Război în Fâșia Gaza. Israelul dă vina pe Hamas: A fost un act organizat de terorism

Fasia Gaza
Agerpres

Oficiali israelieni au acuzat sâmbătă gruparea islamistă Hamas, care controlează Fâşia Gaza, de provocări deliberate în timpul marşului care a degenerat vineri în confruntări violente și moartea a mai multor palestinieni.

"Ce am văzut ieri a fost un act organizat de terorism", a declarat sâmbătă presei purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Ronen Maneli, potrivit Agerpres, care citează DPA.

Cel puţin 16 palestinieni au fost ucişi de focuri de armă sau de obuze de tanc în apropiere de frontiera Fâşiei Gaza, unde zeci de mii de persoane au mărşăluit în numele refugiaţilor palestinieni şi al urmaşilor lor. Peste 1.400 de protestatari au fost de asemenea răniţi, majoritatea de gazele lacrimogene.

Maneli a spus că toţi cei ucişi erau bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani. "Ştim că marea majoritate dintre ei erau activişti terorişti", a afirmat el.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat că este "profund îngrijorat" şi a cerut o anchetă independentă asupra deceselor, după o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU care a avut loc vineri la New York.

Citește și
gaza
Momentul în care forțele israeliene folosesc drone cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Potrivit unui purtător de cuvânt al armatei israeliene, aproximativ 30.000 de palestinieni au participat la marş, marea majoritate fiind femei şi copii. Numai câteva mii de participanţi au avansat spre gardul de la frontieră, a spus el.

Războiul Arabo-Israelian din 1948 a creat un exod masiv de palestinieni din ceea ce este acum Israel.

Mulţi trăiesc astăzi în Fâşia Gaza, Cisiordania şi în ţările vecine, în contextul în care Israelul nu permite revenirea lor.

Iranul condamnă "masacrul sălbatic" asupra palestinienilor comis de Israel în Gaza

Iranul, inamic declarat al Israelului, a condamnat sâmbătă "masacrul sălbatic" asupra palestinienilor, la o zi după moartea în Fâşia Gaza a 16 manifestaţi, ucişi de forţele de ordine israeliene, relatează AFP.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe, Bahram Ghassemi, a condamnat "masacrul sălbatic asupra unui mare număr de palestinieni de către forţele militare rasiste ale regimului sionist", conform site-ului ministerului.

La rândul său, şeful diplomaţiei iraniene Mohammad Javad Zarif a denunţat într-o postare pe Twitter "tiranii sionişti care ucid manifestanţi pacifişti palestinieni al căror pământ a fost furat".

Ghassemi a adăugat că "sprijinul fără limită al (preşedintelui american Donald) Trump şi al administraţiei americane şi eforturile ruşinoase ale unor lideri novici şi ignoranţi din regiune care încearcă să stabilească relaţii ascunse şi ruşinoase cu (Israelul) i-au făcut pe liderii regimului sionist şi mai insolenţi".

Iranul critică permanent apropierea dintre Arabia Saudită şi Israel, ţări care denunţă politica regională şi programul balistic ale Iranului şi care îndeamnă Washingtonul să facă presiune asupra Teheranului.

Turcia denunţă 'folosirea disproporţionată' a forţei de către armata israeliană în Fâşia Gaza

Turcia a denunţat 'folosirea disproporţionată' a forţei de către Israel în Fâşia Gaza, unde cel puţin 12 palestinieni au fost ucişi vineri de tiruri ale armatei israeliene, informează AFP.

'Condamnăm în mod viguros folosirea disproporţionată a forţei de către Israel împotriva manifestanţilor palestinieni', a subliniat într-un comunicat Ministerul de Externe al Turciei, cerându-i Israelului 'să pună cât mai repede posibil capăt folosirii forţei, care a făcut să escaladeze tensiunile în regiune'.

'Invităm comunitatea internaţională să-şi asume responsabilităţile pentru a determina Israelul să renunţe la această atitudine agresivă', adaugă textul.

Zeci de mii de protestatari, potrivit unor surse palestiniene, s-au îndreptat vineri către mai multe puncte de-a lungul barierei în cadrul 'Marelui Marş al Întoarcerii', o mişcare de protest prevăzută să dureze şase săptămâni, pentru a cere 'dreptul de a se întoarce' al refugiaţilor palestinieni şi descendenţilor lor şi pentru a denunţa blocada israeliană asupra Fâşiei Gaza.

Începutul protestului coincide cu 'Ziua pământului' palestinian, comemorarea anuală a uciderii a şase arabi israelieni în 1976 în timpul manifestaţiilor împotriva confiscării terenurilor de către Israel.

Oficial organizat de societatea civilă, marşul a fost sprijinit de gruparea islamistă Hamas şi are drept scop să amintească de sutele de mii de refugiaţi palestinieni care au fost expulzaţi ori au fugit abandonându-şi locuinţele în timpul războiului din 1948 în urma căruia a fost proclamat statul Israel.

Armata israeliană a anunţat că 17.000 de protestatari s-au adunat în şase locaţii din Fâşia Gaza. Palestinienii au ars cauciucuri şi au aruncat cu pietre în direcţia soldaţilor israelieni care au răspuns cu 'mijloace de dispersare a revoltelor' şi au tras asupra principalilor instigatori, a precizat armata israeliană.

Lideri militari şi politicieni israelieni au avertizat vineri că armata nu va ezita să le ordone lunetiştilor să deschidă focul în cazul în care protestatarii vor încerca să între pe teritoriul israelian.

'Armata israeliană a instituit o zonă militară închisă în jurul Fâşiei Gaza, orice activitate în acest sector necesită să fie autorizată', a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.

'Conducerea Hamas se joacă cu vieţile voastre', a scris în limba arabă ministrul israelian al apărării Avigdor Lieberman pe contul său de Twitter, adresându-se locuitorilor din Gaza.

'Toţi cei care se vor apropia de bariera (de securitate) vor fi în pericol. Vă sugerez să vă continuaţi activităţile obişnuite şi să nu participaţi la o provocare', a avertizat ministrul israelian.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Moarte în Fâșia Gaza. Momentul în care un palestinian este împușcat în spate. VIDEO
Moarte în Fâșia Gaza. Momentul în care un palestinian este împușcat în spate. VIDEO

O înregistrare video postată pe site-ul publicației YNet arată cum o persoană este împușcată în spate în timp ce fuge alături de alți doi bărbați.

Momentul în care forțele israeliene folosesc drone cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea
Momentul în care forțele israeliene folosesc drone cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea

Forțele de Apărare ale Israelului au folosit drone cu gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea de protestatari palestiniei de-a lungul zonei de frontieră Israel-Gaza.

Armata israeliană a acționat în forță: 12 morți și 350 de răniți în rândul palestinienilor
Armata israeliană a acționat în forță: 12 morți și 350 de răniți în rândul palestinienilor

Cel puțin 12 palestinieni au fost uciși și peste 350 au fost răniți de armata israeliană, într-un conflict care a izbucnit vineri din cauza protestelor organizate la granița cu Fâșia Gaza.

Palestinian ucis de un obuz israelian cu câteva ore înaintea unui protest în Gaza
Palestinian ucis de un obuz israelian cu câteva ore înaintea unui protest în Gaza

Un agricultor palestinian a fost ucis vineri dimineaţă devreme în Fâşia Gaza de un tir de artilerie israelian, cu câteva ore înaintea unei adunări de protest cu ocazia "Zilei pământului" palestinian.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost dezactivat Planul Roșu. Nu sunt victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.