Phenianul sustine ca lansarea rachetei intermediare Pukguksong-2 a fost "perfecta". China: "Trebuie sa avem sange rece"

Coreea de Nord, lansare racheta intermediara
AFP

Phenianul a sustinut luni ca a testat cu succes o racheta balistica cu raza intermediara de actiune, cu scopul de-a confirma fezabilitatea armamentului.

"Kim Jong-un a supravegheat testarea rachetei, cu raza medie spre lunga de actiune, racheta strategica Pukguksong-2", sustine agentia de stat a Coreei de Nord.

Nord-coreenii sustin ca testarea rachetei face parte dintr-un sistem strategic de verificare a armamentului detinut de Phenian, inainte de a le face operabile in misiuni militare.

"Testarea lui Pukguksong-2 a urmarit sa verifice, in cele din urma, toate indiciile tehnice ale sistemului de armament si sa examineze cu atentie adaptabilitatea sa in diferite conditii de lupta, inainte de a fi desfasurate la unitatile militare de actiune", noteaza presa nord-coreeana.

Testarea rachetei cu raze extinse de actiune a fost considerata ca fiind fara cusur. "Liderul Suprem a emis un ordin de lansare a rachetei la postul de observare. Impreuna cu oficialii, a analizat rezultatele lansarii testului si si-a exprimat marile sale satisfactii fata de ei, spunand ca este perfect", sustine aceeasi sursa.

Citește și
Coreea de Nord - 3
Imagini din Coreea de Nord. Cum au fost primiti "eroii" care au aratat lumii "forta puternicului stat nuclear autosuficient"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Kim Jong-un pare incantat de rezultatele testarii, spunand ca "datele tactice si tehnice indeplinesc cerintele partidului". De asemenea, Phenianul isi propune sa extinda productia si sa intensifice testarile: "Acest tip de racheta ar trebui sa fie rapid produs in masa, intr-un mod serios."

De asemenea, Kim Jong-un si-a propus sa consolideze puterea nucleara a Coreei de Nord: "A stabilit sarcinile strategice pentru consolidarea fortei nucleare a tarii."

Kim Jong-un le cere muncitorilor si cercetatorilor sa-si uneasca fortele si sa creeze noi proiectile ofensive: "Si-a exprimat convingerea ca oamenii de stiinta din domeniul apararii nationale si muncitorii din fabricile de munitii, extrem de loiali, ar produce arme mult mai bune si armament nuclear ofensiv, in stil coreean."

Ca urmare a testelor efectuate de Phenian, prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, a anuntat ca statul nipon isi va alatura efortul alaturi de Statele Unite ale Americii, Rusia, China si Coreea de Sud, pentru a raspunde actiunilor ofensive ale Phenianului.

Liderul Coreei de Sud, Moon Jae-in, a anuntat ca intentioneaza sa trimita observatori in Rusia, Statele Unite, China si Japonia, cu scopul de-a stabili o cooperare bilaterala eficienta.
Presedintele Coreei de Sud urmeaza sa se intalneasca cu omologului rus, Vladimir Putin pentru a discuta cum se poate raspunde actiunilor Phenianului.

 

 interpreteaza initiativa Coreei de Nord ca fiind o incalcare a prevederilor Cartei Natiunilor Unite.

"China se impotriveste violarii rezolutiilor Consiliului de Securitate de catre Coreea de Nord, a carei actiune in regiune este complexa si ambigua. Toate partile ingrijorate ar trebui sa aiba sange rece si sa evite provocarile care ar putea conduce la escaladarea tensiunilor... Beijingul este intotdeauna pregatit sa demonstreze o asistenta activa pentru normalizarea situatiei din Peninsula Coreeana", sustin oficialii chinezi.

Consiliul de Securitate a sanctionat activitatile Phenianului pe care le considera ca ar avea legaturi cu dezvoltarea armelor nucleare si folosirea lor. Phenianul nu a recunoscut decizia Consiliului de Securitate, sustinand ca statul nord-coreean "are dreptul sa-si creeze capabilitati de aparare impotriva politicii ostile a Washington-ului."

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Racheta lansata de Coreea de Nord a ajuns la o altitudine de 560 de kilometri. Unde s-a prabusit
Racheta lansata de Coreea de Nord a ajuns la o altitudine de 560 de kilometri. Unde s-a prabusit

Un oficial militar sud-coreean a anuntat duminica dupa-amiaza ca racheta lansata de regimul de la Phenian a ajuns la o altitudine maxima de 560 de kilometri, inainte de a se prabusi in apropiere de zona economica exclusiva a Japoniei, transmite Reuters.

Imagini din Coreea de Nord. Cum au fost primiti
Imagini din Coreea de Nord. Cum au fost primiti "eroii" care au aratat lumii "forta puternicului stat nuclear autosuficient"

Mii de persoane au iesit pe strazi la Phenian pentru a-i aclama pe oamenii de stiinta implicati in programul balistic national, la cinci zile dupa testul unei rachete, relateaza AFP.

Presedintele sud-coreean: Posibilitate ridicata de izbucnire a unui conflict militar cu regimul nord-coreean
Presedintele sud-coreean: Posibilitate ridicata de izbucnire a unui conflict militar cu regimul nord-coreean

Presedintele de la Seul, Moon Jae-in, a avertizat miercuri ca exista o posibilitate ridicata de izbucnire a unui conflict cu regimul nord-coreean, a carui tehnologii militare si arme conventionale eu evaluat mai rapid decat se asteptau expertii.

Ultima racheta nord-coreeana a fost detectata de scutul antiracheta THAAD. Controversele uriase izbucnite dupa instalarea lui
Ultima racheta nord-coreeana a fost detectata de scutul antiracheta THAAD. Controversele uriase izbucnite dupa instalarea lui

Ministrul Apararii de la Seul, Han Min-koo, a anuntat ca desi programul nuclear nord-coreean progreseaza peste asteptarile expertilor, ultima lansare a unei rachete balistice cu raza lunga de actiune a fost detectata de catre scutul antiracheta THAAD.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.