OMS a anuntat sfarsitul epidemiei de Ebola, care a ucis 11.300 de oameni in Africa de Vest. Avertismentul lansat de ONU

Ultimul update: Duminica 17 Ianuarie 2016 07:32
Data publicarii: Joi 14 Ianuarie 2016 11:39
Categorie: Internaţional
ebola

Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat joi sfarsitul epidemiei de Ebola din Africa de Vest, avertizand ca Guineea, Liberia si Sierra Leone raman cu un risc ridicat de mici focare suplimentare ale acestei maladii.

Cu o zi inainte, secretarul general al Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Ban Ki-moon, a avertizat, insa, cu privire la riscul de reaparitie a maladiei Ebola care a facut ravagii in Africa de Vest si a subliniat necesitatea de a trage invataminte din aceasta criza, informeaza agentia France Presse (AFP).

El a sustinut in fata Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite ca "raman provocari importante". "Ne putem astepta sa ne intoarcem la noi focare de Ebola in anul care vine", a estimat el, subliniind ca Liberia s-a confruntat cu doua noi focare ale bolii dupa ce fusese declarata libera de virus. "Insa amploarea si frecventa acestor focare ar trebui sa scada cu timpul", a nuantat Ban Ki-moon.

Anuntul OMS cu privire la sfarsitul transmiterii maladiei Ebola in Liberia, marcheaza epilogul epidemiei in Africa de Vest, cea mai grava de la identificarea virusului acum 40 de ani, care a provocat peste 11.000 de morti.

Ban Ki-moon a laudat liderii celor trei tari afectate (Liberia, Guineea, Sierra Leone) si a subliniat mobilizarea ONU care a stabilit prima misiune din istoria sa dedicata luptei impotriva unei boli.

MERS a ucis 6 persoane si a bagat 2500 in carantina in Coreea de Sud. Cine este pacientul zero care a adus virusul la Seul

"Organizatia noastra a facut un test fundamental pentru soliditatea si vointa sa de a se mobiliza", a apreciat el. Trebuie adaugate acum, potrivit secretarului general ONU, consolidarea structurilor medicale si sanitare nationale si asigurarea ingrijirii medicale pentru circa 10.000 de persoane din Africa de Vest, care au fost infectate si recuperate. "De asemenea, trebuie trase invataminte din aceasta experienta", a mai spus inaltul oficial international.

Directorul OMS, Margaret Chan, a declarat in cadrul aceleiasi sedinte de miercuri ca, din martie 2015, s-au produs zece reaparitii minore ale infectiei. "Credem ca inainte de sfarsitul acestui an, toti supravietuitorii - toti - vor scapa de virus", care poate persista in organism dupa vindecarea completa, a mai spus Margaret Chan.

In cursul acestei cele mai recente epidemii de Ebola, peste 28.600 de persoane au fost infectate in Africa de Vest dintre care 11.300 au murit. Potrivit opiniei sale, urmatoarele trei luni vor fi "cele mai critice", deoarece infrastructura medicala nationala din Africa de Vest, fragilizata de epidemie, va fi preluata de asistenta internationala. Redresarea celor trei tari cele mai afectate de Ebola va lua timp, a recunoscut Margaret Chan.

Dar ea a exclus o revenire in forta a epidemiei: "nimeni nu va mai lasa acest virus sa apara si sa se raspandeasca in mod liber".

Tot cu o zi inainte de anuntul oficial privind sfarsitul epidemiei, presedintele rus, Vladimir Putin, a anuntat ca Rusia a produs doua vaccinuri impotriva Ebola.

"Avem o veste buna. Am patentat un medicament impotriva febrei Ebola care (...) pare foarte eficient, chiar mai eficient decat medicamentele utilizate anterior in lume" a indicat Putin, citat de RIA Novosti, in timpul unui consiliu de ministri la resedinta sa din apropiere de Moscova.

Unul dintre vaccinuri a fost proiectat special pentru persoanele infectate cu virusul HIV, "crescand de 35 de ori imunitatea celulara" a pacientului, a declarat in cadrul intalnirii ministrul sanatatii, Veronika Skvortsova.

Celalalt vaccin, "unic in lume", neutralizeaza in proportie de 100% virusul si "nu are niciun analog in lume", a adaugat aceasta.

Potrivit ministrului, Guineea, tara in care epidemia s-a declansat inainte de a ajunge in Liberia si, ulterior, Sierra Leone, a cerut Rusiei sa ii ofere vaccinurile in urmatoarele luni, iar Moscova este "gata" sa raspunda cererii.

Printre vaccinurile in curs de dezvoltare impotriva Ebola, VSV-EBOV - elaborat de Agentia de Sanatate Publica din Canada, a carui licenta este detinuta de laboratoarele americane NewLink Genetics si Merck - a fost primul care s-a dovedit eficace, potrivit literaturii medicale.

ebola Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Sierra Leone declara ca Ebola ar fi eradicata pe teritoriul sau: prima saptamana fara niciun caz nou, dupa 18 luni

Sierra Leone declara ca Ebola ar fi eradicata pe teritoriul sau: prima saptamana fara niciun caz nou, dupa 18 luni

politie in Kabul

Atac sinucigaş într-o moschee din Kabul. Sunt cel puţin 30 de morţi

Atac în Polonia: O persoană a fost ucisă, iar alte 7 sunt rănite, după ce au fost înjunghiate

Criză politică în Moldova. Preşedintele va fi declarat în "imposibilitatea de a-şi exercita funcţiile"

Scutul antirachetă îngrijorează China și Rusia. Lavrov: "Vor să schimbe balanţa de putere"

Statele Unite sunt pregătite de ”ultimul pas'” al Coreei de Nord

Imagini cu haosul de la metroul din Beijing în timpul Congresului Partidului Comunist Chinez

Adrian Ursache

Român, fost ”Mister Germania” în urmă cu 20 de ani, acuzat acum de tentativă de omor

Neo-nazist lovit cu pumnul în față, dar și îmbrățișat de o persoană de culoare

Descoperirea făcută de americani după ce Trump s-a lăudat că are o pictură de Renoir

Tarantino a stiut de zeci de ani despre abuzurile lui Harvey Weinstein, însă nu a făcut nimic

28 de români descoperiți într-o locuință mică, plină de șobolani, în Londra. Reacția autorităților

Primul mesaj al românului rănit în atacul din Las Vegas: ”Am coșmaruri”