Putin avertizeaza Turcia: "Nu vor scapa doar cu un embargou pe importuri. Vor regreta pentru mult timp ce ne-au facut"

×
Codul embed a fost copiat

Liderul de la Kremlin a tinut discursul sau anual in fata camerelor reunite ale Parlamentului rus. Putin a vorbit in principal despre lupta impotriva terorismului, dar si despre perspectivele economiei ruse.

In discursul sau anual despre starea natiunii, Vladimir Putin a amenintat Turcia. A spus ca aceasta tara este "dirijata de o clica", care si-a pierdut "simtul ratiunii". Si a avertizat ca Rusia "nu va uita niciodata" ca turcii au doborat un avion rusesc.

Acuzat ca este implicat in traficul cu petrol al Statului Islamic, presedintele turc, Erdogan, a reactionat, afirmand, la randul sau, ca el detine probe ca Rusia ar face astfel de afaceri cu jihadistii.

Presedintele Rusiei a tinut, la Kremlin, discursul sau anual asupra starii natiunii, in fata Adunarii Federale (camerele reunite ale Parlamentului de la Moscova). Pe langa deputati si senatori sunt prezenti si membrii Guvernului si alti oficiali de nivel inalt.

Traditia acestui discurs a fost initiata de Boris Eltin, in 1994, si continuata de succesorii acestuia, Vladimir Putin si Dimitri Medvedev.

Citește și
vladimir putin
Sondaj IRES: Rusia, considerata cel mai mare dusman al Romaniei. Ce cred oamenii despre un posibil conflict militar
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Discursul de anul acesta a inceput cu un minut de reculegere in memoria victimelor terorismului.

Sinteza declaratiilor presedintelui Rusiei:

- vreau sa le multumesc militarilor rusi care lupta impotriva terorismului in Siria. In sala se afla vaduvele a doi militari rusi care si-au pierdut vietile in lupta cu teroristii.

- Rusia lupta demult in prima linie a razboiului cu terorismul, noi ne-am confruntat cu acest fenomen inca la mijlocul anilor '90, ne amintim de atacurile de la Beslan, Moscova, Domodedovo.

- ne-a luat aproape 10 ani sa invingem terorismul in Rusia, sa ii fortam pe teroristii sa plece din tara noastra. Chiar si asa, din cand in cand ne confruntam cu teroristi pe teritoriul nostru.

- e foarte greu sa invingi terorismul singur, mai ales in conditiile in care granitele sunt deschise intre unele tari si teroristii primesc sustinere financiara din alte state.

- situatia din Afganistan nu e rezolvata, alte tari care erau stabile ca Irak, Siria, Libia acum sunt anarhice, focare de terorism. Stim cu totii cine a facut asta, a distrus aceste tari si apoi s-a distantat de ele. Daca vor invinge acolo, mai devreme sau mai tarziu vor ajunge in Rusia. De aceea am decis sa lansam aceasta operatiune in Siria.

- fortele noastre lupta in Siria pentru securitatea Rusiei, in primul rand

- azi ne confruntam cu o noua ideologie barbara, comparabila cu nazismul, si nu o putem lasa sa invinga. Trebuie sa lasam deoparte divergentele si sa ne unim intr-un front anti-terorism, sub egida ONU. Nu avem nevoie de declaratii, ci de actiuni.

- nu trebuie sa colaboram cu teroristii in niciun fel.

- stim cine profita in Turcia din vanzarea petrolului furat de teroristi. Cu acesti bani teroristii recruteaza oameni si planifica atacuri, precum cel din Franta. Teroristii din Caucazul de Nord inca se mai ascund in Turcia.

- Turcia i-a ajutat pe teroristi, au o relatie prieteneasca. Ne-au injunghiat in spate doborandu-ne avionul. Nu inteleg de ce au facut acest gest, erau si alte modalitati de a rezolva aceasta problema, eram dispusi sa discutam cu ei. Nu vom raspunde intr-un mod nervos, nu vrem sa atingem scopuri politice pe termen scurt.

- turcii sa nu creada ca vor scapa cu un embargou pe importurile de rosii si pe firmele de constructii. Vor regrata pentru mult timp ce ne-au facut. Stim ce avem de facut in aceasta situatie.

- se pare ca Allah s-a hotarat sa-i pedepseasca pe liderii turci luandu-le mintile. Nu dam vina pe poporul turc.

- in 2016 vom avea alegeri parlamentare, vreau sa le transmit liderilor partidelor ca daca nu ne respectam pe noi insine, ceilalti nu ne vor respecta, ca Rusia e mai presus de orice pentru noi.

- coruptia trage Rusia inapoi, procesele ar trebui sa fie mai transparente

- toti functionarii publici trebuie sa isi declare veniturile

- ne-am confruntat in ultimul an cu probleme economice importante. Intre timp, situatia nu mai e critica  - cursul rublei s-a stabilizat, inflatia nu mai creste accentuat, capitalurile nu mai pleaca din Rusia, dar problemele nu s-au terminat.

- economia globala s-a schimbat, Rusia nu trebuie sa fie vulnerabila, trebuie sa ne folosim avantajele. Nu putem doar sa stam si sa asteptam sa creasca pretul petrolului.

- statul trebuie sa ii ajute mai mult pe cei la nevoie, care au dificultati financiare.

- daca credem in noi, vom obtine rezultate importante in economie

- Rusia are sansa de a deveni numarul 1 in agricultura organica. Multi producatori din Occident au uitat cum sa realizeze astfel de produse, avem aceasta oportunitate unica. Trebuie sa cultivam milioane de hectare care acum sunt in parloaga. Ar trebui vandut pamantul care sta nelucrat, ca sa il cumpere cei care vor si pot sa il lucreze, Guvernul ar trebui sa propuna un pachet legislativ in acest sens.

- Rusia ar putea fi un pionier in mai multe domenii, de pilda in cel al energiei.

- extremul orient al Rusiei ne ofera noi oportunitati economice

- speranta de viata trebuie sa creasca

- regiunile nu trebuie sa astepte tot timpul ajutor de la bugetul federal

Fostul presedinte, actul premier, Dimitri Medvedev, si Igor Secin, directorul companiei petroliere de stat Rosneft, au adormit in timpul discursului.

 

 

Discursul poate fi urmarit aici, cu traducerea in limba engleza a Russia Today:

Anul trecut, discursul a avut loc pe 4 decembrie iar Putin a vorbit despre criza din Ucraina si despre conflictul cu Occidentul. Discursul sau a avut atunci o rezonanta speciala pentru Romania,d eoarece liderul de la Kremlin a criticat ideea scutului american antiracheta, calificandu-l drept “o amenintare pentru toata lumea”.

Cu acelasi prilej, Putin a declarat ca “este inutil sa incerci sa discuti cu Rusia de pe o pozitie de forta, chiar si atunci când se confrunta cu divergente interne" si a avertizat Occidentul ca "nu ne vom lasa atrasi intr-o cursa inarmarii, dar nimeni nu va putea obtine o superioritate militara asupra Rusiei".

 

Dupa doborarea avionului, Rusia a instituit sanctiuni economice impotriva Turciei. Iar ministrul rus al energiei a anuntat "suspendarea" negocierilor bilaterale pentru proiectul gazoductului care ar urma sa aduca gaz rusesc in Turcia.

 

Putin a reluat acuzatiile facute de armata rusa privind o "implicare" a presedintelui turc, Erdogan, si a familiei sale in traficul de petrol cu jihadistii din Statul islamic.

Erdogan a reactionat prompt. A denuntat ca "imorale" acuzatiile si a contra-atacat, afirmand ca el are "probe" privind implicarea Rusiei in traficul cu petrol al Statului Islamic.

Pe fondul acestei tensiuni la Belgrad, cu ocazia unei reuniuni OSCE a avut loc prima intalnire intre sefii diplomatiilor din Rusia si Turcia - prima la nivel intre inalti responsabili, dupa distrugerea Suhoiului rus, pe 24 noiembrie.

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Putin a refuzat sa vorbeasca cu Erdogan, dar s-a intalnit cu Obama la Paris. Ce au discutat cei doi lideri cu usile inchise
Putin a refuzat sa vorbeasca cu Erdogan, dar s-a intalnit cu Obama la Paris. Ce au discutat cei doi lideri cu usile inchise

Vladimir Putin si Barack Obama au discutat luni timp de aproape o jumatate de ora la Conferinta internationala privind schimbarile climatice (COP21), care s-a deschis oficial la Paris, transmite AFP, citand un comunicat al Kremlinului.

Sondaj IRES: Rusia, considerata cel mai mare dusman al Romaniei. Ce cred oamenii despre un posibil conflict militar
Sondaj IRES: Rusia, considerata cel mai mare dusman al Romaniei. Ce cred oamenii despre un posibil conflict militar

Cei mai multi dintre romani cred ca cel mai mare dusman al Romaniei este Rusia, iar, la polul opus se afla SUA si Germania, considerate de romani tari - prietene Romaniei, potrivit unui sondaj IRES.

Rusia se razbuna dupa episodul
Rusia se razbuna dupa episodul "Crimeea in bezna". Livrarile de gaze naturale catre Ucraina au fost oprite miercuri

Rusia a oprit, miercuri, livrarile de gaze naturale spre Ucraina, deoarece Kievul nu a achitat in avans fondurile necesare pentru achizitiile de gaze, a anuntat grupul energetic rus Gazprom, informeaza AFP, citata de Agerpres.

Recomandări
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce ar fi cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar ar fi cerut și garanții.

Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri
Israelul a bombardat din nou Fâșia Gaza, într-unul dintre cele mai puternice atacuri

Israelul a bombardat în timpul nopţii de luni spre marți nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni.

Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”
Prima reacție a lui Nicușor Dan, după ce a aflat de Firea: ”Într-o societate normală .. nu ar mai trebui să deschidă gura”

Primarul general Nicuşor Dan este de părere că bătălia electorală pentru câștigarea Primăriei Capitalei în 2024 se va da între el şi Cristian Popescu Piedone.