SENTINTA in cazul Breivik: 104 ZILE de inchisoare pentru fiecare VICTIMA

×
Codul embed a fost copiat

Anders Behring Breivik, judecat pentru uciderea a 77 de persoane in Norvegia, a pregatit comentarii pe care intentioneaza sa le faca dupa citirea verdictului in procesul sau, a anuntat avocatul acestuia, Geir Lippestad.

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR, vineri, 24 august

ora 11:45 BBC: Sentina de 21 de ani de inchisoare poate fi prelungita cu cinci ani in fiecare an,  daca Anders Breivik va fi considerat inca un pericol la adresa societatii.

ora 11:35 Anders Breivik va face 104,28 de zile de inchisoare pentru fiecare dintre cele 77 de crime comise.

ora 11:05 BREAKING NEWS: Extremistul de dreapta Anders Behring Breivik a fost declarat vinovat de "acte teoriste" pentru uciderea a 77 de persoane la 22 iulie in Norvegia si condamnat, vineri, la 21 de ani de inchisoare, pedeapsa maxima, dar care poate fi prelungita, relateaza AFP.

Tribunalul din Oslo l-a declarat in unanimitate pe extremistul de dreapta, in varsta de 33 de ani, responsabil de actele sale, in timp ce acuzatul, imbracat intr-un costum negru, camasa alba si cravata gri, a ascultat verdictul cu zambetul pe buze, dupa ce a efectat salutul extremei drepte la intrarea in tribunal.

Citește și
Breivik
Atac dur la adresa politiei norvegiene: Breivik putea fi arestat mai devreme, iar atentatul prevenit
„Ei sunt ruşinea Rusiei. Și-au vândut sufletul și conștiința”. Interzis în Rusia lui Putin, părintele rockului alternativ sovietic vine la București

ora 11:00 Ultima zi din procesul lui Breivik a inceput. Astazi se da verdictul. Judecatorii, avocatii si Anders Breivik au intrat in sala. Sedinta de judecata este deschisa presei. stirileprotv.ro o transmite LIVE.

 

__________________

Un avocat al extremistului de dreapta Anders Breivik a declarat ca acesta lucreaza la o autobiografie in care va putea spune mai multe despre Cavalerii Templieri, organizatia de care apartine, dar a carei existenta nu a putut fi dovedita de politie.

La 22 iulie 2011, el a ucis 77 de persoane - majoritatea adolescenti - dintre care opt intr-un atentat cu bomba comis impotriva sediului Guvernului din Oslo si 69 in timpul atacului armat de pe insula Utoeya, unde avea loc o tabara de vara a tinerilor laburisti.

In functie de recunoasterea responsabilitatii sale penale, extremistul in varsta de 33 de ani va fi condamnat la inchisoare sau va fi internat intr-o institutie psihiatrica de catre tribunalul de prima instanta din Oslo.

"El vrea sa fie declarat responsabil", a afirmat Lippestad pentru cotidianul Aftenposten.

"El reflecteaza la ceea ce le va spune judecatorilor si a pregatit cateva cuvinte pentru orice eventualitate", a adaugat el. El este totusi sigur ca tribunalul ii va permite sa se exprime mai mult decat despre un eventual recurs in apel.

________________

Citeste si:

Mama lui Breivik a povestit lucruri intime din viata fiului sau: "Era incapabil sa simta bucurie"

Scandal in Norvegia. Unul dintre judecatorii lui Breivik, prins jucand Solitaire in timpul audierilor

Marturia unei fete impuscate in gat de Breivik: "E un las. Speram sa revina, sa nu ma lase distrusa"

Anders Behring Breivik, criminalul care a indoliat o tara. Portretul monstrului cu ochi albastri

Asa a inceput totul. Breivik, chiar inaintea macelului din Oslo

Familia l-a transformat in monstru. 500 de femei in patul tatalui, o mama cu mintea ca la 10 ani

FOTO. Plimbare printre cadavre.Ucigasul din Norvegia, inconjurat de trupurile celor pe care i-a ucis

VIDEO. Monstrul din Norvegia, inspirat de Vlad Tepes: Faptele mele au fost crude, dar necesare

________________

Chiar daca acest lucru ar insemna o pedeapsa lunga cu inchisoarea, Breivik vrea sa fie declarat sanatos din punct de vedere psihic, pentru a nu i se discredita ideologia nationalista si islamofoba.

El a declarat ca nu va face apel daca judecatorii se vor pronunta in acest sens. Desi si-a recunoscut faptele, el a pledat nevinovat, afirmand ca a actionat pentru a-si proteja tara impotriva multiculturalismului.

Problema sanatatii sale mintale a fost in centrul procesului care s-a incheiat la 22 iunie. O prima evaluare psihiatrica oficiala a conchis ca ca Breivik este psihotic, apoi o contraexpertiza a constatat ca acesta este sanatos din punct de vedere psihic pentru a raspunde penal pentru actele sale.

Potrivit unui alt avocat, o carte pe care Breivik sustine ca o scrie despre pregatirea atacului va fi un fel de autobiografie, dar doar despre viata sa de adult, dupa 2002. Ea ar putea include dezvaluiri despre misteriosii Cavaleri Templieri.

"Ea va contine mai multe informatii decat ce a spus politiei", a declarat Tord Jordet pentru tabloidul Verdens Gang, precizand ca aceasta carte, redactata in engleza, va fi gata cel mai devreme in primul semestru din 2013.

Breivik, care s-a prezentat drept "scriitor" in fata Curtii, va scrie alte doua carti, una despre ideologia sa si alta despre viziunea sa despre viitor.

El este deja autorul unui manifest de 1.500 de pagini, difuzat pe Internet, care contine elemente biografice precum si detalii despre modul de pregatire a atacurilor.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
RAPORTUL din dosarul Breivik care l-a facut pe presedintele politiei norvegiene sa demisioneze
RAPORTUL din dosarul Breivik care l-a facut pe presedintele politiei norvegiene sa demisioneze

Seful politiei norvegiene a demisionat joi, in urma publicarii unui raport foarte critic asupra eforturilor politiei privind atacurile comise anul trecut de catre Anders Behring Breivik. relateaza AFP.

Atac dur la adresa politiei norvegiene: Breivik putea fi arestat mai devreme, iar atentatul prevenit
Atac dur la adresa politiei norvegiene: Breivik putea fi arestat mai devreme, iar atentatul prevenit

O comisie independenta infiintata pentru a analiza atacurile de la 22 iulie 2011 in Norvegia a criticat dur luni activitatea politiei, apreciind ca atentatul cu bomba din Oslo ar fi putut fi evitat.

Premierul norvegian:
Premierul norvegian: "Democratia in tara s-a consolidat dupa masacrul comis de Anders Breivik"

Democratia din Norvegia a iesit consolidata prin depasirea atacurilor din 22 iulie 2011, soldate cu 77 de morti, comise de Anders Breivik, afirma premierul Jens Stoltenberg, citat de AFP.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”
Israelul a atacat Iranul. Presa iraniană anunță că „nu au fost raportate daune sau explozii la scară largă”

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic
Cristian Pîrvulescu: A fost un atac ”farmaceutic”al Israelului, Iranul se va preface că nu a existat nimic

Israelul a lansat vineri dimineață un atac asupra Iranului, după atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul săptămânii trecute.