Miliardar condamnat la moarte in Iran. Acuzatiile care au dus la o astfel de sentinta

Ultimul update: Miercuri 09 Martie 2016 07:06
Data publicarii: Duminica 06 Martie 2016 14:05
Categorie: Internaţional
Babak Zanjani

Miliardarul iranian Babak Zanjani a fost condamnat la moarte pentru coruptie, a declarat duminica purtatorul de cuvant al autoritatii judiciare, Gholamhossein Mohseni-Ejeie, citat de presa.

Arestat in decembrie 2013, Zanjani a fost acuzat de deturnarea a 2,8 miliarde de dolari din tranzactii petroliere neoficiale, care evitau sanctiunile internationale impuse Iranului.

"Verdictul in procesul lui Babak Zanjani si a altor doi acuzati a fost pronuntat. Au fost declarati vinovati de coruptie si condamnati la moarte. Totodata, au fost condamnati sa despagubeasca Compania nationala iraniana a petrolului (NIOC) si trebuie sa plateasca o amenda echivalenta cu o patrime din suma rezultata din spalarea de bani", a declarat Mohseni Ejeie.

Decizia nu este definitiva, iar Zanjani poate face recurs. Zanjani, in varsta de 41 de ani, era un influent om de afaceri care detinea numeroase societati, indeosebi o companie aeriana, care intre timp au fost confiscate. El a fost judecat intr-un rar proces public care a durat cateva luni. Zanjani a explicat ca in timpul guvernarii fostului presedinte conservator Mahmoud Ahmadinejad, Ministerul Petrolului i-a cerut ajutorul pentru a repatria banii obtinuti din vanzarea petrolului in strainatate.

Incepand cu anul 2012, Teheranul intampina greutati in repatrierea acestor bani din cauza inaspririi sanctiunilor internationale impuse tarii ca urmare a programului sau nuclear. In timpul procesului, Zanjani a spus de mai multe ori ca este gata sa vireze acei bani, cerand Ministerului Petrolului sa-i puna la dispozitie un numar de cont intr-o banca straina, insa banii nu au fost niciodata returnati.

Babak Zanjani Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Motivul pentru care autoritatile iraniene au executat TOTI barbatii dintr-un sat. Ce se va intampla cu copiii

Motivul pentru care autoritatile iraniene au executat TOTI barbatii dintr-un sat. Ce se va intampla cu copiii

Taifun China

Taifunul Hato a lovit China și Hong Kong: 3 morți

Donald Trump: ”Cred ca Kim Jong-un începe să ne respecte”

Prinţii William şi Harry, mărturisiri despre moartea mamei lor, Prințesa Diana

judecator

Judecătorul care a devenit vedetă pe internet. Ce verdicte a dat

Atentat sinucigaș în Afganistan. Sunt cinci morţi şi zeci de răniţi

Mărturia unui terorist arestat în Barcelona. Detalii necunoscute despre atentatul pregătit inițial