Prima zi la Vatican pentru noul Papa. Dupa alegere, le-a spus cardinalilor: "Dumnezeu sa va ierte"

×
Codul embed a fost copiat

De aseara cei peste un miliard de catolici din intreaga lume au un nou Papa. Cardinalul argentinian Jorge Bergoglio a fost ales cel de-al 266-lea Suveran Pontif, de Conclavul cardinalilor de la Vatican, dupa numai 24 de ore de deliberari si rugaciune.

Fumul alb care s-a ridicat deasupra Capelei Sixtine a vestit un moment istoric - alegerea primului Papa venit din afara Europei, dupa mai bine de un mileniu, o surpriza pentru zecile de mii de oameni veniti sa il aclame, dar si pentru alesul insusi.

Pana la urmatoarea sa aparitie in fata multimii, la slujba de duminica, Papa Francisc a oficiat, joi dupamiaza, prima slujba in Capela Sixtina, in prezenta celor 114 cardinali.

Cu sutana alba si pantofi negri obisnuiti papa Francisc a mers dimineata la una dintre cele mai frumoase bisericii ale Romei, Santa Maria Maggiore. Si-a dorit sa se roage cu discretie si smerenie.

Noul papa ii adusese deja un omagiu Fecioarei cand a aparut pentru prima data, miercuri seara, in balconul Bazilicii San Pietro.

Citește și
papa francisc I - 1
Cardinalul Jorge Bergoglio a dus mereu o viata modesta. In 2005 a refuzat sa fie ales Papa
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Bucura-te Maria, cea plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti Tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui Tau, Isus"

"Frati si surori, rugati-va pentru mine. Ne revedem curand. Ma voi ruga Fecioarei. Noapte buna si odihna placuta." - au fost primele cuvinte rostite de Papa Francisc.

Inainte insa sa rosteasca aceste vorbe intalnirea dintre sfantul parinte si zecile de mii de credinciosi care il asteptau emotionati in Piata San Pietro a fost cu adevarat inaltatoare. Absolut intamplator pelerinii din primele randuri au fluturat steagul Argentinei in alb si bleu.

"Inainte de a va binecuvanta, va cer voua sa va rugati Domnului sa ma binecuvanteze. Sa facem in liniste aceasta rugaciune de la voi pentru mine." - Papa Francisc.

Apoi sfantul parinte a zambit senin cu aerul unui om bland si bun iar piata intreaga a rasunat de urale.

"Ma bucur ca avem un papa latino-american, cu un nume care n-a fost folosit pana acum. Asta simbolizeaza un nou inceput pentru Biserica.", a declarat un credincios.

"Nu m-am gandit niciun moment la Bergoglio, dar cred ca este minunat ca l-au ales.", a spus o alta persoana prezenta in Piata Sf. Petru.

Insa nicaieri bucuria n-a fost mai mare, ca la Buenos Aires, orasul natal al noului Suveran Pontif.

Adunati in biserici, oamenii au izbucnit in lacrimi de bucurie si s-au imbratisat la auzul ca in sfarsit noul Papa este unul de-al lor. Pe strazi, argentinienii au inceput fiesta.

Cum a reactionat insa Papa Francisc cand a realizat ca el este cel ales?

"Am inchinat un pahar in cinstea lui, apoi el in a noastra si a zis simplu: "Dumnezeu sa va ierte", ceea ce ne-a facut pe toti sa radem. Cu alte cuvinte, "Sper sa nu regretati mai tarziu", a declarat Timothy Dolan, cardinal american.

Ploaia a stat chiar in momentul anuntarii numelui noului papa... amb... si multi s-au grabit sa vada in asta un semn de bunvointa venit din Ceruri.

La fel cum au cautat simboluri si la aparitia pescarusului asezat pe cos, deasupra Capelei Sixtine. Imediat dupa cand toate camerele erau atintite de acolo a iesit mult asteptatul fum alb.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"Avem deplina incredere in relatiile dintre Romania si Sfantul Scaun". Mesajul presedintelui Basescu

Presedintele Traian Basescu a transmis, joi, un mesaj de felicitare Papei Francisc, cu prilejul alegerii acestuia, miercuri seara, ca Suveran Pontif, seful statului exprimand si increderea in dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Sfantul Scaun.

Cardinalul Jorge Bergoglio a dus mereu o viata modesta. In 2005 a refuzat sa fie ales Papa
Cardinalul Jorge Bergoglio a dus mereu o viata modesta. In 2005 a refuzat sa fie ales Papa

Papa Francisc este primul Suveran Pontif nascut pe continentul american. Presa a publicat cateva detalii mai putin cunoscute despre viata cardinalului Jorge Bergoglio, care va conduce de acum Biserica Catolica.

Lumea saluta alegerea
Lumea saluta alegerea "primului papa din Americi". Ce cred sefii de state despre noul Suveran Pontif

Liderii din intreaga lume si mai ales din tarile in curs de dezvoltare au salutat miercuri alegerea Papei Francisc, argentinianul Jorge Bergoglio, "primul papa din Americi", relateaza AFP.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.