Marturii cutremuratoare de la maratonul terorii: "Piciorul cuiva a zburat pe langa mine"

boston

Supravietuitorii atentatelor de la maratonul din Boston, de luni noapte, care a lasat Statele Unite in stare de soc au povestit ingroziti scenele carnagiului la care au asistat.

Marturiile cutremuratoare ale acestora par desprinse dintr-o zona de razboi, relateaza dailymail.co.uk.

Zeci de persoane din cei aproape 144 de raniti si-au pierdut mainile sau picioarele iar medicii au fost nevoiti sa extraga bucati de metal din corpurile celor prinsi in seria de explozitii.

Cel putin 10 oameni si-au pierdut un picior in explozii, iar 17 persoane se afla in starea critica, mai noteaza sursa citata.

Din primele relatari, bombele folosite in explozii par a fi construite folosindu-se rulmenti cu bile, o practica cunoscuta printre teroristi. Forta exploziilor au transformat bilele in adevarate proiectile.

Citește și
Boston
Atentatele din Boston. Locuitorii orasului isi plang mortii "cu inima sfasiata si furiosi"
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

"Era haos - sange si bucati din picioare peste tot. Un barbat isi pierduse doar un picior, altul le avea pe ambele taiate. 7 sau 8 oameni erau intinsi pe pamant. Pareau morti" a declarat Marc Hagopian, proprietarul hotelui, Charlesmark Hotel, aflat la cateva zeci de metri de prima explozie.

"A doua bomba a explodat la 10 secunde dupa prima. Oamenii au fost trantiti la pamant de forta exploziei" a mai explicat acesta.

Imaginile filmate de el arata haosul de pe strazi si cum atletii participanti la maraton se dezbracau de tricouri pentru a le folosi pe post de bandaje pentru cei raniti.

"Dupa explozii politia striga la toata lumea sa plece de pe strada. Am gasit 3 fetite plangand, le-am luat cu mine in apartament. Era haos. Nimeni nu stia ce se intampla" a povestit si mama sa.

Martorii ororilor au descris scenele sangeroase care au dus la moartea a 3 persoane, una dintre ele - un copil de 8 ani. 4 dintre victimele duse la spital au suferit amputatii, relateaza Daily Mail. "Piciorul cuiva a zburat pe deasupra capului meu. Mi-am scos cureaua ca sa opresc sangerarea" a relatat ingrozit John Ross, spectator la maraton.

Cel putin 17 dintre cele 144 de persoane ranite in exploziile produse luni la maratonul din Boston sunt in stare critica, iar 25 in stare grava, in timp ce opt pacienti sunt copii, potrivit datelor oferite de spitale, relateaza CNN.

O alta sursa sustine ca cel putin zece persoane ranite au membrele amputate, potrivit unui expert in terorism. Unii dintre pacientii tratati la Massachusetts General Hospital a suferit rani la membrele inferioare care necesita "operatii multiple" in zilele urmatoare, a declarat chirurgul Peter Fagenholz.

Autoritatile federale au clasificat exploziile drept un atac terorist, dar nu se stie daca originea acestuia este interna sau externa, a recunoscut un oficial federal din cadrul investigatiei.

Un alt oficial federal a declarat pentru CNN ca bombele au fost mici si ca testele initiale arata ca acestea nu contineau explozibil militar de tip C4 sau alte materiale de grad inalt, sugerand ca dispozitivele folosite in atac au fost unele neprelucrate.

Autoritatile din Boston au gasit cel putin un alt dispozitiv exploziv pe care l-au dezamorsat, a declarat comisarul de politie din Boston Ed Davis.

Congresmenul de Massachusetts Bill Keating a vorbit despre alte doua dispozitive, unul gasit la un hotel de pe strada Boylston, in apropierea locului atacului, iar altul intr-un loc neprecizat. El a calificat atacul drept unul "sofisticat, coordonat si planificat".
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Barack Obama, despre atentatul din Boston:
Barack Obama, despre atentatul din Boston: "Inca nu stim cine a facut acest lucru sau de ce"

Administratia federala a Statelor Unite a mobilizat toate resursele necesare dupa atacurile din Boston, iar autorii vor fi adusi in fata justitiei, afirma presedintele Barack Obama.

Atentatele din Boston. Locuitorii orasului isi plang mortii
Atentatele din Boston. Locuitorii orasului isi plang mortii "cu inima sfasiata si furiosi"

GALERIE FOTO. Locuitorii Bostonului s-au adunat marti seara in oras, cu cantece, lacrimi si rugaciuni, pentru a aduce un omagiu emotionant victimelor dublului atentat comis cu o zi inainte in timpul maratonului.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. Nu s-au înregistrat victime. Reacția companiei | VIDEO

O explozie a avut loc vineri dimineață la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.

Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO
Ce a găsit armata în locul în care a căzut drona militară, în Brăila. Reacția MApN | VIDEO

Ministerul Apărării Naționale (MApN) anunţă vineri că elemente dintr-o posibilă dronă au fost găsite în Insula Mare a Brăilei.

20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”
20 de ani de la aderarea României la NATO, „cea mai puternică alianţă politico-militară din lume”

S-au împlinit 20 de ani de la aderarea României la NATO, iar responsabilii Apărării și politicienii s-au întrecut în mesaje care evidențiază garanțiile de securitate pe care ni le oferă Alianța în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina.