Rusia sustine ca a inceput retragerea echipamentelor militare din Siria. Ce s-ar ascunde in spatele deciziei luate de Putin

×
Codul embed a fost copiat

Rusia a inceput retragerea echipamentelor sale militare din Siria, a indicat marti Ministerul Apararii din aceasta tara, relateaza AFA si Ria Novosti, citate de Agerpres.

'Tehnicienii au inceput sa pregateasca avioanele pentru zboruri de lunga durata spre bazele lor din Federatia Rusa', precizeaza ministerul intr-un comunicat, adaugand ca personalul militar este pe cale sa incarce echipamentele si materialele la bordul aparatelor de zbor.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat luni seara, spre surpriza generala, retragerea principalei parti a contingentului militar rus din Siria, in momentul in care la Geneva se desfasurau negocieri intersiriene cu privire la viitorul tarii.

'Sarcina pusa in fata Ministerului Apararii si fortelor armate a fost in general realizata, asa ca am dat ordin Ministerului Apararii sa inceapa de maine (marti) retragerea celei mai mari parti a contingentului nostru militar din Republica Araba Siriana', i-a ordonat Putin ministrului apararii Serghei soigu, conform imaginilor difuzate de televiziunile ruse.

Citește și
jihadist american prins in Irak de kurzi
Raspunsul uluitor dat de un luptator ISIS la intrebarea “De unde esti?” Jihadistul a fost capturat din greseala
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Cu toate acestea, pentru a permite supravegherea regimului de incetare a ostilitatilor, partea rusa va mentine pe teritoriul sirian un punct de mentenanta a avioanelor, potrivit unui comunicat al Kremlinului.

Presedintia rusa nu a precizat ce tipuri de avioane vor asigura aceasta supraveghere, dar de la intrarea in vigoare a armistitiului la 27 februarie, militarii rusi au recurs la drone desfasurate la baza aeriana rusa din Hmeimim, in provincia Latakia (nord-vestul Siriei). Moscova nu a precizat nici daca avioanele sale de lupta vor ramane la cele doua baze ale sale din Siria. De altfel, Moscova va pastra un contingent de cel putin 1.000 de militari la bazele sale aeriene din Tartus si Hmeimim, conform presei ruse.

De la 30 septembrie 2015, cand a debutat campania aeriana a Rusiei in Siria, peste 50 de avioane de lupta rusesti au vizat mii de 'tinte teroriste' in cele cinci luni raiduri intense. Fortele aeriene ruse au permis armatei siriene sa acumuleze victorii, dupa ce vara trecuta aceasta s-a confruntat cu mari probleme in teren.

Totusi, Occidentul a acuzat Rusia ca si-a directionat in special loviturile, mai ales in primele luni ale campaniei, asupra rebelilor, oponenti ai regimului sirian, mai degraba decat asupra pozitiilor gruparii jihadiste Statul Islamic (SI).

Kremlinul a indicat ca decizia presedintelui rus a facut obiectul unui acord cu omologul sau sirian, Bashar al-Assad: 'Liderii au subliniat ca interventia fortelor aeriene ruse a permis schimbarea radicala a situatiei in lupta contra terorismului, dezmembrarea infrastructurii combatantilor (inamici) si le-a dat o lovitura importanta'.

Anuntul Kremlinului a luat prin surprinderea atat SUA si cancelariile occidentale, cat si opozitia siriana. 'Trebuie sa vedem exact care sunt intentiile Rusiei', a reactionat cu prudenta Josh Earnest, purtatorul de cuvant al lui Barack Obama, subliniind ca pentru moment este dificil de evaluat impactul deciziei ruse asupra negocierilor de la Geneva sau a 'dinamicii' razboiului.

Analiza: Ce se ascunde in spatele anuntului privind retragerea trupelor ruse din Siria facut de Kremlin

Un prim grup de avioane de transport si bombardiere ruse au decolat marti de la baza Hmeimim din Latakia (nord-vestul Siriei) spre Rusia in cadrul retragerii principalei parti a contingentului militar rus din aceasta tara, a anuntat marti Ministerul rus al Apararii, citat de AFP.

'Primul grup de avioane ruse a zburat de la baza aeriana din Hmeimim spre baza lor de stationare permanenta din Rusia', a indicat ministerul intr-un comunicat, a doua zi dupa anuntul surpriza al presedintelui Vladimir Putin, care a ordonat restrangerea prezentei militare ruse desfasurate in Siria de la 30 septembrie. Acest prim grup include avioane de transport T-154 si bombardiere Su-34.

Cu toate acestea, Moscova a anuntat ca va mentine in continuare cele doua baze ale sale aeriene - de la Tartus si Hmeimim - iar unii experti militari afirma ca Rusia va continua raidurile impotriva pozitiilor gruparii jihadiste Statul Islamic (SI) in Siria, releva portalul Gazeta.ru, care a incercat sa descifreze ce se ascunde in spatele anuntului facut de Kremlin.

Inainte ca Putin sa ordone retragerea din Siria, ministrul sau al apararii, Serghei soigu, a prezentat un bilant al campaniei aeriene ruse in Republica Araba Siriana. Astfel, peste 2.000 de jihadisti, inclusiv originari din Rusia, intre care 17 comandanti de razboi, au fost eliminati in cursul a peste 9.000 de raiduri. Aviatia rusa a distrus 209 de unitati de productie de petrol si cel putin 2.000 de masini-cisterna care se ocupau de livrarea ilegala de titei.

'Ca urmare a loviturilor, am reusit sa limitam, iar in unele locuri chiar sa stopam complet aprovizionarea cu resurse a jihadistilor, sa blocam comertul cu petrol', a afirmat ministrul rus, indicand ca au fost blocate si principalele cai de alimentare a combatantilor cu arme si munitii.

In plus, potrivit lui soigu, aviatia rusa a contribuit la eliberarea de jihadisti a 10.000 de km din teritoriul sirian unde se afla circa 400 de localitati.

Multi experti considera ca obiectivul principal al Rusiei a fost sa-l ajute pe Bashar al-Assad sa mentina sub control zonele locuite de minoritatea alawita din care face parte si familia sa. Desi nu a reusit sa schimbe complet situatia in favoarea lui Al-Assad, campania aeriana rusa a contribuit la consolidarea pozitiei fortelor sale si a condus la asediul orasului Alep, al doilea ca marime din Siria.

In opinia expertului militar rus Vladimir Murahovski, decizia Kremlinului privind retragerea s-a intemeiat pe faptul ca principalele zone ale tarii au fost eliberate. Daca la 30 septembrie, cand Rusia a anuntat oficial inceputul operatiunii, trupele lui Al-Assad bateau in retragere in mare parte, acum echilibrul de forte s-a schimbat.

Moscova si-a inceput operatiunea in Siria sub pretextul luptei contra terorismului, aminteste Gazeta.ru. Or, in declaratia cu privire la restrangerea operatiunii in Siria, Kremlinul nu spune nimic despre terorism, atrage atentia expertul Arkadi Dubnov.

'Trebuie sa recunoastem ca noi inca nu stim exact ce obiective au stat in realitate la baza interventiei Rusiei si prin ce difera acestea de ceea ce s-a spus cu voce tare', a spus Dubnov, expert in problemele Asiei Centrale.

Expertul in Orientul Mijlociu Theodore Karasik, de la Gulf State Analytics din Washington, crede ca Rusia si-a atins principalele obiective privind 'salvarea regimului sirian' si regruparea fortelor armatei siriene, iar inceputul reglementarii diplomatice vine sa sugereze ca Rusia se tine de cuvant, iar acest lucru va fi perceput tocmai astfel de catre guvernele regionale.

Potrivit analizei Gazeta.ru, aceasta ar putea releva si existenta unor divergente dintre Moscova si Damasc. Presedintelui Al-Assad i s-a dat clar de inteles sa-si rezolve singur problemele pe care le are. in ultimul timp, pozitia sa a fost diferita de cea a Rusiei in privinta procesului de reglementare. in timp ce Al-Assad insista ca ostilitatile sa continue pana la 'victoria finala', diplomatii rusi au sugerat ca solutia conflictului nu poate fi decat una politica.

'Acesta este un semnal dat Damascului ca Rusia nu are de gand sa faca treaba pentru el', spune si Fiodor Lukianov, seful Consiliului pentru probleme internationale si aparare, un think-tank din Moscova.

In fine, starea economiei ruse a inceput se pare sa-l preocupe mai mult pe Putin decat situatia din Siria, concluzioneaza Gazeta.ru.

Aviatia rusa va continua raidurile aeriene impotriva 'tintelor teroriste' in Siria

Aviatia rusa isi va continua loviturile impotriva 'tintelor teroriste' in Siria, in pofida retragerii celei mai mari parti a contingentului sau militar din aceasta tara, a declarat marti un responsabil militar rus aflat in misiune in Siria, potrivit AFP.

'Este prea devreme sa vorbim despre o victorie asupra teroristilor. Aviatia rusa are misiunea sa continue loviturile sale impotriva tintelor teroriste', a declarat generalul Nikolai Pankov, ministru adjunct al apararii, citat de agentiile de presa ruse de la baza aeriana din Hmeimim, in sud-vestul Siriei.

'A aparut o sansa reala de a pune capat anilor de violenta', a subliniat acelasi responsabil rus, a doua zi dupa anuntul surpriza al presedintelui Vladimir Putin privind retragerea principalei parti a contingentului militar rus din Siria.

Al Qaida va lansa o ofensiva in urmatoarele 48 de ore in Siria, pe fondul retragerii fortelor ruse

Jihadistii din Frontul Al-Nosra, ramura siriana a Al Qaida, au anuntat ca vor lansa o ofensiva in Siria in urmatoarele 48 de ore, dupa ce Rusia, aliat al presedintelui Bashar al-Assad, a inceput marti sa-si retraga trupele, relateaza AFP.

'Este clar ca Rusia a suferit o infrangere si, in urmatoarele 48 de ore, Frontul Al-Nosra va lansa o ofensiva in Siria', a afirmat marti pentru AFP prin intermediul Skype un comandant al acestei grupari.

Ca urmare a loviturilor aeriene ruse in Siria incepand cu data de 30 septembrie, Al Qaida aliata cu grupari islamiste a pierdut mai multe sectoare in provincia Latakia (vest), precum si o mare parte din provincia Alep (nord).

'Noi nu suntem angajati' in armistitiul intrat vigoare la 27 februarie la initiativa Rusiei si a SUA, a spus comandantul Al-Nosra, facand aceste declaratii sub rezerva anonimatului.

Rusia, care sprijina regimul sirian, se retrage, dar acesta din urma nu este capabil sa mentina teritoriile cucerite, a mai adaugat el.

'Fara loviturile ruse, noi am fi astazi in (orasul) in Latakia', a remarcat el. Provincia Latakia, locuita in principal de minoritatea alawita, este fieful familiei lui Al-Assad.

Potrivit acestui cadru militar al Frontului Al-Nosra, 'rusii nu mai vor sa se sacrifice pentru acest regim, care practic s-a prabusit'.

Discutie Putin - Obama 

Cei doi lideri au discutat despre "anuntul presedintelui Putin al unei retrageri partiale a fortelor ruse din Siria si etapele urmatoare necesare pentru punerea completa in aplicare a incetarii ostilitatilor", a precizat executivul american intr-un comunicat.

Obama a salutat reducerea violentei de la inceputul incetarii ostilitatilor, dar a subliniat ca continuarea actiunilor ofensive de catre fortele guvernului sirian risca sa submineze eforturile de pace, potrivit comunicatului.

Obama a remarcat de asemenea unele progrese in eforturile de asistenta umanitara in Siria si a subliniat necesitatea ca fortele guvernului sirian sa permita accesul liber pentru asistenta umanitara, a declarat Casa Alba.

Putin i-a declarat lui Obama ca fortele ruse vor incepe sa se retraga din Siria, dupa ce au completat "sarcinile lor principale" in lupta impotriva terorismului, a anuntat, pe de alta parte, Kremlinul, citat de Reuters.

"Presedintii au cerut o intensificare a procesului pentru o solutionare politica a conflictului din Siria si si-au exprimat sprijinul pentru discutiile ONU ce incep la Geneva intre guvernul sirian si opozitie", a adaugat Kremlinul.

Germania: Retragerea rusa din Siria va creste presiunea asupra lui Assad

Ministrul german de externe Frank-Walter Steinmeier a declarat luni ca presedintele sirian Bashar al-Assad va fi sub presiune pentru a negocia o tranzitie pasnica si sa puna capat razboiului civil sirian, daca Rusia isi retrage
cea mai mare parte a fortelor din Siria, informeaza Reuters.

"Si daca anuntul retragerii trupelor ruse se materializeaza, va creste presiunea asupra regimului al-Assad pentru a negocia in cele din urma in mod serios o tranzitie politica pasnica la Geneva", a afirmat Steinmeier intr-un comunicat, referindu-se la discutiile de pace din orasul elvetian.

Negociatorul islamist radical cere executia lui Assad

Presedintele sirian Bashar al-Assad ar trebui condamnat la moarte, a declarat reprezentantul opozitiei islamiste radicale Mohammed Alloush agentiei de presa DPA luni la discutiile de pace asupra Siriei de la Geneva.

Alloush, care reprezinta grupul rebel Jaish al-Islam, respinge sugestia guvernului sirian ca discutiile ar putea in cele din urma conduce la un nou guvern cu participarea opozitiei, dar cu Assad mentinand puterea.

"Bashar trebuie judecat si executat pentru crimele sale impotriva poporului sirian", a declarat el.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Un stat membru UE acuza Rusia de asasinarea presedintelui:
Un stat membru UE acuza Rusia de asasinarea presedintelui: "Suntem victimele terorismului modern". Reactia dura a Kremlinului

Kremlinul respinge categoric acuzatiile ministrului Apararii din Polonia, care a sugerat in repetate randuri ca moartea presedintelui Lech Kaczynski nu a fost un accident, ci un asasinat pus la cale de Rusia.
 

Raspunsul uluitor dat de un luptator ISIS la intrebarea “De unde esti?” Jihadistul a fost capturat din greseala
Raspunsul uluitor dat de un luptator ISIS la intrebarea “De unde esti?” Jihadistul a fost capturat din greseala

Fortele kurde care lupta impotriva Statului Islamic au avut parte de o surpriza luni.

Seful flotei militare ruse a demisionat,
Seful flotei militare ruse a demisionat, "din motive de sanatate". Cine ii va lua locul

Amiralul Viktor Sirkov, comandantul sef al Flotei Militare Ruse, si-a anuntat neoficial retragerea din functie luni.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul
Pun capăt războiului și acceptă pacea, cu o condiție. Ce a cerut Hamas ca să oprească luptele cu Israelul

Un oficial de rang înalt din Hamas a declarat pentru AP că grupul islamist militant este dispus să accepte un armistițiu de cinci ani sau mai mult cu Israelul.

 

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.