Marturia lui Pistorius in fata judecatorilor: "Am vrut sa o ajut, dar a murit in bratele mele"

×
Codul embed a fost copiat

Parchetul l-a acuzat pe campionul paralimpic Oscar Pistorius ca a ucis-o cu premeditare pe prietena sa, fotomodelul Reeva Steenkamp, in timp ce avocatul apararii a sustinut, marti, in fata judecatorului, ca sportivul a impuscat-o pe femeie din greseala.

Reconstituirea de la locul crimei

 

MARTURIA LUI PISTORIUS

Citește și
oscar pistorius
Bata de baseball plina de sange gasita in locuinta lui Oscar Pistorius - presa
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Aflat pentru a doua oara in fata judecatorilor, Oscar Pistorius nu si-a putut controla emotiile. A izbucnit in plans de cateva ori iar judecatorul a cerut numeroase pauze, ca sa-l lase sa-si revina.

Procurorii au povestit cum, in noaptea fatala, atletul si-a pus protezele de carbon, a parcurs sapte metri, distanta de la pat la baie, si a deschis focul, tragind prin usa de la baie, pe care tanara o incuiase.

Intr-o declaratie scrisa, citita de avocatul sau, Pistorius se apara. "Nimic nu este mai fals decat ca as fi planuit sa imi ucid iubita. Reeva imi adusese un cadou de Ziua Indragositilor. Ne iubeam foarte mult"

Tot el a povestit ca in seara de dinaintea crimei, el si Reeva au hotarit sa ramina acasa. Ea a facut yoga si el a stat in pat, uitandu-se la televizor. S-au culcat si la un moment dat, el a fost trezit de zgomote care veneau din baie. " Nu aveam protezele atasate si m-am simit vulnerabil. Am tras cateva gloante prin usa baii si i-am spus Reevei sa sune la politie. Am vazut ca ea nu era in pat si atunci mi-a trecut prin minte ca ar putea fi in baie. Am folosit o bata de baseball sa deschid usa baii si am vazut-o prabusita in baie, dar inca in viata. Am incercat sa o resuscitez, dar a murit in bratele mele" , a descris el, evenimentele din noaptea crimei.

Pistorius a fost trimis inapoi in celula sa pentru a sasea noapte consecutiva, urmand ca audierile pentru cautiune sa inceapa miercuri.

"Victima a fost impuscata de trei ori in timp ce era in baie, iar usa toaletei a fost distrusa din exterior. Credem ca usa era inchisa cu cheia", a declarat procurorul Gerrie Nel, subliniind ca acuzatul nu a prezentat anchetatorilor versiunea sa.

In locuinta sportivului nu erau decat doua persoane in momentul comiterii crimei, a adaugat el.

"Si-a pus protezele, a mers sapte metri si a tras. A impuscat o
femeie inocenta, neinarmata. A tras de patru ori. Acuzatul i-a spus surorii lui ca a crezut ca era un hot. De ce s-ar inchide un hot in toaleta?"
, a continuat procurorul.

Barry Roux, avocatul lui Pistorius, a sustinut in fata judecatorului ca nu a fost vorba de o crima, mentionand "cazuri similare in care sotul a tras asupra sotiei din greseala, crezand ca este un intrus".

"Nu exista niciun element care sa indice premeditarea. Tot ce stim este ca ea s-a inchis in toaleta. Ea a fost impuscata in toaleta (...) el a crezut ca este un intrus", a precizat avocatul, evocand "moartea prematura si nefericita" a pritenei sportivului, moment in care Pistorius a izbucnit in plans.

Avocatul a solicitat eliberarea pe cauztiune a clientului sau, tinand cont ca acuzatul nu a mai fost condamnat anterior si nici nu este implicat in alt caz in afara celui prezent.

Analiza Guardian:

DE CE NU EXISTA JURIU

Africa de Sud a abolit sistemul cu juriu in 1930 din cauza discriminarii rasiale. Atunci doar albii stateau intre jurati, iar negrii nu aveau nicio sansa la un proces corect. In 1994 s-a vorbit despre intoarcerea la acest sistem, insa ideea a fost respinsa din cauza celor 11 limbi oficiale ce ar fi facut problema traducatorului una extrem de costisitoare.

CE PEDEAPSA RISCA

Condamnarea la inchisoare pe viata ar insemna o posibila eliberare conditionata dupa 25 de ani, posibil chiar mai devreme. Pistorius ar putea fi din nou liber la 51 de ani.

PEDEAPSA CU MOARTEA

Timp de 100 de ani, peste 3.500 de sud-africani au fost condamnati la moarte si spanzurati, dar pedeapsa cu moartea a fost abolita in 1995. Chiar daca foarte multe sondaje au aratat ca populatia sustine reintroducerea acesteia pentru combaterea criminalitatii, pedeapsa cu moartea ramane interzisa in Africa de Sud.

Atletul Oscar Pistorius a fost inculpat pentru uciderea prietenei sale, dupa ce a impuscat-o mortal pe aceasta, in noaptea de miercuri spre joi. Femeia ucisa in locuinta atletului este Reeva Steenkamp, in varsta de 30 de ani, un fost fotomodel sud-african si prezentatoare TV, care a aparut pe coperta revistei FHM si a fost imaginea cosmeticelor Avon in Africa de Sud. Politia a precizat ca victima a fost atinsa la cap si la brat de gloante si a decedat pe loc. In locuinta sportivului a fost gasita arma crimei, un pistol cu calibrul 9 mm, inregistrat pe numele lui Pistorius.

Oscar Pistorius a intrat in istoria atletismului mondial la JO de la Londra, cand a devenit primul alergator cu ambele picioare amputate care a concurat in competitiile olimpice rezervate sportivilor fara dizabilitati. El a ajuns in semifinalele probei de 400 de metri. La cateva zile dupa JO de la Londra, Pistorius si-a pastrat titlul la Jocurile Paralimpice in aceeasi proba.

La Beijing, el a fost triplul campion la 100, 200 si 400 de metri. In palamaresul sau, figureaza sase tiluri de campion la Jocurile Paralimpice, o medalie de argint si una de bronz.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Noua teorie a politiei din Africa de Sud: Oscar Pistorius ar fi consumat steroizi inainte de crima
Noua teorie a politiei din Africa de Sud: Oscar Pistorius ar fi consumat steroizi inainte de crima

Noi dezvaluiri socante transforma tragedia din jurul lui Oscar Pistorius intr-o adevarata drama pentru intreg sportul mondial.

Bata de baseball plina de sange gasita in locuinta lui Oscar Pistorius - presa
Bata de baseball plina de sange gasita in locuinta lui Oscar Pistorius - presa

Politia sud-africana a gasit o bata de baseball plina de sange in locuinta lui Oscar Pistorius, multiplul campion paralimpic inculpat pentru uciderea iubitei sale Reeva, anunta, duminica, publicatia City Press, citata de AFP.

Unchiul lui Oscar Pistorius: Oscar este ametit de soc si de durere
Unchiul lui Oscar Pistorius: Oscar este ametit de soc si de durere

Oscar Pistorius, multiplul campion paralimpic inculpat pentru uciderea iubitei sale Reeva, este "ametit de soc si de durere", a precizat unchiul sportivului, Arnold, intr-un comunicat dat publicitatii sambata, informeaza AFP.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.