Papa Francisc in Coreea de Sud. Prima vizita a unui suveran pontif din ultimii 25 de ani

×
Codul embed a fost copiat

Prima vizita in Coreea de Sud a unui suveran pontif din ultimii 25 de ani este un adevarat succes. Cei 5 milioane de catolici din aceasta tara au avut grija sa-i lase amintiri de nesters Papei Francisc, primit ca un star rock.

Papa Francisc a beatificat sambata, 16 august 2014, la Seul, 124 de catolici sud-coreeni, in prezenta a sute de mii de credinciosi, carora le-a vorbit despre sensul sacrificiului intr-o lume destramata intre abundenta materiala si cea mai mare saracie. Primul Papa care viziteaza Asia din 1999 incoace, Francisc a sosit la Poarta Gwanghwamun la bordul unui mic vehicul decapotabil marca Kia, construit special pentru el, pentru a oficia o mesa in meoria primilor crestini din aceasta tara. Poduri, drumuri si statii de metrou din zona pietei au fost inchise, iar lunetisti de elita au fost plasati pe acoperisuri, in vecinatate, pentru a asigura securitatea Papei si celor aproximativ un milion de pelerini asteptati.

Asa cum a facut cu o zi inainte, intr-un adevarat rechizitoriu impotriva societatii de consum, de vina in opinia sa de o "disperare" care conduce la consumul de droguri si sinucidere, Francisc a prezentat credinta si sacrificiul lui Hristos ca pe o cale de salvare de la ceea ce a prezentat drept o dezradacinare a valorilor umane. Martirii "ne indeamna sa ne intrebam daca exista ceva pentru care sa fim dispusi sa ne dam viata", a spus el, in a treia zi a vizitei pe care o intreprinde in "tara diminetii calme". Exemplul martirilor coreeni, care acceptau "demnitatea egaa a tuturor celor botezati" si care privilegiau "o forma de viata frateasca sfidand structurile sociale rigide ale timpului lor", are multe de spus "intr-o societate in care, alaturi de bogatii uriase, se dezvolta cea mai abjecta saracie, in care strigatul saracilor este rareori auzit", a adaugat el.

Citește și
Papa Francisc si Roberta
Un român a reusit sa-l opreasca din drum pe Papa Francisc, pentru a binecuvanta o persoana cu dizabilitati. VIDEO
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Catolicismul a fost introdus in Coreea de Sud de catre laici invatati, initiati in invataturile iezuite in China vecina, ci nu de catre misionari europeni. "Aceasta istorie ne spune importanta, demnitatea si frumusetea vocatiei laicilor in Biserica", a subliniat Francisc, in predica pe care a tinut-o pe o scena uriasa, dominata de o cruce, avand in fundal Palatul Gyeongbokgung al dinastiei Joseon. Papa l-a beatificat pe Paul Yun Ji-chung si pe alti 123 de martiri, executati incepand de la sfarsitul secolului al XVIII-lea.

Paul si varul sau au fost martirizati in 1971 pentru ca au vrut sa organizeze funeralii catolice mamei lor, fara sa respecte riturile confucianiste. Toti acesti crestini au fost laici, cu exceptia unui preot, James Mun-mo, venit din China. Potrivit Bisericii, nu mai putin de 10.000 de coreeni au fost ucisi in secolul de dupa introducerea catolicismului, in 1784. De obicei erau condusi de la Poarta Gwanghwamun la Poarta Seosomun, unde erau predati calaului. Pentru a-i reabilita pe martiri, Papa a parcurs sambata dimineata acest drum in sens invers.

Impartiti dupa dioceze, sute de mii de barbati si femei au asteptat infruntand caldura inca de la prima ora, purtand coifuri colorate din carton. Intr-o atmsofera de reculegere, si dand dovada de o disciplina tipic sud-coreeana, ei au cantat cantece in latina, s-au ruga si au ascultat muzica interpretata la pian.

Cei peste cinci milioane de catolici sud-coreeni reprezinta 10,7% din populatia tarii, dar sunt numerosi in elita politica si economica, iar influenta le depaseste cu mult, in prezent, ponderea demografica. Papa, in varsta de 77 de ani, si-a inceput ziua botezandu-l, la Nuntiatura din Seul, unde sta, pe tatal unui baiat care a fost victima naufragiului feribotului Sewol, in aprilie. "Sunt budist, dar cred ca Papa ne poate ajuta", a declarat Choi Keum-bok, al carui fiu a murit in catastrofa. El a venit sa asiste la mesa de beatificare.

Francisc a vizitat dupa aceea la Kkottongnae, situat la aproximativ 100 de kilometri de Seul, unde a vizitat un centru pastoral si social al Bisericii in care sunt gazduiti copii si adulti cu handicap, membri ai comunitatilor religioase implicate si laici angajati. Cu aceasta ocazie, el a facut un gest simbolic foarte puternic prin care a denuntat avortul, oprindu-se, in prezenta unor activisti "pro-viata", in fata unui teren pe care se afla aproximativ 1.000 de cruci albe, instalate pentru a aminti tot atatea sarcini intrerupte.

Catolicii au iesit cu milioanele pe strazi ca sa-l salute pe Suveranul Pontif. Si tot atat de multi au asistat la liturghiile oficiate de Papa. Ca sa ajunga la inimile si mintile cat mai multor credinciosi, Papa Francisc a vorbit pentru prima oara in engleza de la inceputul Pontificatului sau. La slujba tinuta sambata in Seul, Papa Francisc a beatificat 124 de catolici sud-coreeni, martiri executati in secolele al 18-lea si al 19-lea.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Papa Francisc:
Papa Francisc: "Aproximativ 2%" dintre preotii Bisericii Catolice sunt pedofili

Conform BBC News, care citeaza La Repubblica, Papa Francisc a declarat ca exista informatii credibile care arata ca "aproximativ 2%" dintre preotii Bisericii Catolice sunt pedofili.

Un român a reusit sa-l opreasca din drum pe Papa Francisc, pentru a binecuvanta o persoana cu dizabilitati. VIDEO
Un român a reusit sa-l opreasca din drum pe Papa Francisc, pentru a binecuvanta o persoana cu dizabilitati. VIDEO

Ivan Parfenie, un brailean stabilit de zece ani in Italia, a reusit sa atraga atentia Papei Francisc si sa-l determine sa binecuvanteze o bolnava, oprindu-l din drumul sau cu masina, conform Vocea Brailei.

Papa Francisc i-a excomunicat pe membrii Mafiei din Calabria:
Papa Francisc i-a excomunicat pe membrii Mafiei din Calabria: "'Ndrangheta inseamna adorarea raului"

Papa Francisc i-a indemnat sambata pe catolici sa "combata" puternica Mafie din Calabria - 'Ndrangheta - pe care a excomunicat-o pentru ca "dispretuieste bunul comun".

Recomandări
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”
Localnicii din Brăila povestesc îngroziți incidentul cu drona militară căzută lângă oraș: „Un huruit și pe urmă buuuuum!”

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit, joi seară, pe un câmp, la câțiva kilometri de oraș.

Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.