Manifestații pro-palestiniene în toată lumea. Zeci de mii de oameni au cerut "eliberarea Palestinei"

Manifestații pro-palestiniene - 1
Profimedia

Mii de manifestanţi au coborât sâmbătă în străzile mai multor oraşe din Europa şi în Tunisia în semn de solidaritate cu palestinienii pe fondul violenţelor în curs de desfăşurare între militanţi palestinieni şi Israel, relatează AFP.

În Franţa, manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe, inclusiv la Paris, unde ele fuseseră interzise de autorităţi evocând evenimentele din 2014 când un marş propalestinian degenerase în violenţe urbane.

Poliţiştii au aplicat în capitala franceză consemnele de "dispersare sistematică şi imediată" a manifestanţilor care încercau să se regrupeze, utilizând tunuri cu apă şi gaze lacrimogene.

Potrivit jurnaliştilor, confruntări între manifestanţi şi forţele de ordine au avut loc în cursul după-amiezii în cartierul popular Barbes din nordul Parisului.

"Palestina va trăi! Palestina va învinge!" se putea auzi. Pe bulevardul Barbes, un grup de 100 de persoane scandau "Israel asasin!". Drapele palestiniene erau agitate sau purtate pe umeri, potrivit Agerpres.

Citește și
Gaza
Războiul din Gaza. Proteste în Australia împotriva raidurilor israeliene. Egiptul deschide graniţa cu Gaza
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

"Franţa este singura ţară democrată care a interzis aceste manifestaţii", au protestat avocaţii Asociaţiei palestinienilor din Ile-de-France.

La Londra, mii de persoane au manifestat în centrul oraşului, cerând guvernului britanic să intervină pentru a face să înceteze operaţiunea militară israeliană.

În Germania, mii de persoane au răspuns apelului unor colective propalestiniene şi au manifestat la Berlin şi în alte oraşe.

În capitala ţării, trei manifestaţii au fost autorizate pentru sâmbătă, dintre care două în cartierul popular Neukölln, în sudul oraşului.

Având cuvântul de ordine "Marş al poporului palestinian pentu libertate şi revenire", mii de persoane s-au adunat în Hermannplatz, piaţa centrală a cartierului, agitând drapele turceşti şi palestiniene, precum şi pancarte care invitau la "boicotarea Israelului".

Manifestanţii scandau "Eliberaţi Gaza!", "Salvaţi Sheikh Jarrah'!", cartier din Ierusalimul de Est, unde familii palestiniene sunt ameninţate cu evacuarea de colonişti israelieni.

La Madrid, circa 2.500 de persoane au defilat în linişte. "Tăcerea unora este suferinţa altora", "Ierusalimul - capitala eternă a Palestinei!", se putea citi pe bannere şi pancarte agitate de manifestanţi.

"Acesta nu este un război, este un genocid!", scandau ei îndreptându-se dinspre gara Atocha spre piaţa Puerta del Sol.

"Ei sunt pe cale să ne masacreze. Suntem într-o situaţie în care Naqba ("catastrofa", în arabă) se desfăşoară în plin secol XXI", a declarat pentru AFP Amira Cheikh-Ali, 37 de ani, fiica unor refugiaţi palestinieni, referindu-se la acest termen utilizat pentru a desemna exodul palestinienilor după crearea statului Israel în mai 1948.

La Varşovia, circa 300 de persoane, în principal palestinieni stabiliţi în Polonia, au manifestat în faţa Ambasadei Israelului. Cu drapele palestiniene în mână, ei agitat pancarte cu înscrisul "Stop holocaustului palestinienilor!" şi "Ierusalim - capitala Palestinei!", scandând sloganuri în favoarea "Palestinei libere".

În Tunisia, manifestaţii au avut loc în mai multe oraşe. Sute de manifestanţi înfăşuraţi în drapele palestiniene s-au adunat în centrul Tunisului, defilând apoi pe bulevardul Habib Bourguiba, sub supravegherea poliţiei.

Printre sloganurile manifestanţilor, care au încălcat izolarea în vigoare până duminică, se putea auzi:"Tunisieni şi tunisiene susţineţi Palestina!" şi "Poporul vrea să incrimineze normalizarea cu Israelul!".

Proteste în SUA și Canada

 

Mii de protestatari din Statele Unite au ieşit sâmbătă în stradă pentru a manifesta în sprijinul palestinienilor în ciocnirile aflate în curs cu Israelul, în aceeaşi zi în care preşedintele Joe Biden a discutat telefonic cu ambele părţi implicate în violenţele care au escaladat în ultima săptămână, transmite duminică AFP.

Aproximativ 2.000 de manifestanţi s-au adunat în special în New York, în cartierul Brooklyn, scandând "Palestina liberă" şi fluturând steaguri palestiniene.

Mitinguri au fost organizate şi în alte oraşe americane, inclusiv la Boston şi Washington.

"Palestinienii au dreptul să trăiască liber şi copiii din Gaza nu trebuie ucişi", a opinat Alison Zambrano, o studentă de 20 de ani care a venit din statul învecinat Connecticut pentru a manifesta la New York.

"Îi spun domnului Biden şi guvernului său să înceteze să mai susţină crima. Susţineţi victimele, încetaţi opresiunea", a adăugat Mashhour Ahmad, un palestinian în vârstă de 73 de ani, care locuieşte în New York de 50 de ani.

Preşedintele Joe Biden i-a comunicat sâmbătă "profunda sa îngrijorare" premierului israelian Benjamin Netanyahu după escaladarea violenţelor în Israel şi Gaza, comunicând, de asemenea, preşedintelui palestinian Mahmoud Abbas că Hamas trebuie să "înceteze să mai lanseze rachete".

 

Mai multe mii de persoane au manifestat sâmbătă la Montreal în semn de solidaritate cu populaţia palestiniană pentru a cere "eliberarea Palestinei" şi pentru a denunţa "crimele de război" comise de Israelul în Gaza, mai transmite AFP.

 

"Ierusalimul aparţine palestinienilor" se putea citi pe un banner la un miting organizat într-o piaţă din centrul oraşului, în timp ce protestatarii scandau "Palestina liberă" sau "Israel terorist".

O demonstraţie a avut loc puţin mai devreme în faţa consulatului general al Israelului, situat în partea de vest a metropolei din Quebec.

Protestatarii care purtau pancarte în care acuzau Israelul că încalcă legislaţia internaţională sau solicitau statului evreu să "nu mai ucidă copii" s-au alăturat ulterior mitingului din centrul Montrealului, la care au participat câteva mii de protestatari.

Cu excepţia unei vitrine sparte, urmată de arestarea persoanei responsabile, manifestaţia din faţa consulatului s-a desfăşurat calm, a spus un purtător de cuvânt al poliţiei.

O caravană de maşini cu steaguri palestiniene fluturânde şi claxonând a traversat oraşul Montreal spre prânz, în drum spre vestul oraşului unde se află consulatul israelian.

Tot sâmbătă a avut loc o demonstraţie şi în capitala federală Ottawa, manifestanţii cerând în special o intervenţie a comunităţii internaţionale în favoarea palestinienilor.

Un alt protest era programat sâmbătă seara la Toronto, metropola economică a Canadei.

În fiecare an, pe data de 15 mai, palestinienii comemorează Nakba (catastrofa), ziua creării Israelului în 1948, moment care a însemnat un exod pentru sute de mii dintre ei.

Anul acesta, comemorarea acestui eveniment are loc pe fondul unei creşteri a violenţei dintre Israel şi militanţii Hamas şi ai altor grupări armate din Gaza.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sediul agenției de presă Associated Press şi al postului Al Jazeera din Gaza, distruse de o rachetă
Sediul agenției de presă Associated Press şi al postului Al Jazeera din Gaza, distruse de o rachetă

Israelul şi-a înmulţit atacurile aeriene asupra Fâşiei Gaza sâmbătă, în timp ce combatanţii palestinieni au lansat din nou o ploaie de rachete asupra mai multor oraşe israeliene, între care şi Tel Aviv.

Războiul din Gaza. Proteste în Australia împotriva raidurilor israeliene. Egiptul deschide graniţa cu Gaza
Războiul din Gaza. Proteste în Australia împotriva raidurilor israeliene. Egiptul deschide graniţa cu Gaza

Câteva mii de oameni au manifestat sâmbătă la Sydney şi alte câteva sute la Melbourne împotriva raidurilor israeliene din Gaza, după recenta escaladare a violenţelor între forţele israeliene şi militanţi palestinieni, relatează Reuters.

Un atac israelian în Gaza a ucis o familie de 10 persoane, majoritatea copii
Un atac israelian în Gaza a ucis o familie de 10 persoane, majoritatea copii

Un atac aerian israelian în Fâșia Gaza, în noaptea de vineri spre sâmbătă, a lovit o casă, ucigând cel puțin 10 palestinieni, majoritatea copii, au spus palestinienii, citați de Times of Israel.

Cum a escaladat conflictul israeliano-palestinian. Evoluția tensiunilor din ultimele zile
Cum a escaladat conflictul israeliano-palestinian. Evoluția tensiunilor din ultimele zile

Conflictul tot mai violent dintre Israel și palestinieni îngrijorează întreaga scenă politică internațională, după ce ciocnirile din ultimele zile au provocat grave prejudicii de ambele părți.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.