Noi indicii leaga atentatele de la Paris de exploziile din Bruxelles. Turcia acuza Europa ca "exporta" extremisti in Siria

Ultimul update: Marti 29 Martie 2016 07:07
Data publicarii: Sambata 26 Martie 2016 07:27
Categorie: Internaţional

Trei noi arestari au avut loc la Bruxelles, in contextul atentatului terorist dejucat in Franta. Pare sa fie inca un semn care atesta legaturile stranse dintre jihadistii de la Paris si cei care au insangerat capitala belgiana la inceputul saptamanii.

In schimb, nu a fost prins pana acum niciunul dintre cei doi suspecti care au fugit dupa atacurile din Bruxelles in care au fost ucisi 31 de oameni. Unul dintre raidurile antiteroriste de vineri a fost filmat de martori.

Inaintea raidului s-a instituit un perimetru de securitate. "Persoana neutralizata in statia de tramvai este un suspect" - a fost singura declaratie oficiala.

Aceasta interventie ar putea fi urmarea unor perchezitii facute in zona. Se pare ca individul era urmarit de ceva vreme.

In timpul operatiunilor anti-teroriste de vineri de la Bruxelles au fost arestate mai multe persoane, probabil in legatura cu atentatul dejucat in Franta. "Un plan terorist in stadiu avansat" - dupa cum a declarat ministrul francez de interne.

Dupa arestarea lui Reda Kriket, un francez in varsta de 34 de ani, politia a gasit intr-un apartament din Argenteuil, la nord de Paris, putti de asalt si explozivi. Individul a locuit si la Bruxelles unde a fost condamnat, in absenta, la 10 ani de inchisoare pentru activitati teroriste.

Turcia acuza Europa ca "exporta" extremisti in Siria

Oficialii turci acuza guvernele statelor europene ca incearca sa scape de problema islamistilor radicalizati prin "exportarea" lor in Siria. Turcia sustine ca Uniunea Europeana a esuat in a-si proteja granitele si nici nu ar fi dispusa sa coopereze si sa faca schimb de informatii pentru combaterea terorismului, scrie The Guardian.

Documentele mentionate de publicatia britanica inclus pasapoarte inregistrate pe listele Interpolului cu care jihadistii au reusit sa ajunga fara probleme in Turcia, trecand de controalele la granite.

"Suntem suspiciosi in ceea ce priveste motivele Europei. Ei ii lasa sa vina aici pentru ca nu ii vor in tarile lor. Cred ca au fost atat de lenesi si nepregatiti sa rezolve problema aceasta incat au amanat-o pana cand a devenit una cronica", a declarat un oficial turc de securitate.

Belgia a recunoscut, dupa atentatele din Bruxelles, ca fusese avertizata de legaturile lui Ibrakim Bakraoui cu grupari radicalizate din Siria, iar ministrul Justitiei belgian a acuzat miscarea lenta a serviciilor de informatii.

Motivul pentru care teroristii din Bruxelles au atacat centralele nucleare. Ce planuiau sa faca intr-o zona aglomerata

Motivul pentru care teroristii din Bruxelles au atacat centralele nucleare. Ce planuiau sa faca intr-o zona aglomerata

Donald Trump si militari

Trump nu vrea ca persoanele transgen să facă parte din armata americană. Reacția Pentagonului și a Opoziției

Politia elena a arestat un rus suspectat ca a spalat patru miliarde de dolari. Ce a facut cu banii

Venezuela a oferit "stimulente" soldatilor Fortelor Armate Nationale. Cetatean: "E mai mult decat umilinta"

sanctiuni Rusia si UE

UE, ingrijorata de sanctiunile americane impotriva Rusiei. "Ar putea afecta independenta energetica"

Premiera istorica la Bruxelles. UE aplica unui stat membru cea mai dura sanctiune de care dispune. Ce se intampla cu Polonia

The Guardian, despre bicicletele Pegas: "De la vestigii ale erei comuniste la design de secol XXI"