Nadia Savcenko, condamnata la 22 de ani de inchisoare. Gestul pilotului ucrainean in momentul aflarii sentintei

Ultimul update: Vineri 25 Martie 2016 07:08
Data publicarii: Marti 22 Martie 2016 16:29
Categorie: Internaţional
Nadia Savcenko la proces

Pilotul militar ucrainean Nadia Savcenko a fost condamnata la 22 de ani de inchisoare de justitia rusa, la finalul unui proces care a declarat-o vinovata de uciderea a doi jurnalisti rusi, omorati in iunie 2014 in estul separatist al Ucraine.

Cele sase luni de proces impotriva celei care a devenit pentru ucraineni un simbol al luptei impotriva separatismului din estul Ucrainei sustinut de Rusia s-au incheiat intr-o confuzie totala, Savcenko intonand un cantec traditional ucrainean si acoperind vocea judecatorului care o declara vinovata, scrie Agerpres.

Potrivit avocatului sau Nikolai Polozov, ea 'a fost declarata vinovata de toate capetele de acuzare', in special de complicitate la uciderea a doi jurnalisti ai televiziunii publice ruse, Igor Korneliuk si Anton Volosin, in 17 iunie 2014, la Lugansk.

'Sentinta definitiva a fost fixata la 22 de ani de privare de libertate', a anuntat judecatorul tribunalului din Donetk, oras din Rusia situat nu departe de frontiera cu regiunea cu acelasi nume din Ucraina.

Parchetul rus ceruse 23 de ani inchisoare pentru pilotul militar ucrainean, in varsta de 34 de ani.

De asemenea, Nadia Savcenko a fost condamnata la plata unei amenzi in valoare de 30.000 de ruble (390 de euro) pentru ca a 'trecut ilegal frontiera cu Rusia', unde a fost arestata, potrivit tribunalului.

Pilotul ucrainean, care respinge toate acuzatiile ce i se aduc, afirma ca a fost capturata de catre rebelii prorusi inainte ca cei doi jurnalisti sa fie ucisi, iar apoi a fost predata Rusiei.

Un alt avocat al Nadiei Savcenko, Mark Feighin, a indemnat imediat pe Twitter la organizarea de 'manifestatii pasnice' pentru a protesta impotriva unui 'verdict criminal'.

Anterior, presedintele ucrainean Petro Porosenko a promis ca va face 'tot posibilul' pentru a o aduce inapoi in tara pe Nadia Savcenko, inchisa de 21 de luni in Rusia, evocand un eventual un schimb de prizonieri cu Moscova.

Occidentul a cerut in mai multe randuri eliberarea imediata a Nadiei Savcenko, care a fost aleasa in mod simbolic in functia de deputat in Ucraina.

'Sentinta nu este sfarsitul luptei. Acesta este inceputul unei noi etape a luptei', a notat ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, pe Twitter, dupa aflarea verdictului.

Nadia Savcenko la proces Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer
Nadia Savcenko la proces Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Un tribunal din Rusia da verdictul in cazul Nadiei Savcenko . Pilotul e acuzat de uciderea a doi ziaristi rusi

Un tribunal din Rusia da verdictul in cazul Nadiei Savcenko . Pilotul e acuzat de uciderea a doi ziaristi rusi

grecia

Turiștii români din Grecia nu sunt speriați de incendiile devastatoare

Rege înmormântat la un an de la deces

Unde să te muți ca să trăiești bine. Topul orașelor cu cel mai ridicat nivel de trai

Roman Polanski

Încă o femeie afirmă că a fost agresată sexual de Roman Polanski

Celebrul Big Ben ia o pauză de 4 ani

Bărbatul care și-a înfipt un cui în inimă și a supraviețuit