Presa franceza despre cazul Dominique Strauss: "Ce rusine pentru Franta!"

Segolene Royal si Dominique Strauss-Kahn (2007)

Ziarele de la Paris au explodat pur si simplu, dupa ce au aflat de patania directorului FMI, Dominique Strauss-Kahn, acuzat de tentativa de viol si agresiune sexuala. Reactia cea mai edificatoare o au cei de la Le Figaro: "Ce rusine pentru Franta!"

"Imposibil! A luat-o razna?" Aceasta a fost reactia turistilor francezi care se aflau la New York in momentul producerii incidentului, citati de cotidianul Le Figaro.

Pur si simplu nu le vine sa creada ca directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, favoritul sondajelor pentru prezidentialele din Franta din 2012, a fost acuzat oficial pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare de persoana.

 Unii dintre acestia stateau pur si simplu sa citeasca anunturile luminoase din Times Square, nevenindu-le sa creada: "Seful FMI, arestat pentru agresiune sexuala".

"Daca este adevarat, atunci inseamna ca este bolnav. Trebuie sa se duca sa se trateze" - au spus cativa turisti francezi, inca in stare de soc, citati de Le Figaro. "Rusine pentru imaginea Frantei!" a exclamat si o turista franceza, care tocmai iesea de la un teatru de pe Broadway.

Citește și
Nicolas Sarkozy
Sondaj: extrema dreapta ar castiga alegerile in Franta. Sarkozy, pe locul 3
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Un alt articol publicat de Le Figaro are urmatorul titlu: "Stanga este stupefiata, dreapta vorbeste de umilinta". Este vorba despre partidele politice din Franta, respectiv Partidul Socialist, care "indeamna la prudenta". Unul dintre apropiatii lui Dominique, deputatul de Paris al Partidului Socialist, Jean Marie Le Guen, a dat asigurari ca aceasta intamplare nu il reprezinta pe Strauss-Kahn. "Trebuie sa ne ferim sa tragem vreo concluzie pana cand nu auzim si parerea lui Dominique" a spus el pentru postul Europe 1, declarandu-se socat.

Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, a ajuns sa ne planga de mila

 De asemenea, prim-secretarul Partidului Socialist, Martine Aubry, s-a declarat si ea uimita de punerea sub acuzare a directorului FMI, facand totodata un apel la socialisti "sa ramana uniti".

In schimb, partidele de dreapta au reactionat mult mai dur. Bernand Depre, deputat UMP de Paris, a declarat ca Dominique Strauss-Kahn este, clar, un om rau. "Este umilitor pentru Franta sa fie reprezentata de un asemenea om." - a spus el pentru Europe 1, citat de Le Figaro.

"Desigur, exista prezumptia de vinovatie, dar credeti ca ar veni degeaba politia pentru un om de talia lui, in avion?" a intrebat el, retoric. "Mi se pare mizerabil si umilitor pentru tara noastra" a adaugat deputatul Bernand Depre, concluzionand ca, pentru Dominique, "cursa prezidentiala s-a incheiat".

Dominique Strauss-Kahn iese din cursa prezidentiala

 In varsta de 62 de ani, fostul avocat, recunoscut pentru competentele in materie de economie, era cel mai puternic potential contracandidat pentru presedintele Nicolas Sarkozy, chiar daca nici unul dintre ei nu si-a anuntat oficial candidatura.

Reactiile la aflarea vestii despre arestarea sa nu lasa nici o indoiala in legatura cu viitorul carierei sale politice.

In tabara socialista, Dominique Strauss-Kahn era considerat principal favorit pentru alegerile primare, destinate desemnarii candidatului pentru alegerile prezidentiale. Previzibila sa retragere din cursa schimba complet datele la nivelul partidului, lasand cale libera celor doi principali rivali ai sai - François Hollande si Martine Aubry.

Strauss-Kahn, rivalul lui Sarkozy la urmatoarele alegeri prezidentiale?

"Daca nu va fi descoperita vreo manipulare in acest caz, nu cred ca va mai fi candidat pentru alegerile prezidentiale. Deci lucrurile se vor schimba, vom avea o candidatura a lui Martine Aubry impotriva lui François Hollande", a apreciat astazi Jacques Attali, fost consilier al lui François Mitterrand.

Retragerea lui Dominique Strauss-Kahn aduce un avantaj dreptei, in conditiile in care sondajele de data recenta il indicau drept favorit pe acesta in fata presedintelui in exercitiu, care va candida pentru un nou mandat, in pofida cotei de popularitate in continua scadere. Asa ca fortele de dreapta, centru si extrema-dreapta nu au ezitat sa afirme ca Dominique Strauss-Kahn a iesit din cursa.

Strauss-Kahn este "o persoana putin indicata", "total discreditata", cazul este "foarte umilitor pentru tara noastra", a apreciat deputatul UMP Bernard Debre, in timp ce Martine LePen, liderul extremei-dreapta franceze, a afirmat ca directorul FMI este "definitiv discreditat drept candidat la cea mai inalta functie in stat".

"Totul este bulversant, dezolant si infinit de tulburator", a comentat centristul François Bayrou, clasat pe locul al treilea la ultimele alegeri prezidentiale si potential candidat pentru scrutinul din 2012. "Deja vedem consecintele atat pentru el personal, pentru partidul sau, dar si pentru imaginea Frantei in lume", a adaugat el.

Directorul FMI,ridicat ca-n filme de pe aeroportul din NY. E acuzat de viol

Sondaj: extrema dreapta ar castiga alegerile in Franta. Sarkozy, pe locul 3

Grabit sa fuga din Romania, seful FMI si-a pierdut ceasul. Noroc cu Geoana!

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Directorul FMI,ridicat ca-n filme de pe aeroportul din NY.E acuzat de viol
Directorul FMI,ridicat ca-n filme de pe aeroportul din NY.E acuzat de viol

Directorul Fondului Monetar International, Dominique Strauss-Kahn, a fost pus sub acuzare astazi pentru agresiune sexuala, tentativa de viol si sechestrare de persoana. Anuntul a fost facut de avocatul sau, potrivit CNN.

Sondaj: extrema dreapta ar castiga alegerile in Franta. Sarkozy, pe locul 3
Sondaj: extrema dreapta ar castiga alegerile in Franta. Sarkozy, pe locul 3

Presedintele francez Nicolas Sarkozy ar fi eliminat inca din primul tur al alegerilor prezidentiale, fiind devansat de liderul extremei drepte franceze, Marine Le Pen, si de socialistul Dominique Strauss-Khan, arata un nou sondaj in Franta.

Strauss-Kahn, rivalul lui Sarkozy la urmatoarele alegeri prezidentiale?
Strauss-Kahn, rivalul lui Sarkozy la urmatoarele alegeri prezidentiale?

Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, ar castiga alegerile prezidentiale din Franta cu 29% din voturi, daca scrutinul ar avea loc astazi, si l-a invinge pe presedintele in exercitiu, Nicolas Sarkozy, in al doilea tur.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.