Primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, retinut pentru 72 de ore in dosarul parcarilor cu plata. VIDEO

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, ridicat de procurori

Primarul municipiului Chisinau, Dorin Chirtoaca, a fost retinut joi seara pentru 72 de ore in dosarul parcarilor cu plata. Acesta a fost plasat in izolatorul CNA, Centrul National Anticoruptie.

 

Comunicatul emis de CNA: "

"Primarul municipiului Chisinau a fost retinut joi de procurorii anticoruptie si CNA in dosarul parcarilor cu plata. Acesta a fost plasat in izolatorul Centrului National Anticoruptie pentru 72 de ore, fiind banuit de trafic de influenta.

In urma audierilor efectuate de procurori si administrarii materialului probator s-a constat ca edilul i-ar fi dat indicatii viceprimarului capitalei, care era presedinte al Comisiei de selectare a companiilor ce urmau sa implementeze proiectul parcarilor in municipiul Chisinau, sa semneze contractul cu firma EME PARKLEITSYSTEM GmbH fara avizul Consiliului municipal. Asta chiar daca art. 30 din Legea nr. 179 din 10.07.2008 cu privire la parteneriatul public-privat stabileste expres ca, dupa desemnarea castigatorului, se negociaza clauzele contractuale si, doar dupa aceasta, proiectul se transmite spre aprobare si semnare Consiliului Municipal Chisinau.

Citește și
Dorin Chirtoaca - YOUTUBE
VIDEO cu edilul Chisinaului, la o petrecere intr-un garaj, cu alcool: "Ne permitem sa ne distram, uneori poate mai deochiat"
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Totodata, contrar legislatiei in vigoare si urmarind un scop infractional, primarul municipiului Chisinau a avizat pozitiv certificatele de urbanism pentru proiectarea lucrarilor, in conformitate cu contractul de parteneriat public-privat dintre Primaria municipiului Chisinau si nerezidenta EME PARKLEITSYSTEM GmbH. La randul sau, aceasta companie ar fi devenit castigatoare in urma unor actiuni concertate dintre responsabili din Primaria capitalei, agenti economici si omul de afaceri care gestiona din umbra EME PARKLEITSYSTEM GmbH.

Astfel, pe parcursul anchetei, au fost documentate mai multe intalniri dintre gestionarul din umbra al companiei castigatoare si seful Directiei transport public si cai de comunicatii a Primariei - intalniri in cadrul carora a fost discutata schema de trucare a licitatiei, participarea primarului general la urgentarea semnarii contractului, dar si un „bonus” pentru serviciile prestate. In cadrul audierilor efectuate pe parcursul urmaririi penale, s-a stabilit ca, in urma intelegerii prealabile dintre omul de afaceri si seful Directiei transport public, ultimul avand rolul de intermediar dintre businessman si primar, responsabilul de la Primarie este sfatuit sa inregistreze o companie off-shore in Cipru, care ulterior devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH cu o cota de 26 la suta. Potrivit marturiilor oferite in cadrul anchetei, 26 la suta din veniturile companiei era acea multumire pentru semnarea contractului de parteneriat public privat intre compania EME PARKLEITSYSTEM GmbH si Primaria capitalei, dintre care 13 procente ii reveneau primarului si alte 13 la suta sefului Directiei transport public si cai de comunicatie.

In continuare, dupa ce compania din Cipru devine asociat al EME PARKLEITSYSTEM GmbH, primarul da indicatii pentru deschiderea ofertelor si initierea licitatiei, iar compania numita devine castigatoare. De asemenea, la indicatiile primarului, viceprimarul semneaza contractul, iar ulterior edilul da aviz pozitiv pentru inceperea lucrarilor de proiectare. Astfel, prin actiunile sale, primarul ar fi comis trafic de influenta, infractiune care se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 7 ani.

Amintim ca recent, sapte persoane au fost retinute in dosarul parcarilor cu plata. Este vorba despre viceprimarul municipiului Chisinau, seful Directiei transport urban si cai de comunicatie, un fost consilier municipal, administratorii a trei companii de parking, dar si un om de afaceri, suspectat ca ar fi gestionat din umbra mai multe companii participante la licitatie, inclusiv cea castigatoare. In prezent, o parte dintre invinuiti se afla in arest la domiciliu, iar altii in izolatorul CNA. Acestia au furnizat informatii relevante anchetei, fapt care a condus la identificarea schemei si beneficiarilor acesteia."
 

Centrul National Anticoruptie de la Chisinau anunta retinerea a noua persoane: Sunt vizati consilieri municipali, secretarul CMC si agenti economici

Centrul National Anticoruptie (CNA) de la Chisinau anunta, intr-un comunicat de presa, ca in dosarul in care au avut loc perchezitii la Primaria Chisinau au fost retinute in total noua persoane - secretarul Consiliului Municipal Chisinau (CMC), doi consilieri ai CMC si sase reprezentanti ai unor agenti economici, cercetati in mai multe dosare cae vizeaza fapte de "corupere pasiva", trafic de influenta si depasirea atributiilor de serviciu.

Cazurile au fost documentate timp de cateva luni, perioada in care au fost colectate probe video si audio privind comiterea mai multor abuzuri, printre care oferire si luare de mita, influentare a unor decizii ale CMC si favorizarea unor agenti economici.

Conform sursei citate, secretarul Consiliului Municipal Chisinau, Valeriu Didencu, este suspectat ca ar fi pretins, in repetate randuri, sume de bani sau bunuri de la reprezentantii unor agenti economici si de la unii consilieri municipali pentru diferite servicii precum: includerea pe ordinea de zi a Consiliului a unor proiecte privind perfectarea unor acte pentru prelungirea termenului de arenda pentru diferite terenuri, pentru includerea pe ordinea de zi a CMC a unor proiecte privind modificarea hotarelor unor loturi, pentru pregatirea setului de documente in vederea cumpararii-vanzarii unor terenuri, pentru aprobarea planurilor urbanistice pentru anumite obiecte.

Potrivit CNA, secretarul CMC ar fi pretins si acceptat diferite sume de bani pentru influentarea membrilor Consiliului sau altor responsabili din cadrul Primariei.

"Astazi, ofiterii CNA si procurorii au operat perchezitii la birourile, domiciliile si in automobilele banuitilor. Noua persoane au fost retinute in urma actiunilor de urmarire penala pentru 72 de ore, urmand ca procurorii sa decida ulterior solicitarea arestarii preventive", mai spun procurorii.

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, a fost ridicat de procurori si scos din sediul Primariei, joi seara, in timp ce in biroul acestuia au loc perchezitii in dosarul "parcarilor cu plata”.

Joi seara, au fost retinuti de catre procurorii anticoruptie secretarul Consiliului Municipal Chisinau, Valeriu Didencu si consilierii Oleg Onisenco si Ghenadie Dumanschi.

Potrivit presei moldovene, procurororii anticoruptie au descins joi in Primarie si au fugit pe coridoarele intreprinderii ”Apa Canal” dupa consilierul Oleg Oniscenco, care era in mijlocul unei sedinte a Cosiliului Municipal Chisinau. Jurnalistii Radio Chisinau sustin ca o ambulanta a intervenit la sediul Primariei Chisinau pentru Valeriu Didencu.

In urma cu o luna, procurorii anticoruptie au retinut mai multe persoane in dosarul parcarilor, printre care se numara viceprimarul Nistor Grozavu si un sef de directie de la Primaria Chisinau. Acestia au fost acuzati de trucarea unei licitatii publice pentru oferirea unui contract unei companii austro-ungare. Respectivul contract presupunerea amenajarea de parcari cu plata in capitala Republicii Moldova.


 

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Presedintele Moldovei l-a primit de 1 Mai pe trimisul neoficial al lui Putin, fostul campion de box Nikolai Valuev
Presedintele Moldovei l-a primit de 1 Mai pe trimisul neoficial al lui Putin, fostul campion de box Nikolai Valuev

Vizita neasteptata la Chisinau cu prilejul Zilei Muncii.

VIDEO cu edilul Chisinaului, la o petrecere intr-un garaj, cu alcool:
VIDEO cu edilul Chisinaului, la o petrecere intr-un garaj, cu alcool: "Ne permitem sa ne distram, uneori poate mai deochiat"

Un clip in care apare primarul Chisinaului Dorin Chirtoaca, intr-un garaj la o petrecere privata, a devenit viral pe retelele de socializare.

Mesajul primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, dupa ce presa rusa ar fi dezvaluit identitatea baietilor Carla's Dreams
Mesajul primarului Chisinaului, Dorin Chirtoaca, dupa ce presa rusa ar fi dezvaluit identitatea baietilor Carla's Dreams

Mesajul postat de primarul orasului Chisinau, Dorin Chirtoaca, pe pagina sa de Facebook a starnit controverse online. Acesta a fost indignat de faptul ca presa rusa a dezvaluit identitatea baietilor de la Carla's Dreams.

Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, si-a cerut in casatorie iubita. Cererea s-a lasat cu un sarut pasional pe scena
Primarul Chisinaului, Dorin Chirtoaca, si-a cerut in casatorie iubita. Cererea s-a lasat cu un sarut pasional pe scena

Inflacarat peste poate de ideea Unirii cu Romania, primarul liberal al Chisinaului s-a lasat dus de val si a realizat o unire la scara mica: i-a cerut mana iubitei, jurnalista Anisoara Loghin, de la PRO TV Chisinau.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.