Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta. MAE a activat celula de criza

×
Codul embed a fost copiat

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti nu a confirmat deocamdata ca printre victimele atentatelor de la Paris s-ar afla si romani. Telefon de urgenta Ambasada Romaniei din Paris: +33 (0) 68 07 13 729

Telefon de urgenta Ambasada Romaniei din Paris: +33 (0) 68 07 13 729

Citeste si:
-►Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta
-►Ministrul Aurescu a activat celula de criza, in urma atacurilor din Paris
-►MAE a emis o atentionare de calatorie pentru Franta, unde s-a decretat stare de urgenta
-►Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei condamna atacurile de la Paris

Ministerul roman de Externe nu are in acest moment informatii privind existenta unor cetateni romani printre victimele atentatelor de vineri seara de la Paris, a declarat sambata purtatoarea de cuvant a MAE, Raluca Lunculescu.

Ambasada Romaniei la Paris este in contact permanent cu autoritatile franceze pentru a verifica nationalitatea victimelor, a adaugat ea.

Citește și
atentate Paris - agerpres
87 de oameni din sala de spectacole Bataclan ar fi fost ucisi. Membrii trupei Eagles of Death Metal au scapat cu viata
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Raluca Lunculescu a mai spus ca Ambasada Romaniei la Paris ii sfatuieste pe cetatenii romani aflati in zona pariziana sa respecte avertismentele de siguranta transmise de autoritatile franceze si sa evite orice deplasare, pentru a fi in siguranta. Prefectura de Politie din Paris a recomandat deja ca, cel putin in urmatoarele ore, cei care se gasesc la domiciliu sau care sunt in localuri in oras sa evite orice iesire, iar institutiile publice trebuie sa intareasca supravegherea la intrare si sa-i primeasca pe cei care solicita si, de asemenea, sa fie intrerupte evenimentele sau manifestarile care au loc in exterior in acest moment, a declarat purtatoarea de cuvant a MAE.

MAE a emis o atentionare de calatorie pentru Franta, unde s-a decretat stare de urgenta

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau calatoresc pe teritoriul Republicii Franceze ca, pe fondul atacurilor armate, exploziilor si sechestrarii de persoane, produse in capitala Paris, in seara zilei de 13 noiembrie 2015, soldate cu zeci de victime, presedintele François Hollande a decretat stare de urgenta pe tot teritoriul Frantei si inchiderea frontierelor. Potrivit unui comunicat MAE, remis sambata AGERPRES, Prefectura de politie Paris recomanda ca in urmatoarele ore cei care se gasesc la domiciliu sau in localuri profesionale sa evite orice iesire. Institutiile publice trebuie sa intareasca supravegherea intrarilor, sa-i primeasca pe cei care solicita accesul si sa intrerupa evenimentele sau manifestarile care au loc in exterior. Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani aflati in regiunea pariziana sa respecte avertismentele de siguranta transmise de autoritatile franceze si sa evite orice deplasare. "Daca se detin informatii despre cetateni romani care se afla intr-o situatie de urgenta, generata de vreun astfel de eveniment, se recomanda sa contactati Ambasada Romaniei la Paris pe numerele:+33 (0) 68 07 13 729 si +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email [email protected]", precizeaza MAE, in atentionarea de calatorie emisa sambata. Totodata, se recomanda consultarea paginii de Internet www.mae.ro si se reaminteste faptul ca cetatenii romani care calatoresc in strainatate au la dispozitie aplicatia 'Calatoreste in siguranta' (disponibila gratuit in 'App Store' si 'Google Play'), care ofera informatii, sfaturi de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar situatii speciale. Circa 100 de persoane au fost ucise la sala de concerte din Bataclan, din centrul Parisului, si 40 de oameni au murit in alte zone din interiorul si imprejurimile Parisului in mai multe atacuri, a declarat sambata o oficialitate de la Primaria Parisului, citat de Reuters.

Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei condamna atacurile de la Paris

Ministerul Afacerilor Externe condamna "in mod ferm" atacurile care au avut loc vineri seara in capitala Frantei si care s-au soldat cu numeroase victime in randul civililor. "Romania este alaturi de Franta si va continua sa sprijine lupta impotriva terorismului international. In aceste momente dificile, Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleante familiilor victimelor si exprima intreaga solidaritate a poporului roman cu poporul francez", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Totodata, MAE anunta ca, in urma acestor atacuri soldate cu victime, Ambasada Romaniei la Paris a intreprins, in regim de urgenta, demersurile legale pe langa autoritatile franceze competente pentru a obtine informatii suplimentare si pentru a verifica daca printre victimele atacurilor se afla si cetateni romani. "Verificarile sunt in curs, iar misiunea diplomatica romana este in legatura permanenta cu autoritatile locale in acest caz", precizeaza MAE. Anterior, MAE a transmis ca presedintele François Hollande a decretat stare de urgenta pe tot teritoriul Frantei si inchiderea frontierelor.

Ministrul Aurescu a activat celula de criza, in urma atacurilor din Paris

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a activat, in noaptea de vineri spre sambata, celula de criza a MAE, in urma atacurilor care au avut loc in capitala Frantei, iar Ambasada Romaniei la Paris continua activ demersurile legale pe langa autoritatile franceze competente pentru a obtine informatii suplimentare si pentru a verifica daca printre victimele atacurilor se afla si cetateni romani.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis sambata AGERPRES, Ministerul Afacerilor Externe informeaza ca, pana la aceasta ora, nu exista nicio informare oficiala din partea autoritatilor franceze in acest sens. Misiunea diplomatica romana se afla in contact permanent cu cetatenii romani si cu autoritatile locale si monitorizeaza desfasurarea evenimentelor, precizeaza MAE roman.

Astfel, ambasada a contactat serviciul central de asistenta medicala din Franta si spitalele pariziene care au primit raniti, pentru a verifica daca printre victimele atacurilor se afla si cetateni romani.

De asemenea, misiunea mentine legatura cu Celula de Criza a MAE francez si Celula interministeriala de Criza de la Ministerul de Interne francez, fiind in asteptarea unei liste centralizate a persoanelor decedate sau ranite in atacuri. Verificarile sunt in curs, iar misiunea diplomatica romana este pregatita sa acorde asistenta consulara, mai arata MAE.

Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, sambata, ca pana in acest moment nu exista solicitari de asistenta consulara directa ale cetatenilor romani in urma atentatelor de la Paris, dar sunt romani care solicita informatii cu privire la situatia unor conationali care se afla acolo. "E nevoie ca cetatenii romani sa actioneze cu deosebita prudenta atunci cand se deplaseaza pe teritoriul francez. Nu exista pana in acest moment situatii de solicitare de asistenta consulara directa, exista semnalari ale cetatenilor romani care se informeaza cu privire la situatia altor cetateni romani care se afla acolo. Pana in momentul de fata, in marea majoritate a situatiilor, raspunsul este pozitiv, deci nu sunt probleme. Exista cateva cazuri in care continuam verificarile. Unul dintre ele este cel semnalat si public - al jurnalistului roman de la France 24", a afirmat Aurescu.

El a precizat ca sunt foarte multe apeluri telefonice la Ambasada Romaniei la Paris care cer informatii cu privire la conditiile de deplasare pe teritoriul Frantei.

"Reamintesc faptul ca a fost declarata stare de urgenta, care presupune o anumita serie de restrictii fata de libera circulatie, s-au reintrodus controale la frontierele Frantei. Presupune, de asemenea, si controale inopinate asupra persoanelor care se regasesc in spatiul public in Franta", a adaugat seful diplomatiei romane.

Potrivit ministrului, nu exista informatii oficiale ca s-ar afla cetateni romani printre victimele atentatelor. "Lista provizorie a persoanelor care au fost ranite sau care sunt decedate in urma atacului nu contine in acest moment persoane care sa fie cetateni romani, dar suntem in legatura in continuare cu celula de criza a Ministerului de Interne francez, cu celula interministeriala de criza de la Ministerul de Interne francez, cu autoritatile locale competente, dar si direct cu romanii din Franta carora li s-au pus la dispozitie inca de asta noapte doua numere de telefon si o adresa de email la care pot contacta misiunea diplomatica direct daca au nevoie de asistenta sau in cazul in care este nevoie sa anunte o anumita situatie de urgenta", a precizat Bogdan Aurescu.

El a mai spus ca l-a informat telefonic in cursul diminetii pe premierul interimar Sorin Cimpeanu cu privire la evolutia situatiei, dar a mentionat ca nu va putea merge la sedinta de la Palatul Victoria intrucat se afla la Celula de criza a MAE.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
"De data asta, e razboi" si "Carnagiu la Paris". Atentatele de la Paris, pe prima pagina a presei franceze si internationale

"Razboi in plin Paris", "Carnagiu la Paris" sau "Masacru pe strazile Parisului" sunt doar cateva dintre titlurile publicate sambata pe prima pagina de ziarele franceze si europene, ce relateaza pe larg despre atentatele de vineri seara,

87 de oameni din sala de spectacole Bataclan ar fi fost ucisi. Membrii trupei Eagles of Death Metal au scapat cu viata
87 de oameni din sala de spectacole Bataclan ar fi fost ucisi. Membrii trupei Eagles of Death Metal au scapat cu viata

Membrii trupei "Eagles of Death Metal", care tinea concertul in sala de spectacole Bataclan din Paris, au scapat cu viata dupa atacurile teroriste comise in capitala franceza si soldate cu cel putin 120 de morti si peste 200 de raniti.

ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe
ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe

A fost o noapte neagra in Paris, unde au avut loc atacuri teroriste fara precedent, care au semanat teroare. Sunt 129 de oameni care au murit, iar 352 de persoane au fost ranite.  MAE a confirmat moartea a doi romani in atentate.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.