La cateva zile dupa ce a anuntat retragerea trupelor, Putin avertizeaza: "In cateva ore, le putem reloca in Siria"

Ultimul update: Duminica 20 Martie 2016 07:13
Data publicarii: Joi 17 Martie 2016 15:02
Categorie: Internaţional
Vladimir Putin

Presedintele rus a avertizat joi ca armata sa ar putea, daca va fi necesar, sa relocheze 'in cateva ore' avioanele sale in Siria, de unde cea mai mare parte a contingentului rus urmeaza sa fie retras in urmatoarele 2-3 zile.

Presedintele rus Vladimir Putin a avertizat joi ca armata sa ar putea, daca va fi necesar, sa relocheze 'in cateva ore' avioanele sale in Siria, de unde cea mai mare parte a contingentului rus urmeaza sa fie retras in urmatoarele doua-trei zile, relateaza AFP.

'In cazul in care va fi necesar, Rusia poate sa-si creasca numai in cateva ore prezenta sa in regiunea pana la un nivel adecvat situatiei care se va dezvolta acolo', a declarat Putin, in cadrul unei ceremonii organizate la Kremlin pentru decorarea unor ofiteri si soldati rusi ce s-au intors deja din Siria.

'Noi nu ne dorim aceasta, escaladarea militara nu este alegerea noastra', a afirmat seful statului rus, in cadrul ceremoniei desfasurate in Sala Sf.Gheorghi al Marelui Palat al Kremlinului.

'Sistemele de aparare antiaeriana ruse vor functiona in mod permanent in Siria si vor fi utilizate impotriva tuturor tintelor care vor pune in pericol trupele Federatiei Ruse', a avertizat Putin, indicand ca cele doua baze ruse - de la Hmeimim si Tartus - sunt bine protejate de pe uscat, mare si vazduh.

Vladimir Putin a ordonat retragerea trupelor ruse din Siria: "Obiectivul a fost indeplinit!" Ce a discutat cu Bashar al-Assad

'Toate componentele sistemelor de aparare aeriana desfasurate, inclusiv sistemele cu raza scurta de actiune 'Pantir S' si cu raza lunga de actiune S-400 Triumf vor functiona continuu', a spus presedintele rus, subliniind ca, prin interventia sa in Siria, Rusia a creat conditiile pentru inceperea procesului de pace.

'Noi am creat conditii pentru inceperea procesului de pace. Am reusit sa initiem o interactiune pozitiva si constructiva cu SUA si cu alte tari, cu fortele opozitiei responsabile din interiorul Siriei si care doresc cu adevarat sa opreasca razboiul si sa gaseasca o solutie politica, singura posibila, a conflictului', a mai spus seful statului rus.

El a avertizat, in acelasi timp, ca in cazul in care gruparile rebele vor incalca armistitiul instituit la 27 februarie, reactia Moscovei nu se va lasa asteptata. ''Daca Rusia va constata cazuri de incalcare a armistitiului, acele grupari care se fac responsabile vor fi excluse automat de pe lista participantilor la procesul de pace. Rusia si-a demonstrat in Siria leadershipul incontestabil, vointa si responsabilitatea in lupta impotriva terorismului international', a accentuat Putin.

Campania din Siria, care a inceput la 30 septembrie 2015, a costat bugetul rus in jur de 33 de miliarde de ruble (peste 500 milioane de dolari), a indicat presedintele rus, adaugand ca dupa operatiunea din Siria vor trebui refacute rezervele de armament si munitii, dar ca aceste cheltuieli sunt justificate.

Vladimir Putin a apreciat drept 'excelente' actiunile pilotilor rusi in Siria. 'Pilotii si-au indeplinit sarcinile (din Siria) cu brio', a spus seful statului rus, evidentiind faptul ca tocmai aviatia de atac a jucat rolul principal in campania Rusiei in Siria.

Presedintele Rusiei a luat intreaga lume prin surprindere luni seara, cand a anuntat retragerea celei mai mari parti a contingentului rus din Siria incepand cu 15 martie

Vladimir Putin Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Rusia sustine ca a inceput retragerea echipamentelor militare din Siria. Ce s-ar ascunde in spatele deciziei luate de Putin

Rusia sustine ca a inceput retragerea echipamentelor militare din Siria. Ce s-ar ascunde in spatele deciziei luate de Putin

Mosso d

Madridul se pregăteşte să ia măsuri dure împotriva Cataloniei. Mesajul regelui Felipe

Politico.com: Trump încalcă legea. Persoane propuse în funcții au început activitatea, fără aprobarea Senatului

Ucraina îşi face o agenţie similară cu DNA, la cererea UE şi a protestatarilor

Aproximativ 800 de turiști britanici au depus plângeri false, ca să ia despăgubiri de la hoteluri

Der Spiegel: NATO se teme că nu poate răspunde rapid unor provocări din partea Rusiei

Două regiuni din Italia, inspirate de demersul Cataloniei. Vor independență

politie in Kabul

Atac sinucigaş într-o moschee din Kabul. Sunt cel puţin 30 de morţi

Atac în Polonia: O persoană a fost ucisă, iar alte 7 sunt rănite, după ce au fost înjunghiate

Criză politică în Moldova. Preşedintele va fi declarat în "imposibilitatea de a-şi exercita funcţiile"

Statele Unite sunt pregătite de ”ultimul pas'” al Coreei de Nord

Imagini cu haosul de la metroul din Beijing în timpul Congresului Partidului Comunist Chinez

Român, fost ”Mister Germania” în urmă cu 20 de ani, acuzat acum de tentativă de omor