Criza in Ucraina. Comandant NATO: Trupele ruse pot invada estul Ucrainei în cel mult 12 ore de la primirea ordinului

Viktor Ianukovici

Presedintele demis al Ucrainei Viktor Ianukovici, refugiat in Rusia, considera drept o "tragedie" anexarea regiunii Crimeea si sustine ca nu a ordonat deschiderea focului spre protestatarii prooccidentali, conform BBC News online.

UPDATE 20:30 Viktor Ianukovici: Anexarea Crimeei este o "tragedie"

"Situatia din Crimeea este o tragedie, o mare tragedie", a declarat Ianukovici intr-un interviu acordat Associated Press si postului rus NTV.

Ianukovici a promis ca va incerca sa il convinga pe Vladimir Putin, presedintele Rusiei, sa returneze regiunea Crimeea Ucrainei.

"Trebuie sa stabilim o astfel de sarcina si sa cautam modalitati de returnare a Crimeei in orice conditii, eventual avand cel mai mare nivel de independenta posibil, dar sa fie parte a Ucrainei", a spus Ianukovici, afirmand ca, daca ar fi ramas presedinte, ar fi incercat sa evite organizarea referendumului proindependenta din Crimeea, pe care l-a catalogat drept "o forma de protest" fata de noua Administratie proeuropeana instalata la Kiev.

Citește și
Tatarii din Crimeea
Criza in Ucraina. Tatarii din Crimeea au votat in favoarea autonomiei lor
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

UPDATE 18:10  Potrivit generalului american, aproximativ 40.000 de militari rusi raman mobilizati in apropierea frontierei de est a Ucrainei.

"Aceste efective sunt sustinute de avioane militare, de elicoptere si de toate echipamentele necesare efectuarii unei incursiuni, in caz de necesitate", a spus Breedlove.

Breedlove a avertizat ca NATO are planuri de disuasiune la nivel aerian si maritim, urmand sa eleboreze, in cateva zile, si planuri terestre.

UPDATE 12:42 NATO a revenit la "instinctele" din timpul Razboiului Rece, insa, in 2008, dupa Razboiul din Georgia, tensiunile au durat doar cateva luni, ironizeaza oficiali rusi in mesaje postate pe Twitter dupa ce Alianta Nord-Atlantica si-a suspendat cooperarea cu Moscova, relateaza AFP.

"NATO a hotarat sa blocheze cooperarea cu Rusia pana in iunie. Iar acest lucru a fost anuntat de 1 aprilie", ziua pacalelilor, a scris Dmitri Rogozin, vicepremierul rus insarcinat cu coordonarea complexului militaro-industrial, fost ambasador la Alianta Nord-Atlantica.

 

"Ultima data (in 2008), s-au blocat timp de trei luni, iar pana in decembrie s-au deblocat. Asta inseamna ca este razboi rece, ei ingheata", a continuat oficialul, care figureaza pe listele cu persoane vizate de sanctiuni tintite - constand in blocarea averilor si impunearea unor interdictii de calatorie - ale Statelor Unite si Uniunii Europene (UE).

"Instincte de baza din timpul Razboiului Rece s-au trezit la NATO si sunt alimentate de retorica «Alianta (Nord-Atlantica) este in pericol!»", a scris actualul reprezentant rus la NATO Aleksandr Grusko, intr-un mesaj in engleza postat pe contul de Twitter al reprezentantei.

"Contribuabilii se pare ca-si vor deschide portofelele pentru a finanta jocuri militare", adauga el in acest mesaj.

NATO a suspendat cooperarea cu Rusia

Alianta Nord-Atlantica a decis suspendarea cooperarii la nivel practic cu Rusia, dar va mentine dialogul politic, anunta secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Ministrii de Externe ai statelor NATO au decis suspendarea cooperarii civile si militare cu Rusia, oficializand o decizie luata la nivel de ambasadori pe 5 martie", a declarat Anders Fogh Rasmussen, citat de AFP. Decizia a fost luata in contextul tensiunilor cu Rusia din cauza crizei din Ucraina.

"In acelasi timp, lasam deschise canalele diplomatice si suntem pregatiti pentru reuniuni la nivel de ambasadori sau ministri, in cadrul Consiliului NATO-Rusia", a precizat Rasmussen. "Cred ca proiectele de cooperare legate de Afganistan, privind rutele de tranzit, trebuie sa continue, pentru ca avem interesul comun de asigurare a succesului misiunii noastre in Afganistan", a subliniat seful organizatiei nord-atlantice.

NATO a condamnat dur anexarea "ilegala" a regiunii ucraineene Crimeea de catre Rusia si a laudat retinerea cu care a actionat guvernul Ucrainei.

Rusia a masat zeci de mii de soldati la granita cu Ucraina de la inceputul crizei din Crimeea. Intr-o discutie cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele rus Vladimir Putin a spus ca a ordonat retragerea partiala a acestor trupe, insa Anders Fogh Rasmussen a declarat ca NATO nu are dovezi ca trupele au fost intr-adevar retrase.

"Vom reevalua relatia noastra cu Rusia la urmatorul summit, din Iunie", a spus Rasmussen.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"Nu exista niciun semn ca Rusia isi retrage trupele de la granita cu Ucraina". Declaratia secretarului general al NATO

Ministrii de externe din cele 28 de tari membre ale Aliantei, printre care si Titus Corlatean, au cautat la Bruxelles un raspuns comun pentru actiunile Moscovei.

Criza in Ucraina. Tatarii din Crimeea au votat in favoarea autonomiei lor
Criza in Ucraina. Tatarii din Crimeea au votat in favoarea autonomiei lor

Minoritatea tatara din Crimeea a votat, sambata, in favoarea autonomiei sale pe teritoriul anexat recent de Rusia, relateaza agentiile Ukrinform si RIA Novosti.

Discutii la nivel inalt Obama - Putin pe tema integritatii Ucrainei. Liderul SUA spune ca Putin
Discutii la nivel inalt Obama - Putin pe tema integritatii Ucrainei. Liderul SUA spune ca Putin "suspina dupa URSS"

Vladimir Putin i-a spus lui Barack Obama ca este ingrijorat in legatura cu situatia cetatenilor rusi din Transnistria, in cadrul unei convorbiri la telefon, vineri seara.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.