Ghaddafi mai controleaza doar 10% din capitala. Regimul colonelului, aproape de sfarsit

×
Codul embed a fost copiat

Regimul lui Muammar El Ghaddafi isi traieste probabil ultimele clipe. Dupa 42 de ani de dictatura si sase luni de razboi civil, colonelul si sustinatorii sai mai controleaza doar 10% din capitala.

Rebelii in schimb par stapani pe situatie atat in Tripoli cat si in restul tarii, gratie sprijinului oferit de coalitia occidentala. Vestea ca deznodamantul este aproape a antrenat o ieftinire substantiala a petrolului cu 3 dolari pe baril, iar indicii bursieri au inceput sa urce in speranta ca livrarile de titei vor fi reluate in curand.

In ciuda declaratiilor facute de presedintele Barack Obama, care sustine ca Muammar Ghaddafi trebuie sa accepte faptul ca nu mai conduce Libia, luptele de la Tripoli continua si la aceasta ora. De asemenea, nimeni nu stie unde se afla colonelul.

Cu toate acestea, victoria rebelilor este aproape, mai ales dupa ce acestia au reusit sa aresteze trei dintre fii lui Ghaddafi.

Cronologia evenimentelor, 22 august 2011:

Citește și
Libia conflict
Tripoli are internet pentru prima data dupa 6 luni de zile
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

21:44 Statele Unite nu dispun de nicio dovada potrivit careia liderul libian ar fi parasit Tripoli, in pofida intrarii rebelilor in capitala libiana, a declarat un purtator de cuvant al Casei Albe, citat de AFP.

20:36 Fortele loiale colonelului Muammar Kadhafi au evacuat linia frontului de la Brega, in estul Libiei, si au fugit spre vest, in directia orasului Sirt, regiunea de origine si fieful liderului libian, a declarat un purtator de cuvant militar al rebeliunii, la Benghazi, relateaza AFP.

ora 16.50 Rebelii au anuntat ca au cucerit sediul televiziunii de stat, controlata pana astazi de regimul dictatorului Muammar Ghaddafi.

Intre timp, Ministerul polonez de Externe si-a exprimat deja satisfactia fata de "prabusirea regimului" colonelului Muammar Ghaddafi, chiar daca la Tripoli continua luptele violente intre rebeli si fortele loiale regimului.

Polonia, care detine presedintia Uniunii Europene, a promis Libiei ajutorul UE in "perioada dificila" de tranzitie spre stabilitate si democratie, potrivit unui comunicat al ministerului, postat pe site-ul sau. "Ii felicitam pe libieni si Consiliul National de Tranzitie (CNT) ca au pus capat regimului colonelului Kadhafi, aflat la putere de 42 de ani", scrie ministerul polonez.

"Acest regim a sponsorizat timp de multi ani grupuri teroriste responsabile de moartea unui mare numar de victime nevinovate in diferite tari din lume si nu a ezitat, in ultimele luni, sa recurga la violenta oarba impotriva propriului popor", continua comunicatul.

ora 15.45 Aproximativ 100 de libieni s-au adunat in noaptea de duminica spre luni in fata Casei Albe, la Washington. Ei au scandat in cor "Libia este libera, merci Sarkozy, thank you Obama", relateaza AFP.

Rania Swadek, o americano-libiana in varsta de 33 de ani, preda literatura engleza la Washington. Ea poarta steagul rosu, negru si verde al rebelilor libieni si o pancarta pe care se poate citi "Multumim NATO, multumim Obama".

"In aceasta seara, pentru prima data in viata noastra, sutem foarte, foarte mandri ca suntem libieni. Vrem sa le multumim lui Sarkozy si francezilor care au fost primii, inaintea americanilor, care au sustinut libienii", a declarat in franceza aceasta mama a doi copii care a ajuns in Statele Unite in 1984 impreuna cu fratii si surorile ei pentru a primi azil politic.

ora 15.30 Premierul britanic si-a intrerupt concediul pentru o reuniune de urgenta pe tema Libiei.

Downing Street a publicat duminica seara un comunicat apreciind ca "sfarsitul" lui Muammar Ghaddafi este "aproape", dupa ce rebelii au patruns in Tripoli. "El a comis crime atroce impotriva popoarelor din Libia, iar acum trebuie sa plece, pentru a nu mai produce nicio alta suferinta suplimentara poporului sau", se mai arata in comunicatul premierului.

ora 14.45 Rebelii libieni se indreapta in numar mare spre centrul Tripoli, venind din vestul capitalei, relateaza AFP. In cateva minute, circa 40 de vehicule au trecut pe langa un reporter al AFP, care a precizat ca rebelii se indreptau spre Piata Verde, locul simbolic in care se adunau partizanii regimului si pe care insurgentii l-au redenumit "Piata Martirilor".

ora 14.30 Rebeliunea face apel la fortele pro-Ghaddafi sa depuna armele la Brega pe frontul de la Brega (est), unde acestea continua sa se opuna luptatorilor insurgentei, relateaza AFP.

Situat la aproximativ 240 kilometri sud-vest de Benghazi, "capitala" rebelilor din estul tarii, orasul petrolier Brega, care s-a aflat succesiv sub controlul ambelor tabere, de la inceputul conflictului, constituie linia frontului de est.

Brega este un oras situat pe drumul de coasta de la Benghazi la Tripoli, via Ras Lanouf si Sirta, regiunea de origine a ghidului libian si fieful regimului.

ora 14.00 Oficiali din cadrul Consiliului National de Tranzitie, structura politica a rebeliunii libiene, sunt in drum spre Tripoli.
CNT, prezidat de fostul ministru al Justitiei Mustafa Abdeljalil, are oficial aproximativ 40 de membri, desemnati teoretic pe baza experientei lor si a repartizarii geografice.

Doar numele a 13 membri - juristi, avocati si profesori universitari - au fost facute publice pana acum, din motive de securitate.

ora 12.30 Partizani ai opozitiei libiene au patruns in ambasada Libiei la Ankara, arborand drapelul Consiliului National de Tranzitie, structura politica a rebeliunii, relateaza televiziunea turca NTV, citata de AFP.

Protestatarii au smuls portrete ale liderului libian Muammar Kadhafi, potrivit imaginilor in direct transmise de NTV. Conform televiziunii turce, manifestantii l-au impiedicat pe ambasador sa se exprime in fata presei, acuzandu-l ca ar fi un sustinator al lui Muammar Kadhafi.

ora 12.15 BBC News: Mustafa Abdeljalil, liderul Consiliului National de Tranzitie, structura politica a rebeliunii libiene, a amenintat ca va demisiona daca rebelii vor recurge la acte de razbunare.

"Sunt grupari extremiste islamiste care cauta sa se razbune si sa creeze tulburari in societatea libiana. Nu voi fi onorat sa fiu presedintele unui Consiliu National de Tranzitie cu asemenea rebeli care sa lucreze pentru el", a declarat Abdeljalil, intr-o interventie la postul de televiziune Al-Jazeera.

ora 11.25 BBC News: Ministrul italian de externe, Franco Frattini a declarat ca aproximativ 10-15% din Tripoli se mai afla sub controlul regimului Ghaddafi. El a mai precizat ca arestarea fiilor colonelului a fost decisiva.

"Cu aceasta arma mor sau ucid azi". O prezentatoare TV din Libia agita un pistol, in direct. VIDEO

ora 11.20 BBC News: China respecta alegerea poporului libian si spera ca situatia va reveni la normal cat mai curand posibil, a declarat ministrul chinez de externe. Liderii rebeli au promis saptamana trecuta sa onoreze contractele incheiate cu oamenii de afaceri chinezi si au cerut ajutor Chinei in eforturile de reconstructie a tarii.

ora 11.10 CNN: Liderii rebelilor libieni au anuntat in aceasta dimineata ca au arestat pe trei dintre fiii liderului libian Muammar Ghaddafi, respectiv Seif al-Islam, Saadi si Mohammed. Conform sursei citate, actiunea ar fi avut loc in cursul unei ofensive asupra capitalei Tripoli.

Ulterior, postul de televiziune Al-Jazeera a anuntat arestarea lui Mohammed Ghaddafi. "Sunt atacat chiar acum. Sunt focuri de arma in casa mea. Ei sunt in casa mea", a precizat un barbat care s-a identificat drept Mohammed Ghaddafi, intr-o declaratie telefonica pentru televiziune.

Dupa aceea, liderul Consiliului National de Tranzitie (CNT, conducerea rebelilor) a declarat pentru Al-Jazeera ca Mohammed Ghaddafi nu a fost ranit, dar ca este retinut la domiciliu de rebeli.

Curtea Penala Internationala a afirmat ca intentioneaza sa negocieze transferul lui Seif al-Islam, care, alaturi de tatal sau, este cautat pentru crime impotriva umanitatii in legatura cu tentativele de reprimare a revoltei impotriva regimului, declansata la jumatatea lui februarie. Curtea de la Haga a emis un mandat similar pentru Abdullah al-Sanussi, cumnatul lui Muammar Ghaddafi si seful serviciilor de informatii libiene.

ora 11.00 - Reprezentantii Guvernului Africii de Sud au declarat oficial, intr-o conferinta de presa, ca habar nu au unde se afla colonelul Muammar Ghaddafi. De asemenea, oficialii africani au respins zvonurile aparute in presa, potrivit carora ar fi trimis avioane in Libia, pentru a-l ajuta pe Ghaddafi sa fuga.

Conform guvernamentalilor, Africa de Sud ar fi trimis un singur avion in aceasta zona, cu o singura misiune: sa evacueze personalul diplomatic al propriei ambasade. Cu toate acestea, ministrul de externe al Africii de Sud, citat de BBC News, a declarat ca NU va recunoaste guvernul interimar condus de rebeli in Libia, in cazul in care conducerea lui Ghaddafi va cadea.

ora 09.00 Un diplomat din capitala libiana, citat de AFP, sustine ca Muammar Ghaddafi s-ar afla in continuare in resedinta sa de la Tripoli, Bab Al-Aziziya.

Rebelii libieni au intrat duminica in Tripoli si au preluat controlul asupra mai multor cartiere din capitala. Lupte violente se desfasoara in aceasta dimineata in jurul Bab Al-Aziziya, o fortareata de cateva hectare, care a fost tinta mai multor raiduri ale NATO de la inceputul operatiunilor sale in Libia, in martie.

Aproape toate cladirile au fost distruse de bombardamentele Aliantei Nord-Atlantice. Dar colonelul Ghaddafi ar dispune de mai multe buncare in resedinta sa, a adaugat aceeasi sursa.

ora 05.00 Barack Obama este convins ca regimul Ghaddafi "da semne de prabusire". "Cel mai sigur mod de a pune capat varsarii de sange este simplu: Muammar Ghaddafi si regimul sau trebuie sa recunoasca faptul ca regimul s-a incheiat", a afirmat presedintele SUA, citat de CNN, adaugand ca "Tripoli scapa de sub conducerea unui tiran".

Obama a mai spus ca "viitorul Libiei se afla acum in mainile poporului libian", iar Statele Unite vor continua sa coopereze cu Consiliul National de Tranzitie. "Vom insista in continuare ca drepturile de baza ale poporului libian sa fie respectate. Si vom colabora in continuare cu aliatii si partenerii nostri din comunitatea internationala, pentru a proteja poporul Libiei si a sustine o tranzitie pasnica spre democratie", a declarat Barack Obama.

"Nu-mi parasesc locuinta". Interviul dat de unul din fiii lui Ghaddafi, intrerupt de focuri de arma

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
"Nu-mi parasesc locuinta". Interviul dat de unul din fiii lui Ghaddafi, intrerupt de focuri de arma

Confruntari violente se desfasurau, luni dimineata, in zona resedintei din Tripoli a liderului libian, Muammar Ghaddafi, dupa ce rebelii au preluat controlul asupra mai multor cartiere din capitala, relateaza AFP

Tripoli are internet pentru prima data dupa 6 luni de zile
Tripoli are internet pentru prima data dupa 6 luni de zile

Conexiunea la Internet era din nou disponibila pentru public la Tripoli, pentru prima data de la inceputul insurgentei in Libia, la jumatatea lui februarie, au anuntat locuitorii capitalei in noaptea de duminica spre luni, relateaza AFP.

Rebelii dau ultima batalie pentru Tripoli. Obama:
Rebelii dau ultima batalie pentru Tripoli. Obama: "Libia scapa de un tiran"

Unul dintre liderii insurgentilor libieni a avertizat, luni dimineata, ca ofensiva pentru cucerirea capitalei Tripoli nu s-a incheiat, iar in oras inca mai exista puncte de rezistenta ale fortelor loiale colonelului Muammar Ghaddafi.

Recomandări
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova
Liderul PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, urmărit penal de DNA, și-a depus candidatura pentru un nou mandat la CJ Prahova

Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus, miercuri, semnăturile şi dosarul de candidatură la Consiliul județean Prahova.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”
Marcel Ciolacu: „Locul domnului Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca şi primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va negocia cu acesta pentru retragerea din cursa electorală.