Mecanismul de salvgardare propus de presedintele Consiliului European pentru a evita "Brexitul". Raspunsul lui David Cameron

Ultimul update: Vineri 05 Februarie 2016 07:04
Data publicarii: Marti 02 Februarie 2016 10:35
Categorie: Internaţional
BREXIT

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a propus un mecanism de "salvgardare", pentru a evita o iesire a Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Acest mecanism ar presupune privarea muncitorilor imigranti proveniti din Europa, care vin in Marea Britanie, de la primirea ajutoarelor sociale, scrie Agerpres.

Donald Tusk a promis de asemenea Londrei sa "respecte drepturile si competentele" tarilor care nu sunt membre ale zonei euro. "A fi sau a nu fi impreuna, aceasta este intrebarea", a scris Tusk pe Twitter, publicand "propunerile sale pentru un nou acord cu Marea Britanie in UE".

Premierul britanic David Cameron a declarat marti ca propunerile prezentate de Uniunea Europeana pentru a se asigura ca Marea Britanie ramane in blocul comunitar reprezinta "un progres real", subliniind totodata ca "mai sunt multe de facut".

"Proiectul documentului de renegociere al UE prezinta un progres real in cele patru domenii in care Marea Britanie are nevoie de schimbare, insa mai sunt multe de facut", a scris Cameron pe Twitter.

Acest mecanism de "frana de urgenta" poate fi activat in cazul in care serviciile publice ale unei tari sunt coplesite sau daca sistemul de securitate sociala este victima unui abuz repetat.

El a prezentat totodata un "mecanism" prin care cele noua tari care nu au adoptat moneda unica isi pot exprima ingrijorarile si primi "asigurarile necesare" cu privire la deciziile celorlalte 19 state europene care o folosesc.

Insa acest lucru "nu constituie un drept de veto si nu poate intarzia decizii urgente" in caz de criza financiara, a dat asigurari presedintele Consiliului, precizand ca detaliile activarii urmeaza sa fie discutate.

Aceste propuneri urmeaza sa fie trimise capitalelor europene si apoi analizate.

Premierul britanic David Cameron spera sa ajunga la un acord cu cei 28 de sefi de stat si de guvern din UE la summitul din 18-19 februarie de la Bruxelles, permitandu-i sa organizeze un referendum in luna iunie privind mentinerea sau nu a tarii in cadrul Uniunii Europene.

BREXIT Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Cameron si Tusk negociaza ramanerea Marii Britanii in UE. Cele 4 conditii puse de Londra

Cameron si Tusk negociaza ramanerea Marii Britanii in UE. Cele 4 conditii puse de Londra

Taifun China

Taifunul Hato a lovit China și Hong Kong: 3 morți

Donald Trump: ”Cred ca Kim Jong-un începe să ne respecte”

Prinţii William şi Harry, mărturisiri despre moartea mamei lor, Prințesa Diana

judecator

Judecătorul care a devenit vedetă pe internet. Ce verdicte a dat

Atentat sinucigaș în Afganistan. Sunt cinci morţi şi zeci de răniţi

Mărturia unui terorist arestat în Barcelona. Detalii necunoscute despre atentatul pregătit inițial