmite Reuters.

"Detenţia lui Navalnîi este o altă încercare de a intimida opoziţia democratică din Rusia. Este esenţial un răspuns rapid şi fără echivoc la nivelul UE. Respectarea drepturilor cetăţenilor este piatra de temelie a democraţiei", a scris Mateusz Morawiecki pe Twitter.

"Lansez un apel autorităţilor din Rusia să elibereze imediat deţinutul", a mai scris el.

În septembrie, Mateusz Morawiecki a sugerat că Rusia este un "regim ostil", după ce Germania a anunţat că opozantul Kremlinului Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic de tipul Noviciok.

Articol recomandat de sport.ro
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Bye, Rangers! Ianis Hagi nu revine în Scoția. "Acord total" cu noul club
Citește și...
Opozantul rus, Alexei Navalnîi, a fost arestat la sosirea pe aeroportul din Moscova
Opozantul rus, Alexei Navalnîi, a fost arestat la sosirea pe aeroportul din Moscova

UPDATE Principalul opozant rus, Alexei Navalnîi, a fost arestat de Poliţie la sosirea pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, la punctul de control al paşapoartelor, au constatat jurnaliştii de la AFP.

Avocat: Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, riscă peste 3 ani de închisoare la revenirea sa în Rusia
Avocat: Opozantul rus, Aleksei Navalnîi, riscă peste 3 ani de închisoare la revenirea sa în Rusia

Criticul Kremlinului, Aleksei Navalnîi, riscă 3,5 ani de închisoare la revenirea sa în Rusia, potrivit unui avocat.

Aleksei Navalnîi anunță că se va întoarce în Rusia pe 17 ianuarie.
Aleksei Navalnîi anunță că se va întoarce în Rusia pe 17 ianuarie. "Nu-mi pasă ce vor face"

Opozantul rus Aleksei Navalnîi a anunţat miercuri că va reveni duminică, 17 ianuarie, în Rusia, după aproape cinci luni de convalescenţă în Germania după ce a fost otrăvit.

Recomandări
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja
Împreună, dar despărțiți. Alianța PSD-PNL îi aruncă în lupta pentru Primăria Capitalei pe Firea și Burduja

Medicul Cătălin Cîrstoiu nu va mai fi candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei. Decizia a fost luată de Coaliție după o ședință maraton, care a durat peste 14 ore. 

Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență
Kievul se mai și refuză. Statele NATO care nu vor să furnizeze Ucrainei arma pe care o cere cu insistență

În așteptarea ajutorului american, Kievul face presiuni la nivel european pentru a obține sisteme de apărare anti-rachetă. Ucraina are nevoie urgentă de șapte astfel de baterii și, până acum, a obținut un angajament și multe promisiuni.

Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund
Sondaj INSCOP: Alianța PSD-PNL conduce detajat în intenţii de vot la alegerile europarlamentare. Cine ocupă locul secund

Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna aprilie, la comanda News.ro.