Miza ultimului summit european din 2015. Planul prin care se incearca evitarea haosului la granitele UE e sustinut de Merkel

migranti

La summitul UE ce are loc azi si maine la Bruxelles, ultimul pe 2015, liderii europeni vor sa transeze criza migratiei si sa decida viitorul european al Regatului Unit.

Angela Merkel a avertizat cu o zi inainte de summitul european, impotriva tendintei din UE de intoarcere la solutii “nationale” in fata crizei refugiatilor, care, in opinia sa, ar trebui impartiti intre tarile membre in mod “obligatoriu”, transmite AFP.

"A te baricada in secolul XXI nu este o optiune rezonabila", a declarat ea in Bundestag, camera inferioara a parlamentului, dupa ce tari din Europa de Est, cum ar fi Ungaria, Slovacia sau Polonia, refuza sau sunt extrem de reticente sa accepte imigranti si in special cotele adoptate in septembrie la nivelul UE, noteaza AFP.

Cancelarul german si-a exprimat sprijinul ferm pentru propunerea prezentata marti de executivul de la Bruxelles de creare a unei agentii europene pentru apararea frontierelor, care sa poata fi desfasurata rapid, inclusiv intr-un stat membru care nu cere acest lucru.

"Voi milita la Consiliului European (care va incepe joi la Bruxelles - n.r.) pentru ca propunerea Comisiei Europene sa fie rapid dezbatuta si adoptata", a spus ea.

Citește și
paris
Ampla conferinta dedicata climei, la Paris. Mesajele transmise de Barack Obama si Printul Charles de la tribuna
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

"Este clar ca aceasta agentie atinge chestiuni esentiale privind suveranitatea nationala", insa este "just si incurajator" ca aceasta discutie sa aiba loc in prezent, a spus cancelarul german.

Propunerea a atras o rezistenta puternica in Europa. Miza este de a se evita ca haosul de la frontierele externe sa determine sfarsitul libertatii de circulatie in Spatiul Schengen, unul dintre pilonii UE, a carui importanta pentru Germania a fost subliniata de Merkel.

Cancelarul german a deplans in acelasi timp progresele insuficiente in ceea ce priveste repartizarea a 160.000 de imigranti, decisa de statele UE si care avanseaza "mult prea lent" din cauza dificultatilor in crearea de centre de identificare si de inregistrare a refugiatilor in Italia si in Grecia, asa-numitele “hotspots”. Aceste centre sunt una din conditiile necesare pentru cotele europene.

Angela Merkel si-a reiterat de asemenea cererea privind crearea unui "mecanism durabil si obligatoriu" pentru "o repartitie echitabila a refugiatilor" intre tarile europene, idee respinsa de unele tari, in special din Europa de Est.

Germania ar urma sa ajunga in acest an la inregistrarea a peste un milion de imigranti care fug in special de razboiul din Siria, un numar record care a starnit o opozitie tot mai mare in randul opiniei publice din aceasta tara.

Supusa unor presiuni puternice, Angela Merkel s-a angajat sa reduca acest numar, insa in cadrul unei solutii de contingente negociate la nivel european si in colaborare cu Turcia, pe unde trec majoritatea refugiatilor. Ea a refuzat o limitare unilaterala la frontierele germane a numarului refugiatilor.

Potrivit presei germane, guvernul condus de Merkel ar lua in considerare contingente de pana la 400.000 de persoane pe an, care ar fi reinstalate in Europa. Cancelarul austriac Werner Faymann a propus la randul sau o cifra mult mai mica, de 40.000-50.000 de refugiati sirieni din Turcia care ar putea fi reinstalati in cele 28 de state membre, in cadrul unui acord cu Ankara.

CE: Crearea unei agentii europene de aparare a frontierelor, necesara pentru imbunatatirea securitatii la granitele externe

Noua agentie europeana de aparare a frontierelor propusa de Comisia Europeana va permite imbunatatirea 'securitatii' la frontierele externe ale UE, a pledat marti, in Parlamentul European, comisarul pentru migratie, Dimitris Avramopoulos, relateaza AFP.

Masurile prezentate marti de executivul european "vor spori securitatea cetatenilor nostri", a subliniat Avramopoulos, dupa prezentarea acestei noi agentii, care ar numara efective permanente de circa 1.000 de persoane.

"Este esential sa restabilim credibilitatea sistemului nostru de gestionare a frontierelor", a insistat in fata europarlamentarilor si vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Proiectul prezentat in PE mai trebuie aprobat de eurodeputati, precum si de Consiliul UE (care reprezinta statele membre), la capatul unui proces care ar putea dura mult timp.

Dezbaterile se anunta a fi dificile, proiectul afectand suveranitatea statelor. Comisia Europeana vrea ca noua agentie, din care ar urma sa faca parte garzi de frontiera si garzi de coasta, sa beneficieze de 'dreptul de a interveni', inclusiv in state care nu isi doresc acest lucru, dar numai ca ultima solutie.

"Agentia ar urma sa fie abilitata sa ceara statelor membre ca ele sa adopte, in timp util, masuri de corectie", pentru a imbunatati situatia la o frontiera externa, a precizat Comisia Europeana intr-un document in care isi detaliaza proiectul.

Daca "deficientele nu vor fi corectate, agentia ar putea interveni pentru a fi luate masuri pe teren, chiar si daca statul membru vizat nu solicita asistenta sau considera ca nu se impune o interventie suplimentara", conform documentului citat.

Construita pe bazele agentiei europene FRONTEX, noua agentie ar beneficia de 1.000 de angajati permanenti pana in 2020, iar "statele membre ar trebui sa puna la dispozitia sa cel putin 1.500 de agenti de frontiera" care sa poata fi mobilizati in cateva zile, precizeaza Comisia Europeana.

Controalele la frontiere sunt o competenta a statelor membre, insa in acest an unele tari nu au reusit sa limiteze afluxul de imigranti si solicitanti de azil care s-au indreptat spre Europa si al caror numar a depasit 900.000.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Rusii au anulat summitul Putin-Erdogan, planificat pentru marti
Rusii au anulat summitul Putin-Erdogan, planificat pentru marti

Un summit bilateral intre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau turc, Recep Tayyip Erdogan, planificat sa se desfasoare marti, 15 decembrie, la Sankt-Petersburg, nu va mai avea loc, a declarat luni purtatorul de cuvant al Kremlinului.

Ampla conferinta dedicata climei, la Paris. Mesajele transmise de Barack Obama si Printul Charles de la tribuna
Ampla conferinta dedicata climei, la Paris. Mesajele transmise de Barack Obama si Printul Charles de la tribuna

"Alterand clima, suntem arhitectii propriei noastre distrugeri!", a avertizat printul Charles al Marii Britanii de la tribuna unei conferinte istorice privind schimbarile climatice, organizata la Paris.

Discutie secreta intre Obama si Putin, la summitul din Turcia, pe tema amenintarii jihadistilor infiltrati in Europa
Discutie secreta intre Obama si Putin, la summitul din Turcia, pe tema amenintarii jihadistilor infiltrati in Europa

Summitul G-20 aflat in plina desfasurare in Antalya a prilejuit o intalnire informala intre cei mai puternici oameni ai lumii.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.