Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Miliardar condamnat la moarte in Iran. Acuzatiile care au dus la o astfel de sentinta

Babak Zanjani

Miliardarul iranian Babak Zanjani a fost condamnat la moarte pentru coruptie, a declarat duminica purtatorul de cuvant al autoritatii judiciare, Gholamhossein Mohseni-Ejeie, citat de presa.

Arestat in decembrie 2013, Zanjani a fost acuzat de deturnarea a 2,8 miliarde de dolari din tranzactii petroliere neoficiale, care evitau sanctiunile internationale impuse Iranului.

"Verdictul in procesul lui Babak Zanjani si a altor doi acuzati a fost pronuntat. Au fost declarati vinovati de coruptie si condamnati la moarte. Totodata, au fost condamnati sa despagubeasca Compania nationala iraniana a petrolului (NIOC) si trebuie sa plateasca o amenda echivalenta cu o patrime din suma rezultata din spalarea de bani", a declarat Mohseni Ejeie.

Decizia nu este definitiva, iar Zanjani poate face recurs. Zanjani, in varsta de 41 de ani, era un influent om de afaceri care detinea numeroase societati, indeosebi o companie aeriana, care intre timp au fost confiscate. El a fost judecat intr-un rar proces public care a durat cateva luni. Zanjani a explicat ca in timpul guvernarii fostului presedinte conservator Mahmoud Ahmadinejad, Ministerul Petrolului i-a cerut ajutorul pentru a repatria banii obtinuti din vanzarea petrolului in strainatate.

Incepand cu anul 2012, Teheranul intampina greutati in repatrierea acestor bani din cauza inaspririi sanctiunilor internationale impuse tarii ca urmare a programului sau nuclear. In timpul procesului, Zanjani a spus de mai multe ori ca este gata sa vireze acei bani, cerand Ministerului Petrolului sa-i puna la dispozitie un numar de cont intr-o banca straina, insa banii nu au fost niciodata returnati.

 

Sursa: Agerpres, Data publicarii: 6 Martie 2016
Citeste mai multe despre: Babak Zanjani, Iran, sentinta,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed