Obama a cerut ridicarea embargoului impus Cubei. Reactia lui Raul Castro, dupa ce a fost intrebat de detinutii politici

×
Codul embed a fost copiat

Barack Obama si-a inceput vizita istorica la Havana. Dupa mai bine de o jumatate de secol, a devenit primul presedinte american in exercitiu care a pus piciorul pe pamant cubanez.

Obama, care isi va incheia mandatul la Casa Alba peste zece luni, are un obiectiv clar. Sa consolideze apropierea spectaculoasa pe care a initiat-o in decembrie 2014 cu presedintele Raul Castro. Aceasta a fost mijlocita de Papa Francisc. Dincolo de vizita istorica si de alte semne ale dezghetului, embargoul impus Cubei in 1962 ramane in vigoare. Ridicarea lui depinde de Congres, iar republicanii, majoritari, se opun.

Discutia dintre Obama si Raul Castro

"Viitorul Cubei va fi trasat de cubanezi", a declarat Barack Obama la finalul intalnirii istorice pe care a avut-o la Havana cu omologul sau cubanez, Raul Castro.

Deloc surprinzator, au existat subiecte complicate in discutie: democratia si drepturile omului. Liderul cubanez a negat ca in tara sa ar exista detinuti politici. Cand o reportera din Statele Unite a adus in discutie acest subiect, Raul Castro i-a spus sa faca o lista cu numele celor la care face referire, pentru ca el sa ii poata elibera.

Citește și
Obama si Lin-Manuel
Barack Obama, intr-un numar de freestyle rap alaturi de un cantaret celebru. "Eu cred ca va ajunge viral"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Cei doi lideri au discutat si despre intensificarea legaturilor comerciale intre cele doua state, iar Barack Obama a cerut Congresului sa ridice embargoul ce a fost impus Cubei in 1962

Sosirea lui Barack Obama in Cuba

"Ce faci, Cuba?" - a fost mesajul lui Barack Obama pe contul sau de Twitter, la cateva secunde dupa ce Air Force One a aterizat, pe ploaie, la Havana. "Este o ocazie istorica" - a spus, la randul sau, comentatorul televiziunii cubaneze care a transmis in direct sosirea.

Pe langa sotie, soacra si cele doua fiice, presedintele Obama a fost insotit de 40 de congresmeni, patru secretari ai Cabinetului, zeci de oameni de afaceri, zeci de ilustri americani de origine cubaneza si o echipa de baschet.

Zambitor, presedintele american a coborat scarile aeronavei tinand o umbrela, alaturi de sotia lui, Michelle, si cele doua fiice.  Duminica seara s-a plimbat pe jos pe strazile din orasul vechi, incluse in patrimoniul UNESCO si cosmetizate cu ocazia vizitei.

Totusi, vremea si dispozitivul de securitate foarte amplu i-au cam tinut departe pe cubanezi, altminteri entuziasmati de dezghetarea relatiilor cu Statele Unite. Oaspetii au vizitat muzeul orasului, unde este expus un portret al lui Abraham Lincoln, si s-au oprit la Catedrala Havana, bijuterie baroca din secolul al 18-lea.

Presedintele american s-a intalnit apoi cu personalul Ambasadei SUA din Havana.

Barack Obama: "Este minunat sa ma aflu aici! In 1928, presedintele Coolidge a venit aici la bordul unei nave de razboi. I-a luat trei zile sa ajunga aici, insa mie mi-a luat doar trei ore. Pentru prima oara in istorie, Air Force One a aterizat in Cuba."

Cu doar cateva ore inainte de sosirea presedintelui american, autoritatile cubaneze au arestat cateva zeci de disidenti, in cursul procesiunii duminicale "a doamnelor in alb".

Intr-un preambul al vizitei, Barack Obama a trimis personal in Cuba prima scrisoare, dupa decenii de intrerupere a serviciilor postale:

"Draga Ileana,

Sper ca aceasta scrisoare, care va ajunge la tine prin primul zbor postal intre Statele Unite si Cuba dupa mai bine de 50 de ani, sa ramana o amintire a unui nou capitol intre tarile noastre."

Ii-a scris Obama unei cubaneze de 76 de ani, care ii poftise la ea acasa, la o cafea. Presedintele american a adaugat ca invitatia il tenteaza, dar nu promite nimic.

Reporter: "O sa aiba agenda foarte aglomerata."
Ileana Yarza: "Sunt convinsa. Daca nu vine, inteleg, dar, credeti-ma, o sa-l gasesc si o sa-l conving sa treaca pe la mine."

Obama, care urmeaza sa se intalneasca cu opozanti ai regimului de la Havana a avertizat ca va evoca "direct" chestiunea respectarii drepturilor omului in cadrul intrevederii de luni cu presedintele Raul Castro.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Barack Obama, vizita istorica in Cuba. Ce isi doresc disidentii cubanezi de la presedintele american
Barack Obama, vizita istorica in Cuba. Ce isi doresc disidentii cubanezi de la presedintele american

Organizatii ale disidentilor cubanezi si-au exprimat speranta ca vizita istorica a presedintelui Barack Obama la Havana va putea contribui la "incetarea represiunii" opozantilor, potrivit unei declaratii publice.

Barack Obama, intr-un numar de freestyle rap alaturi de un cantaret celebru.
Barack Obama, intr-un numar de freestyle rap alaturi de un cantaret celebru. "Eu cred ca va ajunge viral"

A facut-o si pe-asta! Barack Obama a performat un numar de improvizatie rap impreuna cu un artist. Ca sa fim mai corecti, presedintele a rulat in ritmul corect cateva cartonase cu cuvinte, pe marginea carora actorul-cantaret Lin-Manuel improviza versuri.

Obama le atrage atentia candidatilor la presedintia SUA sa nu intreaca masura.
Obama le atrage atentia candidatilor la presedintia SUA sa nu intreaca masura. "Fara insulte si glume de curtea scolii"

 Barack Obama i-a indemnat sambata pe candidatii in cursa pentru Casa Alba sa respinga "insultele si glumele proaste de curtea scolii", "violentele" si "divizarile bazate pe rasa sau credinta", relateaza AFP, citata de Agerpres.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.