Polonia va converti in zloti creditele in franci elvetieni. Ce s-a intamplat cu ratingul de tara dupa anuntarea masurii

Ultimul update: Marti 19 Ianuarie 2016 07:02
Data publicarii: Sambata 16 Ianuarie 2016 08:31
Categorie: Internaţional

Noul presedinte polonez promite ca va veni in ajutorul cetatenilor care au credite ipotecare in franci.

Administratia prezidentiala a propus vineri o lege ce prevede folosirea unui curs "corect" de schimb pentru a converti ratele din moneda elvetiana in zloti. Proiectul normativ, pe care ministerul polonez de finante il considera "in general acceptabil", nu prevede si care vor fi costurile acestui plan, estimate de analisti la 32 de miliarde de zloti, adica peste sapte miliarde de euro.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci, pe care le-au luat in special in 2007-2008. Moneda elvetiana s-a apreciat de atunci cu 80 la suta in raport cu zlotul.

Separat, Legislativul de la Varsovia a adoptat vineri o lege privind taxarea activelor institutiilor financiare, care potrivit unui avertisment anterior al Bancii Centrale Europene ar putea sa incurajeze bancile sa asume riscuri mai mari. In luna decembrie, guvernatorul Bancii Nationale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat ca o introducere simultana a taxei pe banci si a celei privind conversia creditelor ipotecare ar provoca probleme grave pentru unele banci.

Insa tot vineri, agentia Standard & Poor's Ratings Services a coborat cu o treapta, ratingul de tara al Poloniei, apreciind ca mai multe legi adoptate de Guvernul conservator au condus la slabirea unor institutii cheie, informeaza un comunicat al agentiei.

Ratingul pentru datoria pe termen lung in valuta a Poloniei a fost coborat pana la 'BBB plus' de la 'A minus', in timp ce ratingul pentru datoriile pe termen lung in moneda locala a fost coborat la 'A minus' de la 'A'. In plus, perspectiva asociata acestor ratinguri este una 'negativa', ceea ce inseamna ca S&P ar putea decide o noua retrogradare a Poloniei in urmatoarele 24 de luni daca cheltuielile publice si politica monetara se vor deteriora.

Modificarea pregatita de alesi dupa ce Iohannis a cerut reexaminarea

Modificarea pregatita de alesi dupa ce Iohannis a cerut reexaminarea "Darii in Plata". Cine nu va mai putea beneficia de lege

Steve Bannon și Donald Trump

Strategul șef al lui Trump: SUA sunt în război economic cu China

Luare de ostatici la un post de radio olandez

Trump, izolat și criticat după declarațiile despre Charlottesville

Bill Gates

Bill Gates a donat 4,6 miliarde de dolari

600 de migranți, salvați de Paza de Coastă spaniolă într-o singură zi

Zeci de mii de arbori, rupți de furtună în Polonia. VIDEO