Reactii de indignare la nivel international dupa decapitarea celui de-al doilea jurnalist american, Steven Sotloff

David Cameron, Francois Hollande

Liderii Frantei si ai Marii Britanii sunt primii care au reactionat, ingroziti, dupa anuntul facut de Statul Islamic, de decapitare a jurnalistului american Steven Sotloff.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

Barack Obama a plecat marti de la Casa Alba, in Estonia, (unde preşedintele american va efectua prima sa vizita intr-o tara baltica) fara sa reactioneze in legatura cu publicarea acestei inregistrari video, care prezinta presupusa decapitare a lui Steven Sotloff.

Casa Alba si Departamentul de Stat al SUA au anuntat ca serviciile americane de informatii sunt pe cale sa "autentifice cat mai rapid posibil" acest document video. "Daca se dovedeste autentic, suntem consternati de asasinarea brutala a unui jurnalist american nevinovat si prezentam familiei si prietenilor lui cele mai sincere condoleante", afirma, citata intr-un comunicat, Bernadette Meehan, o purtatoare de cuvant a Consiliului pentru Securitate Nationala de la Casa Alba. In cazul in care inregistrarea "video (a acestei crime) este autentica, suntem dezgustati", a adaugat Jennifer Psaki, o purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a apreciat, marti seara, intr-o scurta declaratie, ca inregistrarea video care prezinta decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, reperata de SITE, un centru american de supraveghere a site-urilor islamiste, este "absolut dezgustatoare si infama". Cameron a anuntat ca va face o declaratie mai tarziu.

Presedintele Frantei François Hollande a condamnat "cu groaza, daca se confirma, executia abominabila a unui american". "Este un act barbar (...) care releva natura infama" a SI, a adaugat el.

Citește și
ISIS
Washington Post: Jihadistii din Statul Islamic i-au torturat pe prizonierii americani, folosind metoda "simularii inecului"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cea mai influenta organizatie de aparare a drepturilor musulmanilor in Statele Unite, Council on American-Islamic relations (CAIR), a condamnat, de asemenea, decapitarea lui Steven Sotloff. "Nu exista vreun cuvant care sa descrie groaza, dezgustul si intristarea resimtite de musulmanii din Statele Unite si lumea intreaga dupa acest act de violenta de neconceput si care contravine islamului comis de gruparea terorista SI", a relevat CAIR intr-un comunicat. "Actiunile criminale ale SI sunt contrare legii islamice", a adaugat organizatia musulmana.

Secretarul general ONU, Ban Ki-moon, s-a declarat "indignat", miercuri, de aparenta executie prin decapitare a unui al doilea jurnalist american. "Suntem foarte indignati de informatiile provenind din Irak cu privire la uciderile teribile ale unor civili" de catre Statul Islamic (SI), "inclusiv decapitarea groaznica a unui alt jurnalist", a declarat el, aflat in vizita in Noua Zeelanda.

In urma cu doua saptamani, uciderea de catre SI a reporterului american James Foley a socat Statele Unite, unde numeroase voci l-au indemnat pe presedintele Barack Obama sa ia in calcul extinderea atacurilor aeriene in teritoriul sirian. Dar presedintele american a raspuns saptamana trecuta ca Statele Unite inca "nu au o strategie", cu toate ca numerosi comentatori asteptau mai degraba sa anunte extinderea atacurilor in Siria, unde SI a ocupat vaste teritorii. Senatorul republican Lindsey Graham a apreciat marti ca discursul de condamnare nu este "suficient". "Domnule presedinte, daca nu sunteti in masura sa elaborati o strategie, cel putin sa ne spuneti care este obiectivul in ceea ce priveste SI", a afirmat senatorul american.

Jihadistii din cadrul gruparii Statul Islamic (SI) au revendicat marti executia prin decapitare a unui al doilea jurnalist american, Steven Sotloff, intr-o inregistrare video care a provocat "dezgustul" occidentalilor. In aceasta noua inregistrare, intitulata "al doilea mesaj catre America", jurnalistul Steven Sotloff apare in genunchi, purtand o bluza de culoarea portocalie, alaturi de un barbat mascat, inarmat cu un cutit. Barbatul inarmat, imbracat in negru, condamna interventia Statelor Unite in Irak si duce cutitul la gatul jurnalistului in varsta de 31 de ani. Calaul, care s-a exprimat cu un accent britanic, prezinta apoi alt ostatic, un britanic identificat ca fiind David Cawthorne Haines, si ameninta ca-l va executa.

"Revin, Obama, si revin din cauza politicii tale externe arogante fata de Statul Islamic", a declarat barbatul mascat in aceasta inregistrare video de cinci minute.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Casa Alba anunta ca inregistrarea cu decapitarea jurnalistului Steven Sotloff este autentica
Casa Alba anunta ca inregistrarea cu decapitarea jurnalistului Steven Sotloff este autentica

Inregistrarea video cu decapitarea jurnalistului american Steven Sotloff, difuzata marti de gruparea islamista Statul Islamic, este "autentica", a anuntat miercuri Casa Alba, conform Mediafax care citeaza AFP.

Washington Post: Jihadistii din Statul Islamic i-au torturat pe prizonierii americani, folosind metoda
Washington Post: Jihadistii din Statul Islamic i-au torturat pe prizonierii americani, folosind metoda "simularii inecului"

Cel putin patru ostatici detinuti de catre jihadisti din cadrul gruparii Statul Islamic, inclusiv James Foley, jurnalistul american decapitat de catre acesti ultraradicali, au fost supusi simularii inecului, relateaza The Washington Post.

Un blogger englez sustine ca a descoperit locul in care a fost asasinat jurnalistul american James Foley. FOTO
Un blogger englez sustine ca a descoperit locul in care a fost asasinat jurnalistul american James Foley. FOTO

Eliot Higgins, cunoscut sub numele sau de blogger “Brown Moses”, spune ca are primele indicii cu privire la locul in care ar fi fost ucis jurnalistul american James Foley.

Recomandări
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum a sărit în aer blocul din Craiova. Deflagrația a rupt pereții

O persoană a murit și trei au fost rănite în explozia care a distrus un bloc din Craiova. Deflagrația a rupt pereții, iar o parte din primul etaj s-a prăbușit.  

Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”
Românii blocați în Dubai acuză că au fost lăsați de izbeliște de birocrații plătiți din banii tuturor. „Ne-au cam jecmănit”

Sute de români blocaţi de marţi în Dubai după inundațiile istorice care au lovit Emiratele Unite Arabe au început să sosească în țară.