Parlamentul Republicii Moldova a votat legea privind Tratatul de frontiera cu Romania

Ultimul update: Duminica 30 Iunie 2013 00:12
Data publicarii: Joi 27 Iunie 2013 16:04
Categorie: Internaţional
harta romania

Parlamentul Republicii Moldova a votat joi in prima lectura Tratatul cu Romania privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera, semnat la 8 noiembrie 2010 la Bucuresti, relateaza PRO TV Chisinau.

Deputatii moldoveni au ratificat, de asemenea, in prima lectura Acordul dintre Romania si Republica Moldova privind cooperarea in domeniul militar, chiar daca unii deputati au cerut excluderea acestor doua subiecte de pe ordinea de zi.

Deputatii Partidului Comunist din Republica Moldova (PCRM) au cerut ca cele doua documente sa nu fie examinate de Palament, motivand ca ratificarea acestora ar provoca si mai multe disensiuni in regiunea transnistreana a tarii.

De asemenea, liderul Partidului Liberal (PL) Mihai Ghimpu a solicitat ca Tratatul de frontiera sa nu fie ratificat, pe motiv ca ar fi neconstitutional, deoarece a fost semnat de catre fostul premier Vlad Filat, in timp ce doar presedintele tarii ar avea dreptul sa semneze tratate internationale.

Tratatul dintre Romania si Republica Moldova privind regimul frontierei de stat, colaborarea si asistenta mutuala in probleme de frontiera a fost semnat la 8 noiembrie 2010, la Bucuresti, de fostul ministru de externe al Romaniei, Teodor Baconschi, si de fostul premier al Republicii Moldova, Vlad Filat.

Semnarea acestui tratat a provocat scandal la Chisinau atat din partea opozitiei comuniste, cat si din partea unor partide din fosta Alianta pentru Integrare Europeana (AIE). Fostul presedinte interimar Mihai Ghimpu a declarat ca tratatul a fost semnat de Vlad Filat cu incalcarea normelor de procedura.

Tratatul este un document tehnic care reglementeaza modalitatea de realizare pe teren a marcarii frontierei, solutionarea problemelor referitoare la construirea de obiective comune la frontiera, intretinerea frontierei, constituirea si functionarea unei comisii mixte pentru verificarea traseului frontierei de stat si intretinerea semnelor de frontiera, modul de folosire a apelor de frontiera, cailor ferate, soselelor, precum si a altor instalatii de comunicatii care traverseaza frontiera de stat, desfasurarea unor activitati precum pescuitul, vanatoarea, silvicultura, exploatarea subsolului in apropierea frontierei, modul de cercetare si de solutionare a incalcarilor regimului de frontiera, cum ar fi trecerea nepermisa a granitei sau deteriorarea semnelor de frontiera.

Acordul interguvernamental cu privire la cooperarea in domeniul militar, care prevede cadrul juridic necesar cooperarii militare intre cele doua state, a fost semnat la 20 aprilie 2012 la Chisinau.

Cooperarea militara va include domenii precum planificarea apararii, managementul resurselor umane, informatii militare sau activitati medicale. Pentru punerea in aplicare a acordului este preconizata crearea unei comisii militare mixte care se va reuni anual, potrivit documentului.

Ambele documente au fost criticate dur de catre opozitia comunista de la Chisinau.

harta romania Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Mediafax

Negocierile pe fond asupra Acordului de asociere UE-Moldova s-au incheiat, anunta Consiliul UE

Negocierile pe fond asupra Acordului de asociere UE-Moldova s-au incheiat, anunta Consiliul UE

cutremur in Mexic - 5

Mexic, lovit de un nou cutremur, cu magnitudinea de 6,2

Frida, labradorul care a devenit simbol al speranței după cutremurul din Mexic

Alertă în Bali. Vulcanul Mount Agung ar putea erupe în orice moment

Marile puteri mondiale cer reformarea structurii Consiliului de Securitate

China impune noi sancţiuni Coreei de Nord. Benzina a ajuns la 2 dolari litrul în Phenian

Kurzii nu renunță la referendum. Erdogan: „Amenință securitatea regiunii”

racheta balistica Iran

Iranul a testat cu succes o rachetă balistică

Un baraj din Puerto Rico s-a rupt după uragan. Locuitorii sunt evacuaţi. VIDEO

Ucraina, ”decepționată” după ce Klaus Iohannis și-a anulat vizita

Români, indieni şi nigerieni, sclavi pe o plantaţie din Italia

Alertă de erupţie vulcanică, în Indonezia. Mii de oameni evacuaţi

Un tânăr de 18 ani, inculpat pentru atacul de la metroul din Londra