Mesajul transmis de NATO și ambasadori ai țărilor aliate cu ocazia Zilei Naționale a României

NATO
Shutterstock

Alianţa Nord-Atlantică a postat marţi pe pagina sa de Facebook un mesaj dedicat României cu ocazia aniversării Zilei Naţionale.

''Sărbătorim aliatul nostru #România, astăzi - #NoiSuntemNATO'', scrie Organizaţia Tratatului Nord Atlantic.

''România contribuie la menţinerea puternică a NATO, demonstrând că suntem mai puternici împreună. Este bine să ai prieteni! La Mulţi Ani, România!” - scrie preşedintele Comitetului Militar NATO, mareşal-şef de aviaţie Sir Stuart Peach, într-un mesaj postat pe pagina de Facebook a Delegaţiei Permanente a României la NATO.

''Întâi decembrie este un simbol al unităţii şi solidarităţii. La fel ca NATO. (...) De la aderarea la Alianţa noastră cu 16 ani în urmă, România a fost un Aliat puternic şi angajat. (...) România găzduieşte, de asemenea, un sit pentru apărarea NATO împotriva rachetelor balistice şi contribuie la securitatea în Marea Neagră, regiunea dumneavoastră. România este, de asemenea, printre naţiunile care îndeplinesc în prezent NATO Defence Pledge (angajamentul privind creşterea cheltuielilor pentru apărare). Şi aveţi planuri de a vă moderniza forţele armate în următorul deceniu pentru a vă asigura că rămâneţi capabili şi pregătiţi'', scrie responsabilul militar aliat.

Citește și
fregata regina maria
Marinarii români de pe fregata „Regina Maria” au revenit în țară. 110 dintre ei au COVID-19
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

De asemenea, reprezentanţii permanenţi ai Canadei, Danemarcei, Franţei, Italiei, Norvegiei, Poloniei, Spaniei şi Statelor Unite evidenţiază rolul de ''aliat model'' al României, cu ocazia Zilei Naţionale, în mesaje video postate pe pagina de Facebook a Delegaţiei Permanente a României la NATO.

Ambasadorul David Angell, reprezentantul permanent al Canadei la NATO

''Canada şi România sunt aliaţi apropiaţi şi ambele susţin puternic NATO. Canada este mândră de a contribui la securitatea României prin desfăşurarea - pentru a cincea oară - a unui grup operativ aerian format din şase avioane de luptă CF-18 pentru a participa la poliţia aeriană a NATO".

Ambasadorul Liselotte Plesner, reprezentanta permanentă a Danemarcei la NATO

''România este un aliat model - contribuiţi la securitatea aliaţilor şi la apărarea colectivă. România a contribuit la creşterea gradului de conştientizare a aliaţilor cu privire la securitatea Mării Negre. Şi sunteţi acolo în misiunile NATO, cu bărbaţii şi femeile voastre în uniformă - în Afganistan, în Kosovo şi în Irak - şi noi, Danemarca, suntem de asemenea acolo - lucrând cot la cot cu voi pentru principiile pe care a fost fondată această Alianţă ( ...)".

Ambasadorul Muriel Domenach, reprezentanta permanentă a Franţei la NATO

''Legăturile de prietenie dintre ţările noastre sunt antice (...). Parteneri în UE şi aliaţi în NATO, aducem împreună valorile democraţiei, libertăţii, respectării legii, pentru care poporul român a luptat şi pe care îl sărbătorim astăzi".

Ambasadorul Francesco M. Talo, reprezentantul permanent al Italiei la NATO

"Relaţia specială dintre Italia şi România este înrădăcinată într-o istorie milenară, în identitatea noastră comună latină. (...) Simt o mare admiraţie şi un mare respect pentru rezistenţa istorică a marilor oameni ai României care şi-au păstrat identitatea de-a lungul anilor - depăşind perioadele extrem de dificile din istoria lor. (...) Este deosebit de plăcut pentru mine să sărbătorim astăzi Ziua Naţională a României, ca parteneri în Alianţă (). Din Afganistan în Kosovo, pe cerul ţării voastre cu misiunile noastre de poliţie aeriană, Italia este mândră să stea umăr la umăr cu aliaţii noştri români".

Ambasadorul Oystein Bo, reprezentantul permanent al Norvegiei la NATO

''Deşi România şi Norvegia nu sunt apropiate din punct de vedere geografic, împărtăşim multe dintre aceleaşi provocări de securitate, fie că le întâmpinăm în regiunea Mării Negre sau în Norvegia. În vremurile solicitante prin care trecem cu toţii acum, prietenia şi cooperarea noastră, precum şi solidaritatea noastră comună aliată, sunt mai importante ca oricând".

Ambasadorul Tomasz Szatkowski, reprezentantul permanent al Poloniei la NATO

''Polonia şi România cooperează foarte strâns în cadrul NATO şi nu numai. Împărtăşim interese şi valori comune în politica de securitate şi externă, ceea ce se reflectă în cooperarea noastră pentru a consolida poziţia de descurajare şi apărare a Alianţei, în special pe flancul său estic, inclusiv în regiunile Balticii şi Mării Negre. Trupele poloneze şi române lucrează umăr la umăr în cadrul Grupului de luptă pentru prezenţa avansată sporită a NATO din Polonia şi pentru prezenţa înaintată adaptată a NATO în România".

Ambasadorul Miguel Fernandez-Palacios, reprezentantul permanent al Spaniei la NATO

''România şi Spania sunt aliaţi, aici în NATO. Dar a fi Aliat nu înseamnă doar a fi prieteni. Este mult mai mult. Ne exprimă solidaritatea nu numai prin cuvinte, ci, la nevoie, şi prin fapte. Acesta este motivul pentru care Spania contribuie la securitatea regiunii Mării Negre, prin participarea regulată a marinei spaniole la Forţele Navale Permanente ale NATO, consolidând mesajul de apărare şi descurajare al Alianţei în regiune. Şi acesta este şi motivul pentru care noi, Spania, vom desfăşura 6 Eurofighter din forţele noastre aeriene la baza aeriană Mihail Kogălniceanu de lângă Constanţa, în februarie viitoare, în cadrul Poliţiei Aeriene Consolidate a NATO''.

Ambasadorul Kay Bailey Hutchison, reprezentantul permanent al Statelor Unite ale Americii la NATO

„Oamenii din România şi din Statele Unite au o legătură lungă şi strânsă. (...) De când România a aderat la NATO în 2004, aţi fost un Aliat de încredere şi am lucrat împreună la multe provocări globale comune. (..) Forţele noastre au slujit împreună curajos în Afganistan, Balcanii de Vest şi Irak. (...) Ştiu că vom continua să ne extindem prietenia şi să colaborăm îndeaproape pentru a promova prosperitatea reciprocă şi o lume mai sigură".

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Ambasadorul SUA: România va deveni primul aliat din NATO apărat de sisteme de rachete HIMARS
Ambasadorul SUA: România va deveni primul aliat din NATO apărat de sisteme de rachete HIMARS

România va deveni primul aliat al Statelor Unite care se va apăra cu sisteme de rachete HIMARS, a anunţat ambasadorul american în România. 

Marinarii români de pe fregata „Regina Maria” au revenit în țară. 110 dintre ei au COVID-19
Marinarii români de pe fregata „Regina Maria” au revenit în țară. 110 dintre ei au COVID-19

Fregata Regina Maria, cu 235 de marinari militari la bord, s-a întors vineri dimineaţă dintr-o misiune NATO în Marea Mediterană, după ce mai mulţi membri a echipajului s-au îmbolnăvit de Covid-19.

România trimite în Polonia blindate Gepard pentru o misiune NATO
România trimite în Polonia blindate Gepard pentru o misiune NATO

Sistemul antiaerian Gepard din dotarea Forţelor Terestre Române este dislocat în premieră în misiunea NATO din Polonia, scrie Agerpres. 

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.