Noul premier al Greciei declara razboi turismului all-inclusive. Ce schimbari planuieste sa faca Alexis Tsipras

×
Codul embed a fost copiat

Noul premier al Greciei, Alexis Tsipras, a declarat razboi serviciilor de turism all-inclusive, chiar daca aduc economiei elene venituri anuale de 2 miliarde de euro, informeaza Mediafax.

El si-a exprimat intentia ca prin masuri fiscale si legislative sa descurajeze acest sistem pentru a facilita revenirea la turismul traditional.

Tsipras, liderul partidului de extema stanga Syriza care a castigat alegerile de duminica din Grecia, considera ca serviciile all-inclusive indeparteaza turistii de economia locala, tinandu-i in incinta hotelurilor si departe de micile afaceri, relateaza Daily Mail.

Din acest motiv, premierul a promis sa reduca acest tip de turism de masa in Grecia, care s-a dezvoltat in ultimele cateva decenii. Guvernul ar putea interzice vanzarea de terenuri aflate in proprietatea statului catre dezvoltatorii de mega-complexuri turistice si ar putea modifica legislatia privind taxa pe valoare adaugata, urmand ca actualele centre de vacanta sa suporte taxe mai ridicate.

"Nu dorim sa continuam cu actualul model de exploatare intensiva a turismului", a spus Tsipras.

Citește și
Alexis Tsipras
Cine e Alexis Tsipras, liderul Syriza. Viitorul premier al Greciei si-a numit unul dintre copii dupa idolul sau, Che Guevara
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Noul regim guvernamental nu vrea sa interzica total sistemul all-inclusive, ci sa incurajeze modelul vacantelor traditionale, in care vizitatorii folosesc barurile traditionale, restaurantele si atractiile locale.

"Opinia noastra, ca si a industriei turismului, este ca sistemul all-inclusive nu este cel mai bun lucru", a declarat Michalis Kritsotakis, parlamentar al Syriza responsabil cu politica in domeniul turismului.

In Grecia continentala si insulara exista sute de hoteluri all-inclusive, in statiuni precum Agios Nikolaos din Creta si Kardamena in Kos.

Serviciile all-inclusive sunt populare pentru familiile cu un buget limitat care stiu ca odata ce platesc biletele nu mai suporta cheltuieli suplimentare pentru masa, bauturi si distractie. Acest sistem este insa un dezastru pentru comerciantii locali si proprietarii de restaurante, pentru ca turistii nu mai ies din incinta hotelurilor.

Touroperatorii britanici au incheiat contracte pe termen lung cu hotelurile all-inclusive din Grecia, ceea ce face improbabil ca modificarile fiscale sa afecteze turistii in acest an.

"Schimbarea guvernului nu are impact asupra operatiunilor din Grecia. Ca touroperator, suntem acolo sa sprijinim clientii, care pot sa isi rezerve vacantele fara grija", potrivit unui comunicat al companiei Thomas Cook.

Asociatia agentiilor britanice de turism a avertizat insa ca modificarile de taxe ar creste costul vacantelor.

"Guvernul elen trebuie sa ia inconsiderare costul oricaror restrictii. Popularitatea vacantelor all-inclusive continua sa creasca, in special in cazul familiilor. Grecii trebuie sa tina cont ca ar putea pierde acest segment de piata in favoarea altor tari, precum Turcia si Egipt", a declarat un purtator de cuvant al asociatiei.

Acesta a adaugat ca chiar daca vacantele all-inclusive pot fi vazute ca o optiune controversata, existand opozanti si sustinatori, acestea pot fi o sursa vitala de locuri de munca pentru localnici, direct si indirect.

Andreas Andreadis, presedintele Confederatiei elene de turism, a avertizat ca majorarea taxelor in turism ar fi "ca o sinucidere" pentru Grecia.

Anul trecut, vacantele all-inclusive au insemnat 1,5 miliarde de lire sterline (2 miliarde euro) in veniturile totale ale sectorului de turism, estimate la 12 miliarde de lire (16,1 miliarde euro). Organizatia Nationala pentru Turism din Grecia si-a exprimat speranta ca noul guvern va actiona responsabil.

"Toata lumea este constienta de importanta rolului jucat de turism in economia Greciei si toate guvernele elene au abordat cu respect politicile din turism, ceea ce asteptam si de la noul guvern", a declarat Christina Kalogera, director al organizatiei pentru Marea Britanie.

Un purtator de cuvant al guvernului de la Atena, Danai Badogianni, a declarat ca planul Ministerului Turismuluipentru pachetele de vacante all inclusive vor fi anuntate in urmatoarele zile.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Grecii spera ca Alexis Tsipras le va reda demnitatea:
Grecii spera ca Alexis Tsipras le va reda demnitatea: "Suntem un popor foarte mandru, dar odata cu criza am fost umiliti"

"Recapatarea demnitatii" Greciei in fata creditorilor internationali care-i dicteaza politica de 4 ani a fost una dintre marile teme de campanie ale lui Alexis Tsipras, care a gasit un ecou puternic in randul populatiei coplesite de consecintele crizei.

Cine e Alexis Tsipras, liderul Syriza. Viitorul premier al Greciei si-a numit unul dintre copii dupa idolul sau, Che Guevara
Cine e Alexis Tsipras, liderul Syriza. Viitorul premier al Greciei si-a numit unul dintre copii dupa idolul sau, Che Guevara

Alexis Tsipras, al carui partid Syriza, a castigat alegerile parlamentare din Grecia pentru prima data in istoria sa, urmeaza sa devina primul ministru radical de stanga al tarii si cel mai tanar din ultimii 150 de ani.

Alexis Tsipras este noul premier al Greciei:
Alexis Tsipras este noul premier al Greciei: "Voi sluji intotdeauna poporul elen". Ce i-au transmis liderii europeni

Partidul radical de stanga Syriza, care a castigat alegerile parlamentare de duminica din Grecia, si formatiunea de dreapta Grecii Independenti au ajuns la un acord, luni, pentru a guverna impreuna.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, întrebat cât i-a venit factura la curent: „Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat că a plătit la ultima factură de energie electrică suma de 199 lei şi nu ştie de ce a fost „o factură destul de mare”, în contextul în care nu este un mare consumator de energie.