Pentagonul critica Rusia pentru investitiile in arme nucleare: "E mai periculoasa decat URSS in timpul Razboiului Rece"

Privirea ucigatoare pe care Obama i-a aruncat-o lui Putin. SUA si Rusia nu au reusit sa ajunga la un acord privind Siria

Seful Pentagonului, Ashton Carter, a criticat luni investitiile Rusiei in "noile arme nucleare", denuntand "gesticulatia nucleara" a Moscovei, informeaza portalul 20Minutes.

Potrivit ministrului american al apararii, Rusia lui Vladimir Putin este in unele privinte mai alarmanta decat Uniunea Sovietica din trecut in privinta armelor nucleare, conform AFP, citat de Agerpres.

In cursul unei vizite la baza de rachete nucleare intercontinentale de la Minot, in Dakota de Nord - unul dintre cele trei situri care gazduiesc cele 400 de rachete intercontinentale americane Minuteman III -, Ashton Carter a criticat investitiile Rusiei in "noile arme nucleare".

El a declarat ca exista intrebari daca liderii rusi de astazi au pastrat "marea retinere pe care o aveau conducatorii din epoca Razboiului Rece, cand isi agitau armele nucleare".

In prezent, a spus Carter, "utilizarea cea mai probabila a armei nucleare nu mai este un razboi total", luat in calcul in timpul Razboiului Rece, pe care marile puteri s-au abtinut intr-adevar sa-l declanseze. Ea este mai degraba un atac "teribil si fara precedent, de exemplu din partea Rusiei sau a Coreii de Nord, pentru a incerca sa forteze un adversar superior pe plan conventional sa-si abandoneze unul din aliati" in timpul unei crize, a afirmat secretarul apararii american.

Citește și
obama, putin
Rusia, acuzata la ONU de crime de razboi. Ambasador american: "Ceea ce face nu este antiterorism, este barbarie"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Dupa anexarea Crimeii, Vladimir Putin a declarat public ca este pregatit sa utilizeze arma nucleara in timpul operatiunilor. Strategii occidentali sunt ingrijorati si de proiectele Moscovei in materie de rachete cu raza scurta si medie de actiune. Moscova este suspectata ca a testat o racheta de croaziera, incalcand Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF) din 1987, care interzice armele nucleare cu raza medie de actiune in Europa.

Moscova isi modernizeaza armele nucleare

In pofida tratatului de dezarmare - noul tratat START - semnat in 2010 de Rusia si SUA, Moscova continua sa-si modernizeze fiecare din cele trei componente ale descurajarii nucleare, intercontinentala, aeriana si submarina, argumenteaza Pentagonul, potrivit AFP.

SUA se pregatesc sa investeasca masiv in reninnoirea armamentului lor nuclear in deceniile urmatoare, in pofida costului astronomic al acestor eforturi, depasind o mie de miliarde de dolari - potrivit unor estimari. Astfel, Statele Unite prevad sa-si reinnoiasca cele 400 de rachete balistice intercontinentale Minuteman III. Washingtonul prevede, de asemenea, sa se doteze cu o noua racheta de croaziera cu raza lunga de actiune, cu noi submarine nucleare, lansatoare de rachete si sa-si modernizeze bombardierele nucleare B-61. "Incepem acum sa corectam decenii de subinvestitii in descurajarea nucleara", a indicat Ashton Carter.

Fortele Aeriene americane prevad inlocuirea rachetelor Minuteman III incepand din 2030 printr-un nou tip de rachete, costul operatiunii fiind estimat in prezent la 86 miliarde de dolari in cei 50 de ani de existenta a programului, potrivit AFP.

Unii experti in dezarmare estimeaza ca SUA isi impun astfel un angajament care nu este necesar, cu atat mai mult cu cat si alte componente ale descurajarii lor nucleare, aeriana si submarina, vor trebui de asemenea sa fie modernizate.

Potrivit acestor experti, costul unei modernizari complete a arsenalului nuclear in deceniile urmatoare ar urma sa atinga o mie de miliarde de dolari, in timp ce SUA trebuie sa investeasca de asemenea sume colosale in modernizarea armamentului lor conventional pe care il utilizeaza in mod real in prezent, conform AFP.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
America dezbate cine bate: taxele si nasul lui Trump vs emailurile si sanatatea lui Clinton. Cine a castigat primul duel
America dezbate cine bate: taxele si nasul lui Trump vs emailurile si sanatatea lui Clinton. Cine a castigat primul duel

Povestea neromantata a unui show politic televizat. Cum am trait LIVE pe www.stirileprotv.ro prima dezbatere de la alegerile din SUA.

Rusia, acuzata la ONU de crime de razboi. Ambasador american:
Rusia, acuzata la ONU de crime de razboi. Ambasador american: "Ceea ce face nu este antiterorism, este barbarie"

 Statele Unite au acuzat Rusia de "barbarie" in Siria, in cadrul unei sedinte a Consiliului de Securitate al ONU convocate duminica de SUA, Regatul Unit si Franta, transmite Reuters.

Americanii sunt foarte ingrijorati. Zeci de arme nucleare ale SUA, aflate in Turcia, risca sa cada in mana
Americanii sunt foarte ingrijorati. Zeci de arme nucleare ale SUA, aflate in Turcia, risca sa cada in mana "teroristilor"

Zeci de arme nucleare americane stocate in baza aeriana de la Incirlik, in Turcia, nu departe de frontiera cu Siria, risca sa cada in mana "teroristilor sau altor forte ostile", avertizeaza un raport publicat luni, relateaza AFP, citat de News.ro.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.