Puigdemont cheamă la opoziție față de articolul 155: ”Guvernul spaniol a luat decizii contrare voinţei catalanilor”

×
Codul embed a fost copiat

Într-un discurs televizat, Puigdemont a declarat că activarea articolului 155 al Constituției Spaniei este ilegală și le-a cerut catalanilor să dea dovadă de "răbdare, perseverență" și încredere în viitor.

Catalonia s-a trezit în această dimineață sub controlul direct al puterii de la Madrid, după ce premierul Spaniei a luta măsuri drastice pentru a pune capăt secesiunii.

Astfel, vicepremierul Spaniei, Soraya Saenz de Santamaria, va conduce regiunea Catalonia, ca urmare a deciziei Guvernului spaniol de destituire a executivului regional şi de punere în aplicare a articolului 155 din Constituţie.

Cronologia evenimentelor, sâmbătă, 28 octombrie

UPDATE 19:00 Purtătorul de cuvânt al Guvernului spaniol: Dacă Puigdemont vrea să continue în politică, să se pregătească pentru alegerile următoare

Citește și
Carles Puigdemont
Ministrul spaniol al Justiției, despre Catalonia: „Puigdemont a comis o greșeală mare”
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Guvernul spaniol a anunţat, sâmbătă, că nu se va opune participării lui Carles Puigdemont la alegerile regionale din decembrie, purtătorul de cuvânt al executivului afirmând, pentru Reuters TV, că dacă fostul lider catalan vrea să continue în politică, ceea ce are dreptul să facă, ar trebui să se pregătească pentru alegeri.

“Dacă vrea să continue în politică, ceea ce este dreptul său, cred că ar trebui să se pregătească pentru alegerile următoare”, a declarat Inigo Mendez de Vigo.

Puigdemont, fost preşedinte al Cataloniei, a afirmat sâmbătă că Parlamentul catalan a îndeplinit, în urmă cu o zi, voinţa celor care au votat la 27 septembrie. El a apreciat că Guvernul de la Madrid a luat decizii contrare dorinţei catalanilor şi a afirmat că va continua pentru construirea unei ţări libere opunându-se democratic articolului 155 din Constituţie.

“Sunt sigur că dacă Puigdemont va participa la alegeri, îşi va putea exercita opoziţia democratică”, a spus purtătorul de cuvânt al Guvernului spaniol pentru Reuters.

Mendez de Vigo a mai declarat că este încrezător că poliţiştii catalani se vor supune legii, după ce Guvernul spaniol a destituit liderii regionali ai Poliţiei.

UPDATE 17.00 Guvernul de la Madrid nu ia în considerare declaraţiile lui Puigdemont

Guvernul spaniol nu ia în considerare declaraţiile lui Carles Puigdemont, pe care îl consideră demis din funcţia de preşedinte al Generalitat, potrivit unor surse apropiate executivului, citate de ABC.

Din momentul destituirii, acţiunile lui revin sectorului juridic. Guvernul lui Rajoy speră ca noile alegeri din Catalonia să permită restituirea prestigiului instituţiilor regiunii, după ce a fos deteriorat în perioada preşedinţiei lui Puigdemont.

UPDATE 16.00 Puigdemont NU se lasă demis și cheamă catalanii la opoziție față de aplicarea articolului 155

Carles Puigdemont nu se lasă destituit și cheamă la opoziție democratică față de articolul 155 prin care guvernul spaniol poate impune controlul direct în situație de criză, preluând pentru prima dată puterile delegate ale unei regiuni, relatează El Pais.

Într-o înregistrare de 3 minute difuzată pe TV la ora 15.30, ora României, Carles Puigdemont i-a chemat pe catalani să continue să persevereze fără violențe și să reziste pașnic și democratic aplicării articolului 155.

"Ieri a fost o zi istorică. Parlamentul Cataloniei a îndeplinit voinţa oamenilor care au votat la 27 septembrie. Guvernul spaniol a luat decizii contrare voinţei catalanilor. Într-o societate democratică parlamentarii aleg Guvernele. Ne dorim să continuăm, chiar dacă trecem prin momente grele. Vom continua să muncim pentru a construi o ţară liberă", a spus Puigdemont.

"Avem răbdare şi persevenţă. Cea mai bună formă de a merge înainte este să ne opunem în mod democratic articolului 155. Trebuie să facem acest lucru fără a abandona conduita civică şi paşnică", a mai spus el.

UPDATE 15:00 Liderul catalan,  Carles Puigdemont susține o declarație de presă la ora 15:30 (ora României)

UPDATE 14:00 Mii de persoane demonstrează la Madrid pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei

Mii de persoane s-au strâns, sâmbătă, în piaţa Colon din Madrid, demonstrând pentru unitatea Spaniei şi apărarea Constituţiei, a doua zi după aplicarea articolului 155 în Catalonia, relatează news.ro, citând ABC.

Demonstraţia este organizată de Fundaţia pentru Apărarea Naţiunii Spaniole (Denaes) la această fiind prezentă şi preşedintele regiunii Madrid, Cristina Cifuentes.

Manifestanţii au afişat bannere de sprijin pentru Garda Civilă şi pe scria "Puigdemont la închisoare".

Membrii Parlamentului regional al Cataloniei au adoptat, vineri, cu 70 de voturi la zece şi două abţineri, o moţiune prin care înfiinţează Republica catalană.

După adoptarea moţiunii de către parlamentul catalan, premierul spaniol Mariano Rajoy a destituit Guvernul regional, a dizolvat Parlamentul catalan şi a convocat alegeri regionale anticipate la 21 decembrie.

UPDATE ORA 12.00 România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei

România îşi reafirmă sprijinul ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Spaniei şi "respinge cu fermitate şi irevocabil" declaraţia unilaterală de independenţă a Cataloniei, transmite, sâmbătă, Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

"Respingem cu fermitate şi irevocabil „declaraţia unilaterală de independenţă” a Cataloniei. Reafirmăm sprijinul ferm al României pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Spaniei. Spania este un aliat important şi partener strategic al ţării noastre, relaţie reflectată atât la nivel bilateral, cât şi în cadrul UE şi la nivel internaţional", arată Ministerul de Externe.

De asemenea, MAE subliniază că legitimitatea oricărui proces sau a oricărei acţiuni care ţine de ordinea internă a unui stat rezidă în deplina sa conformitate cu legea fundamentală, cu ordinea de drept din statul respectiv şi reitereză poziţia consecventă a României în favoarea respectării dreptului internaţional, care nu permite modificări teritoriale survenite fără acordul statului implicat.

"Situaţia generată în Catalonia ţine de ordinea internă din Spania şi ne exprimăm speranţa că va reveni în cel mai scurt timp în parametrii ordinii constituţionale din acest stat", adaugă Ministerul Afacerilor Externe.

UPDATE ORA 11:30 În Monitorul Oficial al Spaniei a fost publicată, sâmbătă, decizia conform căreia premierul spaniol Mariano Rajoy îşi asumă atribuţiile şi competenţele de conducător al regiunii Catalonia. Însă nu Rajoy va fi cel care va conduce regiunea, ci vicepremierul Soraya Saenz de Santamaria, se arată în decizia data publicităţii sâmbătă.

“Conform articolului 20 al legii 50/1997, premierul îi delegă vicepremierului funcţiile atribuite prin articolul 3 al decretului”, se precizează în decizie, conform El Mundo.

Directorul general al poliţiei catalane, Pere Soler i Campins, a fost destituit de Guvernul spaniol, această decizie făcând parte din măsurile venite după hotărârea de punere în aplicare a articolului 155 al Constituţiei Spaniei.

Pere Soler i Campins le-a adresat o scrisoare de despărţire celor din poliţia catalană.

“Vreau ca la despărţire să vă spun ce v-am spus şi când am venit, că voi fi mereu un apărător al vostru şi la ordinele voastre”, a notat fostul şef al Mossos d'Esquadra.

Potrivit La Razon, Guvernul spaniol va controla în Catalonia peste 33.000 de agenţi care fac parte din Poliţia Naţională, Garda Civilă şi Mossos D’ Esquadra.

Okdiario.com notează că sute de angajaţi ai poliţiei catalane au semnat o declaraţie adresată ministrului spaniol de Interne, prin care îşi arată respectul faţă de Constituţie şi se angajează să menţină legalitatea în Catalonia.

Premierul spaniol Mariano Rajoy a dizolvat parlamentul catalan şi a convocat alegeri anticipate , după ce legislativul regional a adoptat, ieri, declaraţia de independenţa.

De asemenea, Rajoy i-a demis pe liderul separatist Carles Puigdemont întregul cabinet regional, precum şi pe şeful poliţiei locale. Astfel, Madridul preia controlul direct al Cataloniei, sporind şi mai mult tensiunile în zona.

MARIANO RAJOY, premierul Spaniei: "Primele măsuri sunt următoarele: demiterea preşedintelui guvernului catalan, demiterea vice-preşedintelui şi a restului miniştrilor regionali din guvernul autonom. Aici nu se pune problema suspendării auto-guvernării. E pur şi simplu o chestiune de revenire la normalitate, cât mai curând posibil".

Normalitatea începe cu recuperarea legimitatii instituţionale şi întoarcerea catalanilor la vot.

Cu aprobarea Senatului, Madridul preia controlul direct asupra Cataloniei, după ce parlamentul catalan a adoptat declaraţia de independenţa.

MARIANO RAJOY: "Spania trece prin timpuri dificile, triste. Guvernul a început deja adoptarea măsurilor necesare că răspuns la o decizie care duce, pe calea faptului împlinit, la inadmisibilă sechestrare a voinţei majorităţii poporului catalan şi la furtul unei părţi a teriitorului Spaniei".

"Restabilirea normalităţii", anunţată de premierul Spaniei ar putea duce, însă, la sporirea tensiunilor, poate chiar şi la violente cu separtistii catalani, care au sărbătorit, până târziu în noapte, declararea independenţei.

Chiar dacă în număr mai mic, vineri seară au ieşit pe străzile Barcelonei şi manifestanţi care se opun ruperii de Spania.

Susţinătorii independenţei Cataloniei s-au adunat cu zecile de mii lângă parlamentul de la Barcelona. Au urmărit dezbaterile cu sufletul la gură, pe ecrane uriaşe şi au izbucnit în urale după adoptarea declaraţiei de independenţa.

Primarii care susţin secesiunea au intontat imnul şi au ridicat în sus toiagurile ceremoniale de lemn, care simbolizează poziţia lor de conducători ai municipalităţilor din regiunea situată în nord estul Spaniei.

Moţiunea de independenţa - boicotată de partidele de opoziţie - a obţinut, totuşi, cu un vot mai mult decât minimul necesar.

Principala grupare secesionistă din Catalonia a cerut funcţionarilor publici să răspundă ordinelor venite direct de la Madrid printr-o "rezistenţă paşnică". Iar liderul catalan Carles Puigdemont şi-a îndemnat susţinătorii să menţină momentul istoric al proclamării independenţei "într-un mod paşnic".

Semn al fermităţii Madridului, procurorul general al Spaniei urmează să formuleze, săptămâna viitoare, acuzaţii de rebeliune împotriva lui Carles Puigdemont, iar instanţa urmează să decidă dacă acceptă aceste acuzaţii. Legea spaniolă pedepseşte rebeliunea cu închisoare până la 30 de ani.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Premierul Rajoy a dizolvat Parlamentul catalan; alegeri anticipate regionale pe 21 decembrie. FILMUL evenimentelor din Spania
Premierul Rajoy a dizolvat Parlamentul catalan; alegeri anticipate regionale pe 21 decembrie. FILMUL evenimentelor din Spania

Clipe istorice şi, deopotrivă, dramatice în Spania. Ţara în care trăiesc peste un milion de români traversează o criză fără precedent pentru Europa postbelică.

Ministrul spaniol al Justiției, despre Catalonia: „Puigdemont a comis o greșeală mare”
Ministrul spaniol al Justiției, despre Catalonia: „Puigdemont a comis o greșeală mare”

Liderul catalan, Carles Puigdemont, nu va putea rezolva criza politică dacă va organiza noi alegeri regionale, a declarat marți ministrul spaniol al Justiției.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.