Olanda va introduce interdicţii de circulație pe timp de noapte, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial

×
Codul embed a fost copiat

Cele trei mutații ale virusului Sars-Cov-2 identificate recent în Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia reprezintă un pericol major pentru Europa.

De aceea restricțiile trebuie nu relaxate ci, dimpotrivă, înăsprite avertizează Centrul European pentru Controlul Bolilor. Germania a depășit pragul de 50.000 de decese, iar britanicii au adoptat măsuri suplimentare împotriva pandemiei. Începând de mâine, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial și în Olanda va intra în vigoare interdicţie de circulație pe timp de noapte.

În Regatul Unit se anunţă două săptămâni critice în lupta cu pandemia. Peste 39.000 de bolnavi cu COVID sunt în acest moment în spitalele britanice, cu 80% mai mulţi ca în perioada de vârf din primăvară. Cadrele medicale sunt la capătul puterii - luptă cu o nouă variantă, mai contagioasă, a virusului, dar şi cu cei care încă neagă existenţa unei pandemii.

Umeer Waheed, medic: ”E frustrant, citesc mult pe reţelele sociale despre teorii ale conspiraţiei, despre spitale goale. Mi-ar plăcea să-i invit pe toţi aceşti oameni în spital şi să le arăt ce se întâmplă cu adevărat. E zona de război acolo, avem de-a face cu un război”.

Asistentă: ”Avem un număr dublu de pacienţi faţă de cât ne permite capacitatea. Şi sunt mai bolnavi decât până acum”.

Citește și
vaccin
Suedia a administrat 1.000 de vaccinuri împotriva COVID-19 păstrate la temperatura greșită
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Cadrele medicale îşi simt eforturile răsplătite de recunoştinţă celor salvaţi.

Pacientă: ”Am fost singură că mor. Aceşti doctori şi asistente m-au scos la liman. Nu pot să cred cât au luptat pentru mine”.

Pentru a limita numărul îmbolnăvirilor, autorităţile britanice au majorat amenzile pentru petrecerile cu mai mult de 15 persoane: 800 de lire sterline, participanţii, 10.000 de lire, organizatorii.

Vinn Diwakar, director medical al NHS Londra: ”Încălcarea regulilor este echivalentă cu a aprinde lumina noaptea în casă în timpul bombardamentelor germane din al doilea Război Mondial. Nu te pui numai pe tine şi casa ta în primejdie, ci toată strada, întreaga comunitate”.

Deşi, în ultimele zile, autorităţile germane au constatat o reducere semnificativă a ratei de infectare, până la doar câteva mii de cazuri noi pe zi, ieri şi astăzi au fost din nou raportate câte 18 mii de noi teste pozitive. Mai rău, numărul deceselor rămâne foarte ridicat.

Angela Merkel: ”E îngrozitor. Numai astăzi raportăm peste o mie de morţi. Nu sunt doar nişte cifre. Aceşti oameni mor singuri. Vorbim de soarta unor oameni, care sunt jeliţi de departe de familii. Să nu uităm lucrul ăsta!”

Cât despre restricţii, guvernul german tocmai a prelungit măsurile de carantină până cel puţin pe 15 februarie.

Angela Merkel: ”Este imperativ să încetinim răspândirea noii tulpini. Şi nu trebuie să aşteptăm până când pericolul devine evident în cifrele zilnice. Atunci va fi prea târziu pentru a evita un al treilea val, încă şi mai sever decât primele 2”.

Ursula von der Leyen, Președintele Comisiei Europene: ”În Europa, situaţia pandemică rămâne foarte gravă. Avem speranţe cu vaccinarea, dar există şi temei de îngrijorare din cauza noilor tulpini. Trebuie să ne asigurăm livrările de vaccin din partea producătorilor”.

Şefa Comisiei Europene a făcut aluzie la frustrarea statelor europene din cauza reducerii temporare a livrărilor de vaccin de către compania Pfizer. Cel puţin două ţări, Italia şi Polonia, şi-au exprimat intenţia de a da în judecată producătorul american.

Italienii deplâng faptul că au fost nevoiţi să reducă numărul de imunuizări zilnice de la 80.000 la 28.000 din cauza lipsei de doze.

Domenico Arcuri, comisar pentru situații de urgență Italia: ”Există consens la nivelul guvernului şi al autorităţilor regionale pentru a lua în calcul opţiunea de a apăra în justiţie interesele Italiei”.

Pe de altă parte, cancelarul Austriei şi-a exprimat deschis exasperarea faţă de lentoarea procedurilor de aprobare a serurilor anti-COVD la nivel european.

Sebastian Kurz: ”Am discutat cu mulţi colegi în ultimele zile şi cu toţii suntem de acord că Agenţia Europeană a Medicamentului ar trebui să lucreze zi şi noapte. Este nevoie de decizii rapide, de renunţarea la birocraţie. EMA are din 12 ianuarie toate datele celor de la AstraZeneca. Nimic nu stă în calea aprobării acestui vaccin”.

În altă ordine de idei, un dezacord în privinţa purtării măştii a degenerat în scene haotice în plenul parlamentului de la Praga. Unui deputat ceh i s-a tăiat microfonul pentru că a refuzat să poarte masca. Nervos, acesta l-a luat la bătaie pe preşedintele şedinţei. În încăierare s-au prins zeci de parlamentari, pe care i-au potolit agenţii de pază.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Raed Arafat: Testele rapide pentru depistarea Covid-19 nu vor fi retrase din farmacii
Raed Arafat: Testele rapide pentru depistarea Covid-19 nu vor fi retrase din farmacii

Secretarul de stat Raed Arafat a declarat, vineri, că autoritățile nu intenționează să interzică vânzarea testelor rapide Covid-19 în farmacii, chiar dacă acestea prezintă ”un procent de fals negativ”.

Suedia a administrat 1.000 de vaccinuri împotriva COVID-19 păstrate la temperatura greșită
Suedia a administrat 1.000 de vaccinuri împotriva COVID-19 păstrate la temperatura greșită

În jur de 1.000 de persoane din Suedia au fost inoculate cu doze ale vaccinului Moderna care au fost păstrate la temperatura greșită în timpul transportării, anunță Reuters.

Risc ridicat de sechele pulmonare în cazul copiilor infectați cu SARS-COV-2. Avertismentul medicilor
Risc ridicat de sechele pulmonare în cazul copiilor infectați cu SARS-COV-2. Avertismentul medicilor

Medicii atrag atenția asupra riscului ridicat de sechele pulmonare, în cazul copiilor infectați cu SARS-COV-2, chiar dacă episodul de boală a fost ușor sau chiar asimptomatic.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.