Romanii din Paris, traumatizati de atentate. "Ne gandim sa plecam, nu putem sa traim in fiecare zi cu spaima"

×
Codul embed a fost copiat

"Era ca la razboi. Cadavre si sange peste tot, lumea plangea si fugea oriunde, vedeai cu ochii". Sunt cuvintele unor romani - martori ai atacurilor teroriste care au cutremurat o lume intreaga.

Numere de urgenta pentru romanii aflati in regiunea afectata:

+33 (0) 68 07 13 729 si +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email [email protected]

STARE DE URGENTA IN TOATA FRANTA dupa atacuri teroriste in lant la Paris. Sunt cel putin 120 de morti si 200 de raniti

Nimic NU va mai fi ca inainte, spun cei mai multi dintre ei. Unii, vor sa se mute, din Paris. Altii abia, se reculeg, inchisi, in case.

Citește și
atentate Paris - agerpres
Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta. MAE a activat celula de criza
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Romanii care au fost martori la infernul declansat la Paris incearca sa-si revina din soc. Se "lupta" sa scape de sunetul focurilor de arma, de imaginea oamenilor care fugeau disperati care incotro, de alarmele ambulantelor care transportau raniti.

Cristian George Mihali era la serviciu, intr-un restaurant aflat la 50 de metri de sala de concerte de la Bataclan. Isi aminteste cu groaza de acele clipe.

Cristian Mihali, roman stabilit in Franta: "Lumea zbiera, lumea plangea, fugeau din toate directiile. foarte multi oameni i-am bagat inauntru in restaurant, la un moment dat era un barbat plin de sange, nu era ranit de gloante, a cazut pe jos, o persoana langa el era impuscata. si l-am bagat la noi in restaurant plus alte cateva zeci de persoane de pe strada speriata. Erau peste 50 de ambulante, sute de pompieri, era o panica si o imagine de razboi. Cadavre pe jos, sange peste tot.A fost oribil".

Intr-o fotografie facuta de el chiar atunci, a surprins un barbat plin de sange: se refugiase in restaurant, si a povestit socat ca a vazut cu ochii lui cum o femeie a fost impuscata mortal, langa el.

Petruta Jilaveanu: "Nu mai poti sa circuli ca un om normal, te uiti tot timpul stanga-dreapta, nu stii ce te asteapta si nici nu stii de cine sa te feresti."

Ciprian Oancia, care traieste de zece ani acolo, cu familia, ii multumeste lui Dumnezeu ca a plecat din zona cu 20 de minute inainte sa inceapa atacul terorist. Era in masina cu familia: cand a auzit impuscaturile, apucase sa parcheze. Au intrat toti in casa si au stins luminile, de teama sa nu fie reperati.

Ciprian Oancia, roman stabilit in Franta, pentru Stirile PRO TV: Suntem socati de ceea ce s-a intamplat si sincer sa fiu cred ca o sa luam decizia, cu sotia mea, sa ne mutam din Paris, pentru ca nu se poate sa traim in fiecare zi cu spaima ca se poate intampla ceva aici, la cea mai mica sirena, alarma de politei, petarda, explozie, sa tresarim ca iar e un atentat si suntem in pericol. Suntem ingrijorati ca va incepe razboi.

Eram acasa, din fericire. Suntem o comunitate de romani care vorbim prin Facebook. Ne-am baricadat in case de frica, am stins luminile si imediat am inceput sa auzim sirenele. Peste tot era o stare de alerta generala. Am trait momente de panica si toata noaptea ne-a fost frica, sa nu vina in oraselul nostru de langa Paris. Ce am remarcat azi dimineata, o liniste profunda, de cimitir. Marile orase din Europa au devenit problematice din punct de vedere al sigurantei. Am fost multi prieteni musulmani pe aici, sunt sufletisti. Nu cred ca religia in sine este o problema, ci fanaticii. Nu le ajung razboaiele de acolo. Chiar daca avem satisfactii profesionale, ne gandim la modul cel mai serios sa evitam marile orase din Europa. Siguranta noastra si a copiilor conteaza cel mai mult."

Fotograful roman Cristian Movila este unul dintre cei care au asistat la atacul sangeros de la restaurant. Isi aminteste cu groaza acele clipe in care sfarsitul parea ca nu poate fi evitat.

Cristian Movila, martor ocular: "Eram cumva vizavi de aceasta cafenea unde a inceput atacul terorist. Am auzit doar sunetul kalasnikovului si m-am aruncat direct pe burta si nu i-am mai vazut pe ceilalti. Pur si simplu am vazut moartea cu ochii!"

Olivia Horvath, reprezentanta Institutului Cultural Roman la Paris, fusese intr-unul dintre localurile cazute prada in fata atacatorilor. Cu doar cateva zeci de minute inainte de tragicul eveniment, a plecat de acolo.

Olivia Horvath"Am fost la o terasa langa un alt loc unde s-a desfasurat un atac. Am plecat exact la timp, inainte de atac. Nimeni nu se mai simte sigur sa iasa din casa. Lumea e panicata, toata lumea face turul de telefoane pe la prieteni sa vada daca toata lumea e ok. Problema este ca sunt pe strada, sunt locuri in care oamenii isi desfasoara viata."

La doar doi kilometri de Stade de France era si romanul Viorel Codreanu. Barbatul, internat intr-un spital, a vazut cum primele ambulante aduc ranitii luati din apropierea stadionului.

Viorel Codreanu, roman in Paris: "Erau multi doctori care chiar atunci pe loc aflau despre situatie si despre cele sapte atentate. Erau cateva femei, doctorite care necesitau ajutor din partea colegilor fiind in stare de soc. Altii plangeau, era o stare de soc generala. Elicoptere survolau zona, erau oprite toate mijloacele de transport."

In scurt timp, strazile au fost impanzite de militari, politisti si medici. Elicoptere ale fortelor speciale au survolat Parisul. Strazile din centru au fost evacuate si peste tot se simtea teroarea si disperarea, spun oamenii.

Regizorul roman Eugen Jebeleanu a ajuns in capitala franceza cu doar cateva ore inainte de atentate. Urma sa aiba un spectacol acolo, iar cand s-a dezlantuit iadul, el abia plecase de la repetitii.

Eugen Jebeleanu, regizor: "Am fost afara mai devreme pentru ca am fost la teatru, am avut repetitie. Si dupa finalul repetitiei am aflat despre ce s-a intamplat si ne-am indreptat imediat spre casa, pentru ca asta era cel mai bun lucru de facut. Se simte o stare de pustietate si o oarecare stare de angoasa."

Ce spun alti romani aflati la Paris in momentul atentatelor

Petruta Jilaveanu: "Incidentul s-a produs imediat dupa terminarea meciului. Nu a fost publicat imediat. Eu am crezut ca sunt niste focuri de artificii, pentru ca in aceasta piata se fac tot timpul manifestatii. Si am zis: 'se bucura pentru ca a castigat Franta la fotbal', crezand ca sunt focuri de artificii. De fapt, a fost altceva. Eu stau foarte aproape, pe bd. Voltaire, dar este putina distanta pana la sala de spectacol unde s-a petrecut incidentul, doar ca focurile de arma s-au auzit asa tare, pentru ca eu stau sus, la 6:00, am tot timpul geamul deschis. E ca si cum ar fi fost aici, in curte. Nu am iesit pe strada, n-am luat pulsul strazii, ii multumesc lui Dumnezeu ca n-am fost nevoita sa ies, deoarece vineri seara de obicei lucrez. Suntem sfatuiti sa nu iesim inca, zona de aici este inca sub supraveghere maxima. Toata lumea e panicata, ti-e si frica sa comentezi. Eu stau aproape si de incidentul produs acum un an la acel ziar. De atunci, toate strazile sunt pline de oameni inarmati, care pazesc insitutii, scoli. E normal ca nu mai poti sa circuli ca un om normal, te uiti tot timpul stanga-dreapta, nu stii ce te asteapta si nici nu stii de cine sa te feresti."

Dan Baldea, cantaret roman aflat in Paris: "Eu sunt cantaret si am venit sa filmez aici un videoclip. Cu 10 minute sau 15 minute inainte, am trecut pe acolo pentru ca apoi sa fiu in metrou, in drum spre hotel. Cei de la conducerea metroului au anuntat ca nu vor mai opri in nicio statie, pentru ca sunt toate inchise. Cand am coborat din metrou, am vazut o intreaga nebunie in jurul meu. Toata lumea fugea in stanga-dreapta, era plin de politie, salvari. Acum stau in camera de hotel, astept sa treaca ziua de azi, sa ma intorc in tara."

Mircea Paragina, roman stabilit in Paris: "Eram la un magazin de haine, urma sa plecam si in momentul in care am auzit... de la prieteni intai, pe messenger, si cand am auzit asta, ne-am intors in magazin si am ramas inauntru, la subsol. Am vazut masini, echipaje de politie."


Evenimentele tragice de la Paris au pus in alerta si autoritatile romane. Ministerul Afacerilor Externe avertizeaza romanii ca in urma atentatelor in Franta a fost decretata starea de urgenta si toate frontierele au fost inchise. MAE a pus la dispozitie si doua numere de urgenta pentru romanii aflati in regiunea afectata:

+33 (0) 68 07 13 729 si +33 (0) 1 47 05 07 55 sau pe adresa de email [email protected]
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Romanii au aprins lumanari si depus flori, la Ambasada Frantei din Bucuresti. Adunarea de reculegere de la miezul zilei
Romanii au aprins lumanari si depus flori, la Ambasada Frantei din Bucuresti. Adunarea de reculegere de la miezul zilei

Reactia fireasca a multor romani, marcati de masacrul de la Paris, a fost sa vina cu flori si lumanari in fata ambasadei Frantei de la Bucuresti.

Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta. MAE a activat celula de criza
Aurescu: Nu avem solicitari de asistenta consulara directa in urma atentatelor din Franta. MAE a activat celula de criza

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucuresti nu a confirmat deocamdata ca printre victimele atentatelor de la Paris s-ar afla si romani. Telefon de urgenta Ambasada Romaniei din Paris: +33 (0) 68 07 13 729

ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe
ATENTATE TERORISTE LA PARIS. Bilantul a urcat la 129 de morti. Detalii din ancheta: Teroristii, impartiti in trei echipe

A fost o noapte neagra in Paris, unde au avut loc atacuri teroriste fara precedent, care au semanat teroare. Sunt 129 de oameni care au murit, iar 352 de persoane au fost ranite.  MAE a confirmat moartea a doi romani in atentate.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.