Masuri de securitate fara precedent la finala Superbowl. Ce sunt de fapt "cutiile" misterioase aparute in San Francisco

Ultimul update: Marti 02 Februarie 2016 07:09
Data publicarii: Sambata 30 Ianuarie 2016 08:01
Categorie: Internaţional

Se apropie cel mai mare eveniment sportiv la Americii, Superbowl, finala campionatului profesionist de fotbal american. Autoritatile din California au mobilizat unul dintre cele mai importante dispozitive de securitate din cate au fost vreodata.
 

Dar avertizeaza ca nu poate fi garantata suta la suta siguranta, cand un milion de oameni sunt asteptati sa participe la marea finala si la alte evenimente legate de Superbowl.

Localnicii au fost intrigati de aparitia unor misterioase "cutii", conectate la surse de curent electric, care au aparut in centrul orasului San Francisco.

Dispozitivele s-au dovedit a fi unitati mobile cu senzori pentru depistarea unui eventual atac biologic. Departamentul pentru securitate interna le-a instalat ca parte a masurilor de securitate pentru Super Bowl, finala campionatului de fotbal american.

Nu exista amenintari concrete - insista autoritatile - dar nimic nu este lasat la voia intamplarii. Echipele de elita ale politiei se antreneaza intens de o luna.

John Lightfoot, FBI: "Nu vrem sa avem o atitudine intimidanta. Nimeni n-ar vrea sa vada politisti amenintarori care agita arme. Dar trebuie sa fim acolo. Trebuie sa fim aproape de locurile aglomerate sau de orice ar putea reprezenta o amenintare".

FBI-ul stie la ce pericol trebuie sa fie atent, in primul rand.

Jason Dwyer, politia din San Jose: "Cred ca, pentru noi, "calcaiul lui Ahile" ar fi un atac armat sau un terorist din categoria celor pe care ii numim "lupi singuratici".

90 de unitati cu caini, special dresati, sunt pregatite cu ocazia celui mai mare eveniment sportiv din America. De asemenea, 80 de echipe ale genistilor sunt gata de interventie.

Acesta este un vehicul mobil de comanda. Iata si un robot teleghidat, cu senzori si camere video de termoviziune, care pot analiza explozivi dar si amenintari chimice.

In apropierea stadionului din Santa Clara, unde, peste o saptamana, va avea loc Super Bowl, FBI a pregatit un imens centru de coordonare a operatiunilor de securitate. Este impartit pe sectiuni, pentru fiecare gen de amenintare. Si va reuni responsabili din zeci de agentii locale, statale si federale.

Topul celor mai bune reclame de la Super Bowl 2015. 30 de secunde de publicitate au costat peste 5 milioane de dolari. VIDEO

Topul celor mai bune reclame de la Super Bowl 2015. 30 de secunde de publicitate au costat peste 5 milioane de dolari. VIDEO

Petro Porosenko si Klaus Iohannis

Ucraina, ”decepționată” după ce Klaus Iohannis și-a anulat vizita

Români, indieni şi nigerieni, sclavi pe o plantaţie din Italia

O navă care ducea migranţi spre România s-a scufundat în Marea Neagră

Alertă de erupţie vulcanică, în Indonezia. Mii de oameni evacuaţi

Un tânăr de 18 ani, inculpat pentru atacul de la metroul din Londra

Bilanț nou în Mexic: 273 de morți. Mărturiile românilor: "E ceva care îţi ridică părul pe mâini"

rostov

Doi morți și sute de evacuați după un incendiu într-un hotel din Rusia

Doi oficiali polonezi s-au vaccinat unul pe altul în public ca să promoveze imunizarea

Facebook va contribui la ancheta alegerilor americane. „Publicul merită să știe”

Un avion privat s-a prăbușit pe aeroportul din Istanbul și a fost cuprins de flăcări

Bandă de români, care ar fi comis 30 de jafuri, arestată în Franța

Liliane Bettencourt, cea mai bogată femeie din lume, a murit