"Fidel Castro va trai vesnic!" Reactiile lui Obama, Trump, Putin si Xi Jinping dupa moartea liderului revolutionar cubanez

×
Codul embed a fost copiat

Presa americana de sambata marcheaza decesul fostului presedinte cubanez Fidel Castro, scriind despre un 'lider represiv' in tara sa si care i-a 'chinuit' pe sefii de stat americani cu care a fost contemporan, noteaza AFP.

In editiile lor online, jurnalele americane dedica un spatiu important 'liderului revolutionar care a sfidat' Statele Unite, dupa cum observa New York Times. 'El a adus Razboiul Rece in emisfera vestica, a chinuit 11 presedinti si a adus lumea in pragul razboiului nuclear', aminteste cotidianul newyorkez, subliniind 'importanta' in secolul al XX-lea a acestei 'figuri internationale' care a condus o mica insula din Caraibe cu 11 milioane de locuitori.

In opinia jurnalistilor de la Los Angeles Times, Fidel Castro a fost 'o figura revolutionara emblematica a carei influenta s-a resimtit mult dincolo de Cuba'. Un punct de vedere impartasit de Miami Herald, pentru care 'umbra' lui Castro s-a intins timp de aproape o jumatate de secol peste America Latina si lume.

Pentru criticii sai, aminteste Washington Post, a fost 'un lider represiv care si-a transformat tara intr-un gulag'. Ramane de vazut daca decesul lui Fidel Castro va provoca schimbari importante in politica din Cuba. Opinia lui Peter Schechter, expert al centrului de analize Atlantic Council de la Washington, este aceea ca stabilitatea va prevala.

Citește și
Fidel Castro - getty
Fidel Castro a murit la 90 de ani. Noua zile de doliu national in Cuba si funeralii pe 4 decembrie
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cedandu-i puterea fratelui sau Raul, Fidel Castro i-a dat acestuia 'in mod clar' intreaga libertate de actiune, afirma expertul pentru AFP, convins ca, sub El Lider Maximo, apropierea de SUA initiata de Raul nu ar fi putut avea loc.

Reactiile marilor lideri:

Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a adus sambata un omagiu parintelui revolutiei cubaneze, Fidel Castro, decedat vineri la varsta de 90 de ani, subliniind rezistenta acestuia in fata presiunii exercitate de SUA, transmite AFP.

"Fidel a rezistat si si-a intarit tara in cursul celei mai dure blocade americane, cand exista o presiune monumentala asupra lui, si a putut (...) sa-si conduca tara pe calea dezvoltarii independente", a afirmat ultimul lider al Uniunii Sovietice, citat de agentia Interfax.

La randul sau, presedintele socialist al Venezuelei, Nicolas Maduro, a lansat sambata un apel la 'continuarea mostenirii' parintelui revolutiei cubaneze, amintind relatia stransa care uneste cele doua tari.

"Toti revolutionarii din lume trebuie sa-i ducem mai departe mostenirea si steagul de independenta, de socialism, de patrie umana", a scris Maduro pe Twitter.

El a mentionat ca l-a contactat deja telefonic pe fratele lui Fidel, Raul Castro, actualul presedinte, "pentru a-i transmite solidaritatea si dragostea (Venezuelei) fata de poporul cubanez".

De asemenea, Vladimir Putin l-a laudat pe Castro, afirmand ca a fost "simbolul unei ere".

"Acest om de stat emerit este pe buna dreptate considerat simbolul unei epoci din istoria moderna a lumii', a afirmat presedintele rus Vladimir Putin intr-un mesaj adresat actualului presedinte cubanez Raul Castro, mentionand ca 'Fidel Castro 'era un prieten sincer si de incredere al Rusiei'.

Fidel Castro a 'intrupat revolutia cubaneza, in sperantele pe care le-a desteptat, apoi in deziluziile pe care le-a provocat', a subliniat si seful statului francez, François Hollande, la cateva ore dupa anuntul decesului liderului cubanez. 'Actor al Razboiului Rece (...), el a reprezentat pentru cubanezi mandria respingerii dominatiei straine', a adaugat Hollande in comunicatul Palatului Elysee.

La randul sau, seful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, a vorbit despre 'statura istorica' a lui Castro, subliniind impactul acestuia pentru Cuba si 'marea influenta' in regiune. 'O pagina importanta a istoriei politice mondiale se intoarce', punand capat 'definitiv Razboiului Rece care a divizat atat popoarele in secolul trecut', a reactionat premierul belgian Charles Michel.

Pe continentul asiatic, postul oficial chinez CCTV a remarcat ca 'China si Cuba sunt prieteni buni, tovarasi buni', in timp ce agentia oficiala vietnameza a salutat in Fidel Castro 'un mare lider', 'oglinda stralucita a miscarilor de independenta si revolutionare ale natiunilor din America Latina si din lume'.

In schimb, potrivit Reuters, reactiile unor cubanezi care traiesc in SUA au fost mai degraba de celebrare, Ileana Ros-Lehtinen, o republicana americano-cubaneza membra a Camerei Reprezentantilor, declarand: 'Un tiran a murit si un nou inceput poate rasari pe ultimul bastion comunist din emisfera vestica'.

FARC: Odata cu moartea lui Castro, dispare cel mai admirabil revolutionar al secolului al XX-lea

Seful negociatorilor FARC (Fortele Armate Revolutionare din Columbia, gherila marxista - n.r.) in procesul de pace cu guvernul columbian, Luciano Marín Arango, alias 'Iván Márquez', a declarat sambata ca, odata cu moartea lui Fidel Castro, dispare cu el "revolutionarul cel mai admirabil al secolului al XX-lea”.

"Iti multumesc, Fidel, pentru iubirea ta uriasa fata de Columbia. Fie ca acordul de pace de la Havana sa fie omagiul nostru final", a scris Marín pe contul sau de Twitter, exprimandu-si parerea de rau pentru moartea liderului cubanez si recunostinta pentru sprijinul acordat de acesta procesului de pace din Columbia, in conditiile in care negocierile de pace dintre FARC si guvernul columbian s-au desfasurat timp de patru ani la Havana, iar Cuba a fost tara garanta a procesului de pace. Castro "continua sa traiasca in speranta saracilor pamantului si a tuturor acelora care viseaza la o lume mai buna. Fidel traieste", a scris Márquez pe Twitter.

Si liderul suprem al FARC, Rodrigo Londońo, alias 'Timochenko', si-a luat ramas bun de la defunctul lider cubanez, numindu-l "unul dintre cei mai mari oameni" ai lumii. "A plecat unul dintre cei mai mari oameni din America si din lume. Glorie eterna amintirii sale!", a scris 'Timochenko' pe contul sau de Twitter, mesaj pe care l-a incheiat cu un "Traiasca Fidel, la naiba!" ('!Viva Fidel, Carajo!!!').

Comunistii rusi: Fidel Castro este la inaltimea lui Marx, Lenin, Stalin sau El Che

Defunctul lider cubanez Fidel Castro va intra in istorie la acelasi nivel cu personalitati precum Marx, Lenin, Stalin sau Che Guevara, a sustinut sambata Ivan Melnikov, vicepresedinte al Partidului Comunist din Rusia. "Fidel se va afla mereu la acelasi nivel cu personalitati grandioase precum Marx, Lenin, Stalin, José Martí si Che Guevara. Mostenirea sa va fi studiata si va inspira viitoarele generatii", a declarat Melnikov pentru presa locala.

Politicianul rus a subliniat ca moartea liderului cubanez, care a vizitat pentru prima data Uniunea Sovietica in 1963, "este o pierdere ireparabila", dat fiind ca Fidel Castro "era un idol in cel mai bun sens al cuvantului". "Este un simbol al secolului al XX-lea, un simbol al fidelitatii fata de anumite idei, al stoicismului si al luptei care s-au incheiat cu o victorie", a insistat el. Melnikov a subliniat totodata ca, in pofida numerosilor ani cat s-a aflat la putere, Castro "nu a pierdut nicio clipa contactul cu poporul sau" si si-a pastrat pana la sfarsit "acuitatea mentala".

Papa Francisc se declara "intristat" de moartea lui Fidel Castro si spune ca se va ruga pentru sufletul lui

Papa Francisc a declarat ca moartea liderului revolutionar cubanez Fidel Castro este "o veste trista" si ca se roaga pentru sufletul lui. Papa Francisc i-a transmis sambata condoleante fratelui lui Fidel, presedintele cubanez Raul Castro, intr-un mesaj in limba spaniola. Suveranul pontif, care s-a intalnit cu Fidel Castro cand a vizitat Cuba anul trecut, a spus ca a primit "vestea trista" si ca este "indurerat".

Presedintele chinez Xi Jinping: Fidel Castro 'va trai vesnic'

Presedintele chinez Xi Jinping a declarat sambata ca Fidel Castro "va trai vesnic", intr-un mesaj in care a transmis condoleante pentru decesul liderului cubanez revolutionary. "Poporul chinez a pierdut un tovaras bun si adevarat", a subliniat Xi, potrivit postului public de televiziune CCTV.
 Decesul lui Castro, la varsta de 90 de ani, vineri noapte la Havana, coincide cu revenirea in China a lui Xi dintr-un turneu latino-american care a inclus Ecuador, Perú si Chile, al treilea turneu realizat in regiune de Xi de la preluarea mandatului de presedinte.

In urma cu doi ani, cand a vizitat Cuba, Xi l-a laudat pe Castro, despre care a spus ca "a castigat respectul poporului chinez". "Nu vom uita niciodata contributiile semnificative pe care le-a adus relatiilor noastre bilaterale", a spus cu acel prilej Xi, ale carui declaratii sunt preluate sambata de cotidianul chinez Global Times.
Liderii celor doua tari s-au intalnit in repetate randuri in ultimii ani. In septembrie, premierul chinez Li Keqiang a vizitat Cuba, aceasta fiind prima vizita pe insula a unui sef al guvernului chinez in exercitiu in cei 56 de ani de relatii bilaterale. De altfel, Cuba a fost prima tara latino-americana care a stabilit relatii diplomatice cu China si este al doilea partener comercial al Chinei, dupa Venezuela.

Barack Obama: Istoria “va inregistra si va judeca impactul enorm” al lui Fidel Castro

"Istoria va inregistra si va judeca impactul enorm" pe care l-a avut parintele revolutiei cubaneze, Fidel Castro, decedat vineri noapte, a declarat presedintele american in exercitiu, Barack Obama, care a transmis condoleante familiei lui Fidel Castro si si-a exprimat "prietenia fata de poporul cubanez", informeaza AFP si Reuters.

Obama, co-artizan impreuna cu presedintele cubanez Raul Castro, fratele lui Fidel, al apropierii istorice si a restabilirii relatiilor diplomatice dintre cei doi fosti inamici din timpul razboiului rece, a subliniat ca administratia sa "a muncit mult" pentru a intoarce pagina de peste jumatate de veac de "discordie si de profunde dezacorduri politice".

"In acest moment al disparitiei lui Fidel Castro, intindem o mana a prieteniei catre poporul cubanez. Istoria va inregistra si va judeca impactul enorm al acestei personalitati singulare asupra poporului si al lumii", se mentioneaza in mesajul lui Obama.

Donald Trump il numeste pe Fidel Castro un “dictator brutal” care si-a “oprimat” poporul

Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a declarat sambata ca Fidel Castro a fost un "dictator brutal" care "si-a oprimat propriul popor" si a apreciat ca, la moartea sa, liderul revolutionar cubanez lasa "o mostenire de executii, hotie, suferinta inimaginabila, saracie si incalcare a drepturilor fundamentale ale omului",
Citat intr-un comunicat, Trump a promis ca, "desi tragediile, mortile si durerea pe care le-a provocat Fidel Castro nu pot fi sterse", administratia sa va face "tot posibilul pentru a se asigura ca poporul cubanez poate porni in sfarsit pe calea prosperitatii si a libertatii". Trump nu a mentionat politica de deschidere a predecesorului sau Barack Obama, noteaza AFP.

"Desi Cuba ramane o insula totalitara, sper ca ziua de astazi marcheaza o indepartare de ororile indurate pentru prea mult timp si (un pas in directia unui) viitor in care minunatul popor cubanez sa poata trai in libertatea pe care o merita pe deplin", a mai spus presedintele ales al SUA, potrivit comunicatului citat.

Vicepresedintele ales al SUA, Mike Pence:Noi sperante pentru Cuba, dupa moartea lui Fidel Castro

Vicepresedintele ales al Statelor Unite ale Americii, Mike Pence, a declarat sambata ca, odata cu moartea liderului revolutionar cubanez Fidel Castro, "rasar noi sperante" pentru Cuba, transmite Reuters. "Tiranul Castro a murit. Rasar noi sperante. Vom sta alaturi de poporul cubanez oprimat pentru o Cuba libera si democratica. Viva Cuba Libre! (Traiasca Cuba libera! - n.r.)", a scris Mike Pence pe contul sau de Twitter.


 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Portretul lui Fidel Castro.
Portretul lui Fidel Castro. "El lider maximo" ar fi scapat de 638 de tentative de asasinat. Cum a transformat Cuba

Simbol al rezistentei fata de imperialismul american pentru unii, dictator deopotriva grotesc si sangeros pentru altii, cubanezul Fidel Castro a fost una dintre figurile centrale ale Razboiului Rece.

Fidel Castro a murit la 90 de ani. Noua zile de doliu national in Cuba si funeralii pe 4 decembrie
Fidel Castro a murit la 90 de ani. Noua zile de doliu national in Cuba si funeralii pe 4 decembrie

Fidel Castro, fostul lider cubanez, a murit la varsta de 90 de ani, a anuntat fratele sau, actualul presedinte, Raul Castro, intr-o alocutiune la televiziunea de stat.

Discursul febril al lui Fidel Castro in fata a 1000 de
Discursul febril al lui Fidel Castro in fata a 1000 de "tovarasi": "Ideile comunistilor cubanezi vor dainui de-a pururi!"

Fidel Castro a fost aclamat la Congresul Partidului Comunist Cubanez, pe care l-a adus la putere acum mai bine de o jumatate de secol.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.