O mamă jihadistă, scăpată de la închisoare de un judecător impresionat că are cinci copii

Ultimul update: Miercuri 08 Noiembrie 2017 10:04
Data publicarii: Miercuri 08 Noiembrie 2017 09:56
Categorie: Internaţional
Mama jihadista

Un judecător a scăpat-o de la închisoare pe Farhana Ahmed, o femeie de 40 de ani care a făcut propagandă în favoarea grupării Stat Islamic, pe un grup de Facebook, pe motiv că „este mai bine să se întoarcă la cei cinci copii cât mai curând”.

 

Sub numele fals Kay Adams, ea îndemna la comitere de atacuri teroriste în Marea Britanie, pe un grup de Facebook al cărui scop este să aducă împreună extremiști din întreaga lume, scrie Daily Mail.

Doar în 2015, ea a avut 19 postări în care „încuraja direct sau indirect terorismul în țară sau în străinătate.” Astfel, ea a fost reținută în luna iulie 2016, așteptând să înceapă procesul.

Între lunile septembrie și noiembrie 2015, Ahmed a distribuit, sub pseudonimul Kay Adams, discursuri ale liderului grupării Stat Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, și ale adjunctului său, Abu Mohammad al-Adnani., pe care le-a calificat drept „uimitoare”. Totodată, ea preciza că „se roagă la Allah să îi protejeze pe amândoi”.

Mai mult, femeia lăuda atentatele din Paris și a postat „sfaturi despre cum să comiți atacuri cu arme albe”, cât și linkuri spre publicații teroriste care conțin filmări și imagini cu luptători ai grupării Stat Islamic.

Coaliția internațională a primit ordine să elimine luptătorii străini care s-au alăturat grupării SI

Ben Lloyd, unul dintre anchetatori, a precizat că „este clar că femeia împărtășea ideologia și scopurile grupării”. În 2013, ea a călătorit cu soțul și cu cei trei copii în noiembrie 2013. Femeia și copiii au revenit în Marea Britanie, însă soțul ei a rămas în acest stat. Ahmed a încercat din noi să își viziteze soțul, în august 2015, dar autoritățile turce nu i-au permis accesul în țară.

Totodată, femeia a fost acuzată că ar fi transferat peste 7,300 de lire către un cont bancar din Turcia. Cu toate acestea, anchetatorii au renunțat la acuzații, din cauză că nu au fost găsite dovezi care să o incrimineze.

Judecătorul, mișcat de copiii rămași în grija rudelor

În ciuda acuzațiilor, judecătorul Christopher Moss s-a declarat, marți, „mișcat” de o scrisoare pe care femeia a primit-o de la cel mai mare fiu, unul dintre cei cinci copii, astfel că a decis că aceasta se poate întoarce acasă. După ce a pledat vinovată la acuzația de propagandă teroristă și difuzare de documente ale grupării, ea a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare.

„În cazul tău, care este excepțional, cu cât te întorci mai repede acasă, cu atât e mai bine pentru toți. De la momentul în care ai fost pusă sub acuzare și reținută, copiii tăi au avut de suferit. Consider sincere regretele tale față de actele comise. Mi-este clar că regreți din tot sufletul comportamentul infracțional”, a spus judecătorul Moss.

Potrivit acestuia, femeia a postat respectivele emsaje „într-o perioadă foarte dificilă a vieții sale”: „Dincolo de acest comportament revoltător, ai fost devotată vieții tale de familie și creșterii copiilor. Nu există niciun pericol să te mai întorci la concepțiile de acum doi ani. Nu vrei altceva decât să te întorci la familie, iar familia te așteaptă acasă. Au suferit foarte mult din cauza detenției tale”, i-a mai transmis judecătorul.

Înainte să părăsească sala de judecată, femeia i-a transmis judecătorului un „mulțumesc” discret.

Decizia judecătorului a înfuriat mai mulți parlamentari. De exemplu, conservatorul Philip Davies a precizat că „este complet revoltător că nu a fost condamnată la închisoare”. 

„Oamenii vor începe să își pună întrebări privind ce trebuie să faci ca tribunalul să te arunce în închisoare”, a mai adăugat el.

Cazul este cu atât mai controversat cu cât în Marea Britanie sunt numeraose discuții privind modul în care autoritățile trebuie să trateze luptătorii jihadiști care s-au întors recent din Siria. Un raport recent arată că Marea Britanie are cel mai mare număr de luptători ai grupării Stat Islamic care s-au întors acasă – 400.

Mama jihadista Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Daily Mail

Ministru: Marea Britanie n-are altă soluție decât să ucidă luptătorii britanici din ISIS

Ministru: Marea Britanie n-are altă soluție decât să ucidă luptătorii britanici din ISIS

Coaliția internațională a primit ordine să elimine luptătorii străini care s-au alăturat grupării SI

Coaliția internațională a primit ordine să elimine luptătorii străini care s-au alăturat grupării SI

Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii

Cum s-au îmbogățit jihadiștii din vânzarea de copii

Influența Al-Qaida sporește, în timp ce gruparea Stat Islamic se dezintegrează

Influența Al-Qaida sporește, în timp ce gruparea Stat Islamic se dezintegrează

focuri de arma in denver

Focuri de armă în parcarea unei școli din Denver. Trei persoane au fost rănite

Măsurile luate de Coreea de Nord după dezertarea unui militar, săptămâna trecută

Răspunsul lui Donald Trump pe Twitter, după ce un utilizator l-a acuzat de rasism

Explozie puternică în apropierea ultimei locații cunoscute a submarinului argentinian dispărut

Un tren din India a călătorit timp de două ore în direcția greșită

Descoperire impresionantă în Turcia. Cercetătorii au găsit ruinele unui castel vechi de 3000 de ani

caldura sua

Recorduri de căldură în SUA. Americanii petrec Ziua Recunoștinței la plajă

Gafa lui Putin la întâlnirea cu liderii Iranului și Turciei. A trântit scaunul lui Erdogan. VIDEO

Ministrul indian al Sănătății: Cancerul este o formă de justiție divină

Adolescent de culoare, victimă a brutalității poliției. Oamenii legii: A căzut de pe bicicletă

Trump l-a făcut "prost nerecunoscător" pe tatăl unuia dintre baschetbaliştii reţinuţi în China

Moarte misterioasă a unui bărbat eliberat din Coreea de Nord