LOST. Avionul disparut din Malaysia ziua 14, UPDATE. Rudele pasagerilor chinezi acuza un "complot" al oficialilor malaysieni

×
Codul embed a fost copiat

Autoritatile din Australia au incheiat o noua zi de cautari fara a localiza resturile aeronavei, disparute acum doua saptamani. Rudele pasagerilor chinezi si-au pierdut rabdarea si dau vina pe  un "complot" al autoritatilor din Malaysia.

Urmariti acest subiect si pe Twitter: @StirileProTV

-► Echipele australiene au suspendat cautarile pentru vineri. Aeronava nu a fost localizata

-►Premierul Australiei spune ca tara sa este datoare sa rezolve misterul avionului Boeing 777

-► China a anuntat ca va trimite mai multe nave in Oceanul Indian pentru cautarea avionului disparut

Citește și
AVION
Analiza CNN despre avionul disparut de 11 zile. Ar fi putut sa "scape" de radare si sa aterizeze pe un aeroport izolat?
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, 21 MARTIE

17:00 Seful Autoritatii pentru Siguranta Maritima Australiana a oferit o declaratie surprinzatoare la finalul cautarilor derulate vineri, spunand sunt inca sperante sa gaseasca pasageri in viata, relateaza The Independent. Aeronava disparuta in urma cu 2 saptamani a fost cautata de misiunea de salvare din Australia cu 5 aparate de zbor care au survolat o zona de 2,500 de km, in sud-vestul orasului Perth. Resturile nu au fost localizate.

15:30 Rude ale chinezilor care se aflau la bordul avionului companiei Malaysia Airlines, disparut in urma cu aproape doua saptamani de pe radare, si-au exprimat vineri furia, in cursul primei intalniri cu reprezentanti ai autoritatilor malaysiene, carora le reproseaza ca au pierdut timpul, relateaza AFP.
Reuniunea, organizata intr-un hotel din capitala chineza, a inceput intr-o atmosfera tensionata, membri ai acestor familii cerand ca oficialii malayesieni sa se ridice si sa se prezinte.

"Am fi vrut sa va vedem in primele 24 sau 48 de ore, ceea ce ne-ar fi alinat suferintele in aceste 13 zile"
, a declarat o ruda a unui pasager, cu vocea sparta de emotie. Interventiile oficialilor politici si militari trimisi de Kuala Lumpur au fost huiduite.

In hotelul din Beijing in care sunt cazate familiile pasagerilor disparuti si in care sunt organizate intalniri frecvente cu oficiali de la Malaysia Airlines, ancheta si dezmintirile au afectat sperantele si increderea rudelor.

Foarte iritate, uneori la capatul rabdarii, multe dintre aceste persoane sunt convinse ca li se ascund lucruri inca de la inceput."Avionul s-a intors din drum, dar ati negat acest lucru, iar din aceasta cauza ati irosit enorm de mult timp", a acuzat una dintre persoanele aflate in sala.

In total, 153 de chinezi se aflau la bordul avionului de tip Boeing 777 apartinand companiei Malaysia Airlines, in momentul in care acesta s-a "evaporat" de pe radarele civile, la o ora dupa ce a decolat de la Kuala Lumpur.

Dupa aproape doua saptamani de la disparitia avionului, unii sunt convinsi, in continuare, ca este vorba despre un "complot" pus la cale de Malaysia.

"Putin conteaza motivele (disparitiei avionului), (dar) ar fi posibil ca Guvernul malaysian sa-si uite ura si propriile interese si sa-i lase pe cei pe care-i iubim sa se intoarca acasa?", a intrebat o mama plangand, provocand aplauze de sustinere.

Alte rude ale pasagerilor disparuti au lansat ipoteze cu privire la un "sabotaj" din motive politice, absolut nefondate, dar care alimenteaza zvonuri persistente.

O alta ipoteza este ideea ca unul dintre cei doi piloti, Zaharie Ahmad Shah, caruia presa locala ii atribuie legaturi de rudenie cu fiica vitrega a liderului opozitiei malaysiene Anwar Ibrahim, ar fi putut sa se razbune pentru condamnarea lui Anwar pentru "sodomie" intr-un proces pe care acesta din urma l-a denuntat drept o "cabala politica".Unele rude ale pasagerilor disparuti s-au gandit inclusiv sa intre in greva foamei.

15:00 Autoritatile din Australia au incheiat o noua zi de cautari fara a localiza resturile aeronavei. Surse oficiali au declarat ca este posibil ca resturile fotografiate de satelit sa fie containere,  relateaza CNN.

11:07 Tony Abbott, premierul Australiei, a declarat ca tara sa este datoare rudelor si prietenilor celor care se aflau la bordul avionului sa afle ce s-a intamplat cu acesta, potrivit CNN.

De altfel, politicianul a spus ca autoritatile nu ar trebui sa se grabeasca in ceea ce priveste imaginile surprinse de sateliti, explicand ca obiectele ar putea fi doar niste containere cazute de pe un vapor.

09:12 Navele de salvare Haixun 01 si 31, precum si Nanhaijiu 101 si 115, sunt gata sa plece in zona, iar alte trei nave chineze sunt deja pe drum, potrivit agentiei oficiale China Noua. La 13 zile de la disparitia avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, cautarile se concentreaza asupra unei zone intinse de ape inghetate, de circa 23.000 de kilometri patrati, la 2.500 de kilometri sud-vest de Perth, principalul oras de pe coasta australiana.

Spargatorul de gheata chinez Xuelong ("Dragonul gheturilor") va fi trimis la fata locului "cat mai repede posibil". Acesta se afla in prezent in portul australian Fremantle, in apropiere de Perth.

 07:00 Ameliorarea conditiilor meteorologice ar trebui sa faciliteze vineri cautarea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, disparut de 13 zile, relateaza AFP.

Satelitii au detectat doua "obiecte", intre care unul de 24 de metri, in sudul Oceanului Indian, iar Australia si Malaysia au apreciat drept "credibila" aceasta pista.

Patru avioane ale Australiei, Noii Zeelande si Statelor Unite au survolat joi o zona de 23.000 de kilometri patrati la 2.500 de kilometri sud-vest de Perth, in vestul Australiei, dar, din cauza vremii nefavorabile, nu au reusit sa detecteze cele doua obiecte. "Conditiile meteorologice nu ne-au permis sa vedem mare lucru", a deplans joi seara locotenentul Chris Birer, de la Royal Australian Air Force (RAAF).

Insa conditiile meteorologice "sunt in curs de ameliorare", au anuntat pentru AFP serviciile meteo australiene. Autoritatea australiana pentru Securitate Maritima, care conduce operatiunile de cautare in sudul Oceanului Indian, a anuntat ca patru avioane vor pleca din nou, vineri, intr-o misiune de detectare a celor doua obiecte.

DISPARITIA ZBORULUI MH370

Zborul MH370 care asigura legatura intre Kuala Lumpur si Beijing a disparut, cu 239 de persoane la bord, o ora mai tarziu dupa ce a decolat din capitala Malaysiei sambata, 8 martie, la ora 00.41 (vineri, 18.41 ora Romaniei).

Cautarile s-au concentrat intr-o prima faza in Marea Chinei de Sud, pe coasta orientala a Malaysiei, inainte ca noi elemente sa le reorienteze.

Disparitia avionului Boeing 777 mobilizeaza eforturile a peste 25 de tari, angajate in cautari incepand din nordul Thailandei pana in Asia Centrala pentru coridorul nordic (care acopera o parte din China) si incepand din Indonezia pana in sudul Oceanului Indian pentru coridorul sudic.

Australia, alaturi de Indonezia, efectueaza cautari in coridorul sudic, care trece la cateva sute de kilometri de coasta sa de vest.

Cititi si:

Experti oceanografici pentru Sky News: E posibil ca avionul pierdut de Malaezia sa NU fie gasit niciodata. Solutia propusa

Analiza CNN despre avionul disparut. Ar fi putut sa "scape" de radare si sa aterizeze pe un aeroport izolat?

ANIMATIE INTERACTIVA. Washington Post arata cat de greu e de gasit avionul Malaysia Airlines in Marea Chinei de Sud

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Experti oceanografici pentru Sky News: E posibil ca avionul pierdut de Malaezia sa NU fie gasit niciodata. Solutia propusa
Experti oceanografici pentru Sky News: E posibil ca avionul pierdut de Malaezia sa NU fie gasit niciodata. Solutia propusa

Expertii care au gasit epava avionului Air France, prabusit in 2009 in Oceanul Atlantic, cred ca este posibil ca avionul Boeing 777, pierdut de Malaezia de pe radare, sa nu fie gasit niciodata.

Analiza CNN despre avionul disparut de 11 zile. Ar fi putut sa
Analiza CNN despre avionul disparut de 11 zile. Ar fi putut sa "scape" de radare si sa aterizeze pe un aeroport izolat?

Un fost agent FBI si consultant de securitate a declarat pentru CNN ca cineva ar fi putut planui o ruta pentru avionul Malaysia Airlines, disparut de 11 zile, astfel incat sa fie evitata detectarea prin radare, relateaza CNN.

Cum a disparut un avion de 250 tone in epoca GPS si Google Maps. Tehnologia e buna doar pe uscat
Cum a disparut un avion de 250 tone in epoca GPS si Google Maps. Tehnologia e buna doar pe uscat

O aeronava imposibil de localizat in Apuseni, alta – de negasit in Marea Chinei de Sud. Cu toata tehnologia moderna care teoretic ne urmareste fiecare miscare, se pare ca ramanem neputinciosi in fata unor astfel de dezastre.

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți
România are cea mai mică rată de imunizare împotriva HPV din UE, deși vaccinul e gratuit pentru fete și băieți

Dacă păstram ritmul actual vom avea nevoie de cel puțin 50 de ani de acum înainte pentru ca România să atingă rata de imunizare împotriva infecției cu HPV, recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.