James Comey, audiat in Congresul SUA: "Donald Trump m-a defaimat si a spus minciuni. Doamne, sper sa existe inregistrari!"

×
Codul embed a fost copiat

Fostul director FBI, James Comey, a confirmat in Congres ca presedintele Donald Trump i-a cerut sa abandoneze ancheta cu privire la contactele consilierului sau, Michael Flynn, cu ambasadorul rus.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
♦James Comey a acuzat administratia Trump ca l-a ”defaimat” pe el si FBI-ul si ca a spus "minciuni"
♦James Comey a confirmat ca Donald Trump i-a cerut sa abandoneze ancheta cu privire la contactele consilierului sau, Michael Flynn, cu ambasadorul rus.
♦Comey a spus ca a interpretat cuvintele presedintelui Donald Trump in legatura cu Michael Flynn ca pe o "indrumare"
♦Comey a spus ca aceasta cerere a presedintelui i s-a parut ”foarte tulburatoare”
♦Fostul director FBI a precizat ca s-a temut ca Trump va minti in legatura cu discutiile lor si ca le-a consemnat
♦Comey a spus ca spera ca sunt "inregistrari" ale discutiei de la Casa Alba
♦FBI a crezut ca Jeff Sessions se va recuza din anchetarea Rusiei "din mai multe motive" pe care Comey nu le-a facut publice



Desfasurarea evenimentelor live-text

UPDATE 21:00 Presedintele Donald Trump nu este un mincinos, a reactionat joi purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Sarah Huckabee Sanders. "Pot afirma cu certitudine ca presedintele nu este un mincinos si chiar ma simt jignita de aceasta intrebare", a spus purtatoarea de cuvant.

Donald Trump nu a raspuns direct acuzatiilor lui Comey, dar a evocat indirect acest subiect intr-o interventie la un eveniment politic in fata sustinatorilor sai, care s-a desfasurat in timp ce fostul director al FBI era audiat in fata comitetului senatorial. "Vom lupta si vom castiga (...) Am un obiectiv: voi lupta pentru americani si pentru America intai (...) Stim sa luptam mai bine si nu vom abandona niciodata, niciodata", a spus liderul de la Casa Alba.

Citește și
Donald Trump vorbind la telefon
Un avocat va fi noul director al FBI. Cine este Christopher A. Wray, anuntat de Donald Trump pe Twitter
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

UPDATE 20:00 Senatorii urmeaza sa se intalneasca cu fostul sef al FBI intr-o audiere cu usile inchise.

UPDATE 19:40 Comey crede ca ar fi fost concediat daca Hillary Clinton ar fi ajuns la Casa Alba. ”Este o intrebare excelenta. Nu stiu, poate ca as fi fost” concediat de Clinton, a raspuns fostul director FBI, dat afara de presedintele Donald Trump de 9 mai.

”Asa cum am spus, a fost o perioada extraordinara si dificila pentru mine”, a adaugat el. ”Am facut ceea ce am crezut ca trebuie sa fac”, a continuat Comey. ”Daca ar fi fost aleasa ea (Hillary Clinton), poate ca as fi fost concediat, chiar nu stiu”, a mai declarat el.

”Este o intrebare excelenta. Nu stiu, poate ca as fi fost” concediat de Clinton, a raspuns fostul director FBI, dat afara de presedintele Donald Trump de 9 mai.

”Asa cum am spus, a fost o perioada extraordinara si dificila pentru mine”, a adaugat el. ”Am facut ceea ce am crezut ca trebuie sa fac”, a continuat Comey. ”Daca ar fi fost aleasa ea (Hillary Clinton), poate ca as fi fost concediat, chiar nu stiu”, a mai declarat el.

UPDATE 19:30  James Comey a declarat joi ca i-a cerut unui prieten sa divulge continutul notelor despre intalnirile cu presedintele Donald trump, relateaza The Associated Press. Comey a spus in aceasta audiere, in Comisia pentru Informatii a Senatului, ca a simtit ca faptul de face publice detalii ale conversatiilor sale private cu presedintele ar putea conduce la numirea unui procuror special in ancheta Trump-Rusia.

El a precizat ca a luat aceasta decizie dupa ce Trump a scris pe Twitter ca ar face bine sa spere ca nu exista inregistrari ale acestor discutii.Fostul director FBI a mai precizat ca notele a fost divulgate unui jurnalist de catre un prieten apropiat de-al sau, care este profesor la Facultatea de Drept a Universitatii Columbia.

UPDATE 19:10  Comey a declarat ca se gandea, in cursul unei cine cu Trump, in ianuarie, ca presedintele ”cauta sa obtina ceva” in schimbul faptului ca-l lasa sa ramana director al Biroului Federal de Investigatii.El si-a prezentat punctul de vedere, potrivit caruia presedintele incerca sa creeze un fel de ”relatie de patronaj” la inceputul administratiei sale.

Fostul sef al FBI a mai declarat ca presedintele i-a spus inainte de cina ca spera ca va ramane director. Comey a subliniat ca, in opinia sa, sefii agentiilor insarcinate cu aplicarea legii ”nu trebuie sa se uite sa vada daca patronul este multumit fata de ceea ce faci”.

UPDATE 19:00 Comey a afirmat ca aflarea motivelor pentru care presedintele Trump i-a cerut sa renunte la investigarea fostului consilier de securitate nationala Michael Flynn este misiunea consilierului special. “Nu am caderea de a spune daca acea conversatie cu presedintele a fost un efort de a obstructiona“ justitia, a afirmat fostul director al FBI. El a calificat drept “extrem de deranjante” cererile lui Donald Trump, adaugand ca acesta nu i-a solicitat sa opreasca ancheta cu privire la Rusia.

UPDATE 18:30 Comey a sugerat ca ar exista un "conflict" pentru procurorul general Jess Sessions in cazul anchetarii Rusiei fara sa dezvolte natura acestuia.

UPDATE 18:10 Comey a spus ca "spera ca exista posibile inregistrari" ale convorbirii dintre Trump si el, ingrijiorat ca presedintele ar putea minti in legatura cu discutia lor. "Doamne, sper sa existe inregistrari!", a reactionat el.

UPDATE 18:00 Comey a povestit ca Trump i-a spus ca "spera sa renunte la investigarea lui Flynn" dar ca presedintele nu i-a cerut in mod direct sa faca asta. Comey a spus ca a interpretat cuvintele presedintelui Trump ca pe o "indrumare". Comey a spus ca aceasta cerere a presedintelui i s-a parut ”foarte tulburatoare”.

UPDATE 17:55 Comey a marturisit ca a fost "sincer ingrijorat" ca Trump ar putea "minti in legatura cu intalnirea lor". El a spus ca era ingrijorat de faptul ca Trump avea sa ”minta” despre natura primei sale conversatii cu el.Comportamentul presedintelui era nou pentru el si l-a determinat sa se gandeasca ca ”trebuie sa scriu si sa scriu in mod foarte detaliat” ceea ce au discutat, a declarat fostul director FBI in fata senatorilor.In cursul intalnirii, Trump l-a intrebat daca era anchetat. Comey i-a raspuns ca nu era, la acea vreme.

UPDATE 17:45 Comey a dezvaluit ca au fost numeroase incercari ale Rusiei de a influenta alegerile din SUA. "Au fost mai mult de 1000 de atacuri informatice"

UPDATE 17:40 Comey a spus ca Michael Flynn a avut contacte nedeclarate cu Rusia. Intrebat daca Trump a incercat sa obstructioneze justitia, Comey a raspuns ca nu este de competenta sa sa spuna asta.

UPDATE 17:35 James Comey a spus ca "nu are nicio indoiala" ca guvernul rus s-a aflat in spatele unor implicari in alegeri si incercari de a influenta rezultatele. A sustinut ca este sigur ca voturile "nu au fost afectate". A confirmat ca Trump NU i-a cerut sa opreasca investigarea Rusiei.

UPDATE 17:30 James Comey a spus in fata Congresului american ca "Casa Alba a ales sa-l defaimeze".

"Am inteles ca pot fi concediat din orice motiv sau fara niciun motiv de catre presedinte. Explicatiile (n.r. oferite de Casa Alba in legatura cu concedierea sa) care s-au schimbat m-au confuzat si preocupat. Mi-a spus in mod repetat ca am facut o treaba buna si am sperat ca voi fi pastrat in functie. Asa ca am fost confuzat cand am vazut la televizor ca presedintele m-a concediat din cauza investigarii Rusiei....si a ridicat o presiune uriasa din investigarea Rusiei. Casa Alba  a decis sa ma defaimeze pe mine si pe FBI. A spus pur si simplu minciuni" a spus James Comey.

UPDATE 17:00 Expertii sustin ca depozitia lui James Comey reprezinta o dovada de obstructionare a justitiei insa sunt pareri impartite daca aceasta este suficienta pentru destituirea lui Donald Trump, relateaza The Guardian.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Fostul director al FBI James Comey a dezvaluit ce va povesti la audierea din Senat. Trump declara ca se simte
Fostul director al FBI James Comey a dezvaluit ce va povesti la audierea din Senat. Trump declara ca se simte "reabilitat"

James Comey, directorul FBI destituit de Donald Trump, intentioneaza sa transmita in Senatul SUA, joi, ca liderul de la Casa Alba a exercitat presiuni asupra lui pentru a pune capat investigatiei privind legaturile lui Michael Flynn cu Rusia.

Un avocat va fi noul director al FBI. Cine este Christopher A. Wray, anuntat de Donald Trump pe Twitter
Un avocat va fi noul director al FBI. Cine este Christopher A. Wray, anuntat de Donald Trump pe Twitter

Presedintele Donald Trump a anuntat ca il va nominaliza pe Christopher A Wray, de profesie avocat, in functia de sef al FBI.

Casa Alba se pregateste pentru suspendarea lui Donald Trump. Directorul demis al FBI, James Comey, va depune public marturie
Casa Alba se pregateste pentru suspendarea lui Donald Trump. Directorul demis al FBI, James Comey, va depune public marturie

Avocatii Casei Albe au inceput sa se documenteze cu privire la procedura de punere sub acuzare a presedintelui SUA, afirma surse CNN.

Presedintele Trump i-a propus lui Comey sa-i condamne la inchisoare pe jurnalistii care publica informatii scurse presei
Presedintele Trump i-a propus lui Comey sa-i condamne la inchisoare pe jurnalistii care publica informatii scurse presei

Presedintele Donald Trump i-a catalogat adeseori pe reporteri drept lipsiti de onestitate, sustinand ca ”presa este inamica poporului american” si s-a gandit la introducerea unei legislatii pentru a usura chemarea in justitie a jurnalistilor.

CNN: Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar putea fi pus sub acuzare, din cauza obstructionarii justitiei
CNN: Presedintele Statelor Unite, Donald Trump, ar putea fi pus sub acuzare, din cauza obstructionarii justitiei

CNN comenteaza ultimul scandal in care este implicat presedintele SUA Donald Trump, precizand ca este foarte posibil ca acesta sa fie pus sub acuzare, din cauza obstructionarii justitiei.

Recomandări
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”
IKEA, acuzată că taie ilegal copaci din pădurile pe care le deține în România. „Parcelă cu parcelă rad tot”

O nouă investigație a voluntarilor de mediu vine cu acuzații grave la adresa producătorului de mobilă IKEA.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.