Trump ar fi dezvaluit Rusiei informatii strict secrete. Presedintele SUA isi contrazice echipa si spune ca este "dreptul" sau

×
Codul embed a fost copiat

Trump s-a laudat cu informatii clasificate in intalnirea cu ministrul rus de Externe Serghei Lavrov si ambasadorul rus Serghei Kisliak, saptamana trecuta, oferind detalii care ar putea sa expuna sursa informatiilor si modul in care au fost colectate.

Anuntul a fost facut luni de un actual oficial si un fost oficial din cadrul Guvernului american, relateaza The New York Times.

Trump afirma pe Twitter ca este "dreptul" sau sa dezvaluie Rusiei "fapte" legate de terorism si de siguranta zborurilor

Presedintele american Donald Trump a parut sa admita marti ca a dezvaluit informatii clasificate Rusiei, contrazicandu-si echipa, care negase informatiile, relateaza Washington Post.

„Ca presedinte, am vrut sa impartasesc cu Rusia (la o intrevedere programata public la Casa Alba), ceea ce am dreptul sa fac, fapte care tin de terorism si de siguranta zborurilor. Motive umanitare, plus ca vreau ca Rusia sa isi intensifice mult lupta impotriva ISIS si terorismului, a scris presedintele SUA pe Twitter.

Citește și
Donald Trump
Donald Trump pregateste concedieri in lant la Casa Alba: "Este frustrat si suparat pe toata lumea." Cine se afla pe lista
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

 

Kremlinul spune ca stirile potrivit carora Trump i-ar fi divulgat informatii secrete lui Lavrov sunt o "prostie"

Kremlinul a descris drept o „prostie completa” informatiile potrivit carora presedintele american Donald Trump a divulgat informatii clasificate in cursul unei intalniri cu oficiali rusi, relateaza Reuters. Intre timp, o purtatoare de cuvant a Ministerului de Externe de la Moscova a sfatuit oamenii sa nu citeasca presa de peste Ocean.

“Nu este un subiect pentru noi, este ultima prostie. Nu vrem sa avem nimic de-a face cu aceasta prostie. Este o prostie completa, nu un subiect care sa fie negat sau confirmat”, a spus purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La randul sau, purtatoarea de cuvant al MAE rus, Maria Zaharova, a declarat ca a primit zeci de mesaje in care a fost intrebata despre informatii. „Iarasi ati citit ziare americane?”, a scris ea pe Facebook.

„Nu ar trebui sa le cititi. Le puteti folosi la diferite lucruri, dar nu ar trebui sa le cititi. In ultima perioada a devenit nu numai nociv, ci si periculos”, a adaugat ea.

Informatiile care ar fi fost dezvaluite de Trump

Informatiile dezvaluite de Trump in intalnirea cu Lavrov si Kisliak se refera la un complot al Statului Islamic, potrivit acestor oficiali.

Amenintarea era legata de folosirea laptopurilor in avioane.
Un aliat apropiat, care-si pazeste atent secretele a frunizat aceasta informatie, considerata atat de sensibila incat oficialii americani nu au impartasit-o larg in cadrul Guvernului Statului Unite si nici nu au transmis-o altor aliati.

Divulgarea ei de catre Trump nu pare insa ca a fost ilegala. Presedintele are puterea sa declasifice aproape orice, scrie NYT.

Insa impartasirea informatiei fara acordul expres al aliatului care i-a furnizat-o reprezinta o incalcare majora a etichetei spionajului si ar putea sa puna in pericol o relatie cruciala in impartasirea informatiilor.

Ziarul The Washington Post (WP) a scris primul despre aceasta divulgare, care a reverberat imediat la Washington.

”Casa Alba trebuie sa faca repede ceva ca sa se controleze si sa se puna in ordine”, a declarat pentru presa senatorul republican Bob Corker din Tennessee, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe.

”Trebuie sa o faca”, a indemnat el.

"Evident, ei se afla intr-o spirala descendenta in prezent, acum, si trebuie sa gaseasca un mijloc prin care sa iasa din tot ceea ce se intampla”, a continuat Corker.

Intrebat cu privire la consecintele mai largi ale acestei divulgari, Corker a raspuns ca faptul de a ”compromite o sursa este un lucru pe care nu-l faci, iar de aceea pazim atat de bine informatiile pe care le primim de la surse (in domeniul) informatiilor, pentru ca sa impiedicam sa se intample acest lucru”.

Senatorul democrat Mark Warner din Virginia, vicepresedintele Comisiei pentru Informatii, a declarat intr-un mesaj postat pe Twitter ca, ”daca este adevarat, aceasta este o palma data comunitatii de informatii. Riscarea unor surse si metode este de neiertat, mai ales cu rusii”.

CASA ALBA DENUNTA O STIRE FALSA

Casa Alba a denuntat informatia, scrie The Associated Press.

Acest articol este fals. Presedintele a discutat doar amenintarile comune cu care se confrunta ambele tari”, a declarat Dina Powell, adjuncta consilierului pe probleme de securitate nationala pentru strategie, care a participat la intalnire.

Consilierul pe probleme de securitate nationala H.R. McMaster, care a participat de asemenea la intalnire, a minimalizat si el informatia.

”Presedintele (american) si ministrul (rus) de Externe au analizat amenintari din partea unor organizatii teroriste, inclusiv amenintari la adresa aviatiei”, a declarat McMaster.
”In niciun moment, nicio sursa de informatii sau metode (de colectare) nu au fost discutate si nicio operatiune militara nu au fost divulgate care sa nu fii fost deja cunoscute public”, a subliniat el.

Oficiali de la Casa Alba au incercat sa limiteze pagubele, trimitand la CIA sau la Agentia Nationala pentru Securitate, potrivit WP, scrie AP.

CIA si Biroul Directorului National al servicilor de Informatii (ODNI) au refuzat sa comenteze luni seara.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Teoria lui Donald Trump despre sport si viata sanatoasa. Singurul exercitiu acceptat, statul in picioare in fata alegatorilor
Teoria lui Donald Trump despre sport si viata sanatoasa. Singurul exercitiu acceptat, statul in picioare in fata alegatorilor

Il stim ca fiind un mare pasionat de golf, dar Donald Trump are o adevarata teorie despre utilitatea sportului pentru o viata sanatoasa.

Donald Trump pregateste concedieri in lant la Casa Alba:
Donald Trump pregateste concedieri in lant la Casa Alba: "Este frustrat si suparat pe toata lumea." Cine se afla pe lista

Presedintele american Donald Trump ar urma sa concedieze mai multi angajati din administratie, inclusiv pe purtatorul sau de cuvant, Sean Spicer.

Senatorii i-au cerut presedintelui Donald Trump sa predea orice inregistrari ale discutiilor purtate cu fostul director FBI
Senatorii i-au cerut presedintelui Donald Trump sa predea orice inregistrari ale discutiilor purtate cu fostul director FBI

Senatorii americani l-au indemnat duminica noaptea pe presedintele Donald Trump sa predea toate inregistrarile de la discutiile purtate cu directorul concendiat al Biroului Federal de Investigatii (FBI), James Comey, transmite BBC.

Donald Trump s-a laudat ca zeci de avioane de lupta F-35 au survolat nedetectate Japonia. CNN il contrazice: Nu e Top Gun
Donald Trump s-a laudat ca zeci de avioane de lupta F-35 au survolat nedetectate Japonia. CNN il contrazice: Nu e Top Gun

Donald Trump a declarat intr-un interviu, foarte incantat, ca zeci de avioane de lupta F-35 au survolat Japonia fara a fi detectate, relateaza CNN, care il contrazice, insa, pe liderul de la Casa Alba.

Recomandări
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul atacă Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat ABC News joi seară, citând un înalt oficial american, transmite vineri AFP.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.