Bilantul provizoriu al atacului terorist din Kenya: cel putin 69 de morti si 63 de disparuti. VIDEO

×
Codul embed a fost copiat

Armata din Kenya a anuntat ca a reusit sa ii elibereze pe majoritatea celor tinuti ostatici de militatii islamisti intr-un centru comercial din Nairobi.

Totodata, soldatii ar fi reusit sa preia controlul asupra celei mai mari parti a cladirii care sambata a fost tinta unui atac extrem de sangeros.

Cel putin 69 de persoane au fost ucise si alte 63 sunt date disparute de la inceputul atacului comis de un comando islamist asupra centrului comercial Westgate din Nairobi, a anuntat luni Crucea Rosie kenyana, oferind pentru prima data o estimare a numarului persoanelor disparute, relateaza AFP.

"Bilantul la ora 11.22 era de 69 de morti si 63 de disparuti" semnalati la Crucea Rosie, a afirmat aceasta pe Twitter. Un bilant precedent anunta 68 de morti si aproape 200 de raniti.

Printre victime se numara si cetateni straini: francezi, americani, britanici, canadieni. Atacul a fost revendicat de o grupare terorista din Somalia, afiliata Al-Qaeda.

Citește și
Cum arata o ambulanta in Kenya, Africa. O roaba pe care a fost montata o sirena. VIDEO
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Inspaimantati, clientii din mall-ul Westgate din Nairobi se ascund dupa rafturile magazinului si sub mese, in timp ce in cladire rasuna focuri de arma si explozii. Sambata, un comando format din 10-15 militanti islamisti, foarte bine inarmati, a declansat sangerosul atac. Au patruns in cladire prin doua intrari laterale. I-au eliberat pe cei care s-au autodeclarat musulmani, dupa care au deschis focul la intamplare omorand barbati, femei si copii.

Centrul comercial, frecventat de kenyenii bogati si de numerosi occidentali, a fost inconjurat de blindate si de sute de soldati si membri ai fortelor speciale, iar in oras au fost improvizate centre de prim ajutor. Oamenii au stat la coada sa doneze sange.

Atacul fost revendicat de gruparea islamista somaleza al-Shabab, care are legaturi cu al-Qaida. Atacatorii au vrut sa ii pedepseasca pe kenyeni, pentru ca tara lor participa la o forta africana de lupta impotriva terorismului, in sudul Somaliei.

Deja apar intrebari legate de sistemul de securitate din centrul comercial. In principal, cum au reusit atat de multi oameni inarmati sa intre fara probleme in interior. Mai ales ca gruparea ameninta cu atacuri pe teritoriu kenyan din 2011, iar centrul comerciale era considerat tinta potentiala.

Cronologia evenimentelor, 23 septembrie 2013:

ora 09.00 Secretarul de Stat american John Kerry a declarat ca atacul sangeros de la centrul comercial din Nairobi releva gravitatea amenintarii reprezentate de islamistii somalezi, relateaza AFP. Secretarul de Stat a spus ca a discutat duminica despre atac cu ministrul somalez de Externe Fawzia Adan si cu ambasadorul somalez la Washington Elmi Duale despre atac.

"El ilustreaza gravitatea provocarii cu care ne confruntam in fata unor teroristi nemilosi si fara scrupule", a declarat Kerry pentru presa la inceputul unei intalniri, la New York, cu ministrul egiptean de Externe Nabil Fahmy. "Este o atingere enorma adusa oricarei persoane", a adaugat el.

ora 08.30 Insurgenti islamisti somalezi shebab, care au revendicat atacul impotriva centrului comercial Westgate de la Nairobi, soldat cu 68 de morti, au amenintat luni cu impuscarea persoanelor retinute in continuare ca ostatice de catre atacatori, relateaza AFP.

"Autorizam mujahedinii din interiorul cladirii sa actioneze impotriva detinutilor", a afirmat un purtator de cuvant shebab, Sheikh Ali Mohamud Rage, intr-o declaratie postata pe un site islamist. Un comando islamist este baricadat de sambata in centrul comercial si detine un numar necunoscut de ostatici.

ora 07.30 Trei explozii puternice au fost auzite de jurnalisti AFP luni dimineata in centrul comercial Westgate, la Nairobi, unde forte de ordine kenyene au lansat un nou asalt, in incercarea de a prelua controlul impotriva comandoului islamist baricadat de aproximativ 40 de ore in cladire, relateaza AFP.

Exploziile au urmat unor tiruri puternice, care au durat aproximativ 15 minute, au precizat jurnalisti AFP prezenti la fata locului.

ora 07.15 Fortele de securitate kenyene au efectuat un nou asalt, luni dimineata, impotriva islamistilor inarmati baricadati in centrul comercial Westgate, la Nairobi, a declarat o sursa apropiata acestor forte, relateaza AFP. Un jurnalist AFP prezent la fata locului a auzit tiruri intense, de aproximativ 15 minute.

Un fotograf AFP, prezent de asemenea la fata locului, a declarat ca, dupa zgomot, parea ca "tirurile vin de undeva din jurul centrului comercial sau proveneau de la un post de observatie din acest centru comercial". Armata kenyana a afirmat, in noaptea de duminica spre luni, ca i-a izolat pe agresori, care detin in continuare un numar nedeterminat de ostatici.

Potrivit Crucii Rosii, alte "noua cadavre" au fost gasite in timpul asaltului lansat in cursul serii de fortele kenyene. Precedentul bilant era de 59 de morti.

Presedintele kenyan Uhuru Kenyatta a anuntat, duminica dupa-amiaza, ca nepotul sau si logodnica acestuia figureaza printre cele 59 de persoane ucise in timpul atacului, inca in desfasurare, de la un centru comercial din Nairobi, relateaza AFP.

"Vom pedepsi rapid si foarte dureros organizatorii" acestui atac, revendicat de islamistii somalezi Shebab, a declarat Kenyatta, emotionat, in cadrul unui discurs. "Vor trebui sa plateasca pentru actele lor nedemne si barbare", a adaugat el.

Atacul de la centrul comercial Westgate din Nairobi, care a inceput sambata, s-a soldat cu cel putin 59 de morti si 175 de raniti, potrivit autoritatilor kenyene. Duminica la pranz, comandoul era in continuare blocat impreuna cu ostaticii, in timp ce, potrivit unei surse din cadrul serviciilor de securitate de la Nairobi, forte speciale israeliene au patruns in centrul comercial pentru a salva ostaticii si ranitii.

Trei britanici, printre victime

Ministrul britanic de Externe, William Hague, a anuntat duminica dupa-amiaza ca are confirmarea mortii a trei britanici in atacul de la un centru comercial din Nairobi, relateaza AFP.

"Trei cetateni britanici au murit in atacul din Nairobi, iar acest numar risca sa creasca", a declarat el intr-un comunicat.

Seful diplomatiei britanice a prezidat, duminica, o reuniune de criza pe tema acestui atac inca in desfasurare, soldat pana in prezent cu 59 de morti, potrivit Guvernului kenyan.

Londra a trimis personal diplomatic suplimentar la Nairobi pentru a oferi "sprijin consular", precizeaza comunicatul. Echipe provenind de la Addis Abeba au plecat, de asemenea, catre Nairobi.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Detaliile masacrului din Nairobi.
Detaliile masacrului din Nairobi. "Testul de musulman" care a facut diferenta intre viata si moarte

FOTO&VIDEO. Un atac armat s-a produs sambata seara intr-un centru comercial din Nairobi, Kenya. Atacul, revendicat de islamistii somalezi al-Shebab, a lasat in urma zeci de morti si sute de raniti.

Cum arata o ambulanta in Kenya, Africa. O roaba pe care a fost montata o sirena. VIDEO
Cum arata o ambulanta in Kenya, Africa. O roaba pe care a fost montata o sirena. VIDEO

Faceti loc, vine roaba de urgenta a cartierului Kibera. Aceasta inregistrare video este doar o demonstratie, insa, de multe ori, aceasta ambulanta improvizata este prima care raspunde la urgentele medicale din capitala Kenyei, Nairobi.

Incendiu de amploare pe aeroportul international din Nairobi, Kenya
Incendiu de amploare pe aeroportul international din Nairobi, Kenya

Un incendiu de amploare s-a declansat miercuri pe aeroportul international Jomo Kenyatta (JKIA) din Nairobi, paralizand unul dintre cele mai importante noduri aeriene din Africa de Est.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.