Presa internationala, despre "invazia" Chinei prin Romania: o lupta economica pentru Europa estica

Li Keqiang

Summitul China-Europa Centrala si de Est de la Bucuresti este comentat de publicatii internationale importante, care observa cu atentie miscarile economice care se produc la Bucuresti.

Washington Post scrie ca Beijingul este intr-o ofensiva "fermecatoare" in Europa estica, intr-o incercare de securizare a legaturilor de business, intr-o regiune unde Uniunea Europeana si Rusia se inghesuie sa-si accentueze influenta.

Astfel, analistii citati de publicatia americana afirma ca puterea economica asiatica este interesata in achizitia de energie si materie prima, pentru a-si stimula propria economie, dar urmareste si o mana ieftina de lucru, in conditiile in care salariile de "acasa" sunt in crestere.

"Momentul in care premierul Li face aceasta vizita este semnificativ, cu doar 2 zile inainte ca UE sa semneze parteneriate economice si politice cu cateva tari din regiune. Cele 16 tari care participa la summit, toate fac parte din fostul bloc sovietic comunist. Insa astazi sunt in gruprui diferite. Unele, ca Romania, Polonia si Ungaria, fac parte din UE. Altele, precum Serbia, care ar vrea sa intre in Uniunea Europeana, sunt inca influentate de Rusia, o putere care domina de mult aceasta regiune.

In contextul in care Europa Occidentala se lupta cu criza economica, iar Rusia este acuzata ca intimideaza guvernele din regiune, unele dintre aceste tari au inceput sa priveasca in alta parte pentru afaceri comerciale." - mai noteaza Washington Post, care concluzioneaza ca intarirea acestor relatii intre China si Europa estica ar insemna o "poarta" catre pietele din Uniunea Europeana, cea mai mare economie din lume de tip "bloc".

Citește și
lucrari parlament
Transformari in Parlament pentru premierul Chinei. Podeaua de marmura a fost acoperita cu parchet
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Cititi si: Planul romano-chinez dupa 24 de ani. De la creioane cu guma si tenisi, la autostrazi si hidrocentale

Si nemtii de la Deutsche Welle scriu ca Europa Centrala si de Est spera sa-si extinta legaturile de afaceri cu China si subliniaza faptul ca - chiar inainte de inceperea summit-ului de la Bucuresti - premierul Li Keqiang a semnat cateva documente de intentie.

"Exista o lista a proiectelor favorite care se doresc realizate, care valoreaza miliarde de euro, si care ar urma sa fie parafate si finantate de China. Gazdele sarbatoresc deja succesul acestui forum de afaceri, pe care-l vad ca un nou capitol in relatiile economice, desi summitul era in plina desfasurare la acea data, pe 26 noiembrie 2013."

"Acest forum este insa important si pentru liderii Chinei. Pe website-ul ministerului chinez de Externe acest summit este descris ca un semn de imbunatatire a relatiilor dintre China si aceasta regiune a Europei. De asemenea, presa chineza oficiala a scris ca Europa Centrala si de Est - cum e China - trece in prezent printr-o faza de tranzitie economica si consolidare, iar dialogul dintre cele doua tari este condus de probleme mutuale si complementare." - mai noteaza Deutsche Welle.

Germanii de la Deutsche Welle mai scriu ca, in ciuda potentialului economic, introspectiile Chinei in Europa estica sunt privite cu ingrijorare la Bruxelles si il citeaza in acest sens pe comisarul european Karel de Gucht, care ar fi spus: "Avem datoria sa ne aparam interesele".

Cititi si: Premierul Chinei: Romania va fi tigru al Europei. Daca toti tigrii vor colabora, va fi o piata uriasa

"Pentru analistul politic Claudiu Degeratu din cadrul Centrului pentru Analize de Securitate si Preventie din Praga, pozitia Bruxell-ului este rezultatul unor rivalitati din interior. Este o incercare a unor tari din UE de a controla dialogul China-Europa, spune Degeratu. In realitate, nu exista o asemenea strategie de 'dezbina si cucereste' din partea Beijingului, mai afirma Degeratu.

Iar dovada sta in usile deschise de China pentru firmele chineze si sud-coreene in Grupul tarilor Visegrad (Ungaria, Cehia, Slovacia si Polonia). Iar asta nu a dus la nicio invazie economica in Uniunea Europeana, concluzioneaza analistul." - Deutsche Welle.

Cititi si:

- Cand ar putea fi gata autostrada care va lega Vestul de Estul tarii. Sova invita China la licitatii

- Ministrul Agriculturii: Romania ar putea exporta 4-5 milioane de oi in China

- Ramona Manescu vrea investitori din China pentru un tren de mare viteza Viena-Bucuresti-Constanta

Oficial albanez: Estul Europei trebuie sa lupte pentru investitiile straine, nu suntem buricul pamantului

Ministrul albanez al Dezvoltarii, Arben Ahmetaj, a declarat la Bucuresti ca tarile din regiunea de sud-est a Europei trebuie sa lupte pentru atragerea investitiilor straine si sa inteleaga ca aceasta zona nu este "buricul pamantului".

"Criza este si o oportunitate, care permite remodelarea modelului economic. Albania are nevoie de un nou model economic", a precizat ministrul albanez al Dezvoltarii, la Forumului economic si comercial China - Europa Centrala si de Est.

Amintind ca Balcanii de Vest si Estul Europei au avut "o traditie proasta, unde guvernul era, de fapt, Big Brother si toti ceilalti erau obligati sa-l asculte", Arben Ahmetaj a spus ca este nevoie "de o schimbare a modului de a dialoga cu mediul de afaceri", altfel nu vor putea fi atrase investitii.

"Trebuie sa ne luptam pentru investitiile straine, trebuie sa ne schimbam, trebuie sa fim modesti, sa recunoastem, nu numai Albania, dar toata regiunea ca nu suntem buricul pamantului. Dimpotriva, trebuie sa concuram cu restul lumii care incearca din greu sa atraga investitii straine", a mentionat oficialul albanez.

In opinia sa, statele din regiunea Balcanii de Vest si din Estul Europei nu se pot descurca singure, ci trebuie sa devina parteneri economici. Trebuie "sa ne prezentam impreuna chinezilor, Uniunii Europene, Statelor Unite, tuturor partenerilor nostri strategici - economici sau politici - ca o singura piata", a punctat Ahmetaj.

La randul sau, vice-ministrul polonez al Economiei, Ilona Antoniszyn-Klik, a declarat ca pana acum regiunea central-estica a Europei "a jucat un rol secundar in relatiile UE cu China". Oficialul polonez a opinat ca tarile din zona trebuie sa foloseasca orice "noi oportunitati de cooperare economica, stiintifica, in domeniul culturii si la nivel politic".

Antoniszyn-Klik a precizat ca Polonia este interesanta in extinderea relatiilor bilaterale cu China, subliniind ca tara sa este "unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Chinei in aceasta parte a Europei".

Anna Yaneva, adjunctul ministrului bulgar al Economiei, le-a spus chinezilor ca Bulgaria este "atractiva" nu numai din punct de vedere economic, ci si turistic.

De altfel, oficialii veniti la Bucuresti au prezentat punctele forte ale tarilor lor, invitandu-i pe chinezi sa investeasca in zona.

Premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 tari din Europa Centrala si de Est, aproximativ 1.500 de reprezentanti ai unor companii private si de stat s-au reunit, marti, la Bucuresti, pentru a discuta, negocia si incheia contracte importante, cu ocazia celei de-a treia editii a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Premierul Chinei:Romania va fi tigru al Europei. Daca toti tigrii vor colabora, va fi o piata uriasa
Premierul Chinei:Romania va fi tigru al Europei. Daca toti tigrii vor colabora, va fi o piata uriasa

PROTV NEWS a transmis LIVE! Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est a inceput la Parlament, in prezenta unuia dintre cei mai influenti oameni ai lumii: premierul Chinei.

Transformari in Parlament pentru premierul Chinei. Podeaua de marmura a fost acoperita cu parchet
Transformari in Parlament pentru premierul Chinei. Podeaua de marmura a fost acoperita cu parchet

In Palatul Parlamentului au avut loc pregatiri febrile. Acolo a inceput, marti, Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est.

Prim-ministrul Chinei:Suma contractelor semnate cu firmele romanesti este uriasa,va depasi estimarea
Prim-ministrul Chinei:Suma contractelor semnate cu firmele romanesti este uriasa,va depasi estimarea

Prim-ministrul Chinei, Li Keqiang, a afirmat ca suma contractelor de investitii pe care companiile chineze le vor semna cu cele romanesti, cu prilejul vizitei sale la Bucuresti, este "uriasa" si va depasi valoarea stabilita initial.

Ponta: Mai multa cooperare si relatii stranse intre UE si China inseamna avantaj pentru ambele parti
Ponta: Mai multa cooperare si relatii stranse intre UE si China inseamna avantaj pentru ambele parti

Romania vrea o relatie speciala cu China in cadrul regiunii si al Uniunii Europene si considera ca mai multa cooperare si relatii mai stranse intre UE si China inseamna avantaj pentru ambele parti, a spus premierul Ponta.

Planul unei investitii uriase
Planul unei investitii uriase "Made in China". Cum se vor imparti 8.5 miliarde de euro in Romania

Bucurestiul vuieste astazi si este intesat de o multime de delegatii straine. In aceasta dimineata, la Palatul Parlamentului, incepe Forumul Economic China - Europa Centrala si de Est, la care participa 1400 de oaspeti straini.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.