Motivele pentru care Michael Schumacher a fost transferat in Elvetia. Prima reactie a Angelei Merkel

Michael Schumacher

Oficial iesit din coma dupa aproape 6 luni, campionul mondial, Michael Schumacher, a fost transferat la un spital universitar din Lausanne - CHUV - o unitate medicala de renume international.

Spital de renume mondial

Gestul familiei de a-l transfera pe multiplul campion de Formula 1 din Franta in Elvetia este explicat astazi de ziarele pariziene. CHUV dispune de experti de renume mondial in neurologie si, in plus, resedinta unde s-a stabilit Michael Schumacher - Gland - se afla la jumatate de ora de Lausanne. In cele 6 luni, cat sotul ei s-a aflat in coma, Corinna Schumacher a facut neincetat drumuri intre Gland si Grenoble, o distanta de aproape 360 de km.

In Elvetia, viata privata este respectata iar medicii nu ofera detalii despre starea de sanatate decat familiei, nicidecum nu sustin conferinte de presa, scrie Le Point. La spitalul unde a fost transferat Schumacher, nimic nu indica faptul ca fostul sportiv s-ar afla acolo. In apropiere de spital nu sunt nici steaguri germane, nici grupuri de fani, nici echipe de jurnalisti.

Pronostic imposibil

Citește și
Michael Schumacher
Presa germana: Schumacher pare sa fi castigat lupta cu moartea, dar il asteapta si alte batalii
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Specialistii abordati de presa germana si franceza pentru a face pronosticuri in legatura cu starea de sanatate a lui Schumacher raman rezervati si sustin ca e imposibil de prezis in ce masura fostul sportiv se va recupera.

Ereich Riederer, un neurolog elvetian, a declarat pentru publicatia 20 Minuten ca Schumacher are inca un drum lung de strabatut. "Este incredibil sa vezi ca cineva se trezeste dupa 6 luni de coma", a spus acesta. Specialistul crede ca sportivul german ar putea ramane invalid pe viata si nu exclude un al doilea transfer al sau, la centrul medical pentru paraplegici din Nottwil.

In astfel de cazuri o recuparare completa are putine sanse. "Pacientul trebuie sa invete sa-si foloseasca din nou muschii care aproape ca au disparut dupa 6 luni de coma. Este dependent de cei din jurul sau", a explicat Riederer.

Potrivit jurnalistilor de la Bild, Michael este constient, vorbeste cu familia sa, recunoaste voci si reactioneaza la atingere. Este in conditie stabila, asa ca nu mai avea nevoie de ajutorul medicilor din Grenoble. Vestile despre externarea sa au venit  la cateva zile dupa ce se anuntase ca pacientul este in afara oricarui pericol si a fost transferat la sectia de recuperare a aceluiasi spital.

Angela Merkel s-a bucurat de noua veste

Pacientul este ingrijit de o echipa numeroasa de specialisti in fizioterapie, logopezi, nutritionisti si neuropsihiatri. Vestea a fost primita cu bucurie inclusiv de Angela Merkel, aflata la Cupa Mondiala, in Brazilia.

"Este foarte imbucurator ca a aparut o imbunatatire", a spus Merkel.

"Este o veste extraordinara. Am sperat mereu...Nu putea sa fie mai bine - noi am castigat primul nostru meci, iar Michael Schumacher nu mai este in coma", a spus fotbalistul Thomas Muller.

Totusi, neurologii incearca sa ii tempereze pe fanii lui Schumacher, amintindu-le ca in aceste cazuri recuperarea nu se face peste noapte.

"Atunci cand o conexiune este intrerupta din cauza unei leziuni, poti folosi un alt circuit pentru a face acelasi lucru, chiar daca initial nu era menit pentru asta", a spus neurologul Didier Payen.

Asadar, in cel mai fericit caz, urmeaza luni pana cand Schumi va face progrese insemnate. Deocamdata, pacientul reuseste sa stea treaz mai multa vreme si sa respire din ce in ce mai mult singur, dupa cum scriu jurnalistii germani.

Cele mai importante momente legate de situatia lui Schumacher din decembrie pana in prezent

29 decembrie 2013
Michael Schumacher a fost victima unui accident la schi, in statiunea franceza Meribel. El a fost transferat cu un elicopter la un spital din Grenoble. Unitatea medicala a confirmat ca germanul este intr-o stare critica. El a suferit un traumatism cranian sever si o hemoragie cerebrala.

30 decembrie
Parchetul din Albertville a anuntat deschiderea unei anchete privind "circumstantele si cauzele accidentului de schi", care ar fi avut loc in afara partiei semnalizate.

3 ianuarie
In ziua in care Michael Schumacher a implinit 45 de ani, zeci de fani ai echipei Ferrari s-au strans in fata spitalului din Grenoble, pentru a-si sustine idolul.

29 ianuarie

Dupa patru saptamani de coma artificiala, Michael Schumacher a fost plasat in faza de trezire progresiva. Sedativele administrate fostului pilot au fost diminuate pentru a permite inceperea unui proces de trezire.

14 februarie
Michael Schumacher s-a refacut dupa o infectie pulmonara pe care a contractat-o.

17 februarie
"Nicio infractiune nu a fost retinuta in sarcina cuiva. Accidentul a avut loc in afara partiei. Semnalizarea, balizajul, jaloanele si informatiile oferite cu privire la limitele partiei au fost in conformitate cu normele franceze in vigoare", a stabilit procurorul din Albertville, care a inchis cazul.

25 martie
Plasat in coma artificiala, Michael Schumacher este intr-o stare "stabila", a anuntat purtatorul de cuvant al familiei. Germanul a fost supus la doua operatii pe creier pentru a i se indeparta doua hematoame. Ramane la terapie intensiva.

4 aprilie
Purtatorul de cuvant al familiei Schumacher, Sabine Kehm, a anuntat, intr-un comunicat, ca Michael are momente in care da semne de luciditate si de trezire. "Michael face progrese... ", a precizat ea.

16 iunie

Kehm a anuntat ca Michael Schumacher a iesit din coma si a parasit spitalul din Grenoble. El va urma o "lunga perioada de readaptare", la un spital din Lausanne, unde a fost transferat. Michael Schumacher s-a nascut pe data de 3 ianuarie 1969, in localitatea Hurth, situata in vestul Germaniei, in landul Nordrhein-Westfalen.

El a debutat in Formula 1 la varsta de 22 de ani, la volanul unui monopost Jordan, in august 1991, in Marele Premiu al Belgiei, desfasurat pe circuitul Spa-Francorchamps si a obtinut prima victorie un an mai tarziu, pe acelasi circuit. Schumacher are in palmares sapte titluri de campion mondial, in 1994, 1995 (ambele cu Beneton), 2000, 2001, 2002, 2003 si 2004 (toate cinci cu Ferrari), performanta neegalata pana acum.

Schumacher s-a retras prima data din Formula 1 la finalul anului 2006, apoi a revenit in Marele Circ in 2010, atras de proiectul Mercedes, care cumparase echipa Brawn GP. Insa in trei sezoane petrecute la Mercedes germanul nu a mai aratat forma care l-a ajutat sa intre in posesia celor sapte titluri mondiale. Michael Schumacher nu a reusit in aceasta a doua etapa a carierei decat un loc 3, la Valencia, in 2012, si patru clasari pe locul 4. El a renuntat la F1 la finalul sezonului 2012.

Michael este casatorit cu Corinna din 1995 si au doi copii, Gina Maria (16 ani) si Mick (14 ani). Familia Schumacher s-a stabilit in anul 2007, la Gland, Elvetia, o statiune pe malul lacului Leman, in apropiere de Geneva. Averea lui Schumacher a fost estimata in 2010 la peste 600 de milioane de euro.

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Michael Schumacher a iesit din coma si este constient de ce se intampla in jurul sau. Mesajul familiei
Michael Schumacher a iesit din coma si este constient de ce se intampla in jurul sau. Mesajul familiei

Fostul campion de Formula 1, Michael Schumacher, a iesit din coma si a fost deja externat din spitalul din Grenoble, dupa ce a petrecut mai bine de 6 luni la terapie intensiva.

Presa germana: Schumacher pare sa fi castigat lupta cu moartea, dar il asteapta si alte batalii
Presa germana: Schumacher pare sa fi castigat lupta cu moartea, dar il asteapta si alte batalii

Potrivit unui expert britanic, citat de The Mirror, Michael Schumacher va trebui, cel mai probabil, sa invete sa mearga, sa manance si sa vorbeasca din nou, in cazul in care isi revine din coma.

Recomandări
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara
Un cetăţean polonez care ratase îmbarcarea ar fi anunţat prezenţa unei bombe la bordul avionului aterizat la Timişoara

Un avion care decolase din Polonia, cu peste o sută de pasageri la bord, a aterizat de urgență joi noapte pe aeroportul din Timișoara, după ce a fost primită o amenințare cu bombă.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.