Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Preotii catolici pot saruta si picioarele femeilor. Decizia luata de Papa Francisc

Papa Francisc

Papa Francisc a decis ca si femeile sa poata participa la ritualul spalarii si sarutariipicioarelor in Joia Mare din Saptamana Patimilor, obicei care reconstituire momentul spalarii de catre Iisus a picioarelor ucenicilor sai.

"Toti membrii poporului lui Dumnezeu" pot fi alesi pentru a le fi spalate picioarele in respectivul ritual, intrucat in acest fel reies "pe deplin semnificatia gestului Mantuitorului de a se jertfi pentru a salva lumea, precum si milostivirea lui fara limite", a afirmat suveranul pontif, explicandu-si initiativa de modificare a traditionalului ritual.

El si-a prezentat hotararea intr-o scrisoare adresata prefectului Congregatiei pentru Cultul Divin, Robert Sarah, datata 20 decembrie, dar publicata joi, 21 ianuarie 2016. Totodata, Papa a recomandat ca de acum inainte sa se ofere credinciosilor "o explicatie adecvata in legatura cu semnificatia acestui ritual".

Vaticanul a difuzat joi si un document din 6 ianuarie al Congregatiei pentru Cultul Divin prin care intra in vigoare modificarile sugerate de Suveranul Pontif. In acest fel, pentru ritualul spalarii picioarelor se vor putea alege "barbati, femei, tineri, batrani, persoane sanatoase si oameni bolnavi, credinciosi si laici".

Pana in prezent, ritualul prevedea ca pentru spalarea si sarutarea picioarelor din Joia Mare "sa fie alesi 12 barbati".

Modificarile publicate joi consfintesc o idee aplicata deja de Papa Francisc inca de anul trecut, cand, in joia dinaintea Pastelui, a spalat picioarele a 12 detinuti, sase barbati si sase femei, din inchisoarea Rebibbia din Roma. Tot atunci, el a facut acelasi gest si cu picioarele bebelusului uneia dintre detinute.
 

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 22 Ianuarie 2016
Citeste mai multe despre: papa francisc, ritual, joia mare,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed