Putin catre un jurnalist: "Vi se pare ca sunt nebun?" Ce spune despre eventualitatea unui nou razboi in Europa

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele rus, Vladimir Putin, a deplans, intr-un interviu acordat Radio-televiziunii elvetiene (RTS), lipsa de "independenta" a Europei fata de Statele Unite, potrivit AFP.

Intrebat despre eventualitatea unui nou razboi in Europa, Vladimir Putin a raspuns: "Sper ca nu, dar ne-ar placea sa vedem Europa manifestandu-si mai mult independenta si suveranitatea". In ce priveste Franta si legaturile cu NATO, liderul de la Kremlin a adaugat ca "este un pic curios daca, pentru a discuta probleme interne cu partenerii nostri europeni, trebuie sa mergem la Washington", relateaza Agerpres.

In acest interviu acordat sambata la Sankt Petersburg, Vladimir Putin a criticat rolul jucat de Statele Unite in cursa inarmarii, dar si actiunea acestora impotriva FIFA pe care o considera inacceptabila. "Relansarea cursei inarmarii a fost provocata de Statele Unite, dateaza de la iesirea unilaterala a Statelor Unite din Tratatul rachetelor antibalistice. Acest tratat era piatra de temelie a oricarui sistem international de securitate", a acuzat el.

In ce priveste scandalul care zguduie FIFA, declansat de Statele Unite, Vladimir Putin a acuzat Washingtonul ca a actionat pentru propriile interese. "Statele Unite au candidat pentru a gazdui Cupa Mondiala din 2022. Cel mai apropiat aliat al lor din Europa, Marea Britanie, a candidat pentru 2018. Iar aceasta lupta impotriva coruptiei, asa cum are loc, ma face sa ma intreb daca nu este o continuare a luptei pentru campionatele mondiale din 2018 si 2022", a subliniat presedintele rus. "In niciun caz, o tara, mare sau mica, nu se poate deplasa prin lume si retine pe cine ii place sa aduca in inchisorile sale", a adaugat el.

Cunoastem toti situatia din jurul d-lui Blatter in acest moment. Nu vreau sa intru in detalii, dar nu cred niciun cuvant despre faptul ca ar fi implicat personal in fapte de coruptie“, a afirmat Putin. “Cred ca oameni ca dl Blatter sau sefi ai federatiilor sportive internationale, ai Jocurilor Olimpice merita o recunoastere speciala. Daca cineva merita premiul Nobel, sunt aceste persoane“, a adaugat Putin.

Citește și
Rusia, Crimeea
Crimeea, "copilul" mult asteptat, a devenit "copilul problema" al lui Putin. O "adoptie" cu consecinte dezastruoase
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

In legatura cu ascensiunea unor partide de extrema-dreapta din Europa, ai caror lideri sustin politica promovata de el, Vladimir Putin a raspuns: "In lume si in tarile europene, observam schimbari tectonice in randul opiniei publice. Si aceasta in directia unei aparari sporite a intereselor nationale".

Referitor la SUA, Putin a spus ca Statele Unite promoveaza o politica in interes propriu, dar ca nu ar trebui sa actioneze de pe pozitia “cine nu este cu noi este impotriva noastra”. Dar, spune el, politica SUA “nu trebuie demonizata si eu nu incerc sa fac aceasta”. “Desigur, Statele Unite ale Americii reprezinta o mare putere, poporul american a creat aceasta tara in doar cateva secole, e un rezultat mare”, a afirmat presedintele rus, pledand pentru gasirea “unui echilibru de interese”.

“Rusia va lua masuri de raspuns la implementarea sistemului american de aparare antiracheta pentru a asigura nu doar propria protectie, ci si stabilitatea in lume”, a declarat Putin, care a acuzat Washingtonul de “relansarea” cursei inarmarii, odata cu iesirea din Tratatul privind rachetele antibalistice (ABM) in iunie 2002 - “piatra de temelie a oricarui sistem international de securitate”.

Seful statului rus a amintit ca, atunci cand SUA au abandonat ABM si au inceput crearea scutului antiracheta, Federatia Rusa a avertizat ca va lua masuri pentru contracararea acestuia. “Am spus imediat atunci: vom fi obligati la o reactie in scopul de a mentine echilibrul strategic de forte”, a spus liderul rus.

Sistemul global de aparare antiracheta este costisitor si pana acum nu este foarte clar cat de eficient este. Noi dezvoltam in prezent tocmai sisteme de lupta capabile sa depaseasca orice sistem de aparare antiracheta”, a mai spus presedintele Putin.

Statele Unite asigura ca scutul antiracheta nu va fi indreptat impotriva Rusiei, dar refuza sa ofere garantii juridice in acest sens, asa cum cere Moscova, in timp ce Rusia insista ca, dupa reglementarea dosarului nuclear iranian, preocuparea pentru apararea antiracheta nu mai este de actualitate

La finalul interviului, Putin l-a intrenbat pe jurnalistul elvetian:"Dupa interviul acordat, vi se pare ca sunt nebun?" Raspunsul reporterului: "In ciuda prejudecatilor, va vad zambind". Apoi, Putin a completat: “Aceasta este o parte a luptei politice, o parte din viata mea in decursul unui numar suficient de mare de ani. Incerc sa nu acord prea multa atentie. Eu fac doar ceea ce cred ca este necesar in interesul tarii mele si al poporului meu”. Liderul rus este acuzat de Occident de criza ucraineana, anexarea Crimeii in martie 2014 si sustinerea insurectiei din estul Ucrainei, ceea ce a provocat o tensiune majora in relatiile Rusiei cu SUA si UE.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Fortele rusesti din Transnistria se antreneaza pentru a respinge un atac moldo-ucrainean. Cati soldati are Putin la Nistru
Fortele rusesti din Transnistria se antreneaza pentru a respinge un atac moldo-ucrainean. Cati soldati are Putin la Nistru

In vreme ce Ucraina si Transnistria mobilizeaza trupe la granita, Rusia pare sa se pregateasca de razboi.

Crimeea,
Crimeea, "copilul" mult asteptat, a devenit "copilul problema" al lui Putin. O "adoptie" cu consecinte dezastruoase

Serviciile ruse de securitate au o problema uriasa in ceea ce priveste coruptia in peninsula nou luata sub "bratul" protector, Crimeea.

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.