Limuzina lui Obama din Israel s-a stricat dupa ce a fost alimentată cu motorina in loc de benzina

Masina lui Barack Obama in Israel

Una dintre limuzinele blindate ale presedintelui SUA, Barack Obama, s-a defectat in Israel pentru ca a fost alimentata cu motorina in loc de benzina, relateaza postul israelian Channel 2.

Masina fusese adusa in Israel pentru vizita presedintelui american, dar, miercuri dimineata, a fost alimentata cu motorina, desi are motorul pe benzina.

Conform presei israeliene, limuzina a fost alimentata cu motorina si, datorita amestecului cu benzina care mai era in rezervor, a putut pleca de la aeroport dar s-a defectat in drumul spre Ierusalim. Barack Obama nu se afla in masina in momentul incidentului.

Potrivit ziarului Maariv, o alta limuzina prezidentiala americana a fost adusa din Iordania vecina, unde Obama se va afla peste doua zile.

Citește și
Barack Obama
Vizita istorica a presedintelui SUA, Barack Obama, in Israel si teritoriile palestiniene
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali
Barack Obama a fost intampinat miercuri pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv de premierul israelian Benjamin Netanyahu si de presedintele Shimon Peres.

Proprietarul unei companii locale de tractari auto, Moti Matmon, a declarat, conform BBC, ca a fost solicitat de Consulatul american din Ierusalim pentru a transporta vehiculul. "Mi-au spus ca este masina lui Obama, dar nu mi-au spus ce s-a intamplat", a explicat el.

Barack Obama asigura Israelul de "alianta eterna" a Americii

Barack Obama s-a prezentat miercuri ca un aliat de neclintit al Israelului, indemnand la pace cu vecinii acestuia, mai ales palestinienii, la inceputul primei vizite pe care o efectueaza ca presedinte al Statelor Unite si care ar urma sa fie dominata de dosarul nuclear iranian, relateaza AFP.

Presedintele american, care a coborat neinsotit de la bordul Air Force One, miercuri, imediat dupa pranz, pe aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, a fost primit de presedintele Shimon Peres, premierul Benjamin Netanyahu si ambasadorul Statelor Unite in Israel Dan Shapiro.

"Pacea trebuie sa ajunga pe Pamantul Sfant. Nu vom pierde niciodata din vedere pacea intre Israel si vecinii sai", a declarat Obama, pe tarmac. "Alianta noastra este eterna", a dat el asigurari, adaugand ca Statele Unite sunt "mandre sa fie cel mai puternic aliat al Israelului".

Premierul israelian i-a multumit presedintelui american ca "apara fara echivoc dreptul Israelului de a exista (...) si pentru ca a aparat in mod curajos acest drept la ONU", referindu-se la opozitia fata de obtinerea de catre Palestina a statutului de stat la Organizatia Natiunilor Unite.

"Intr-un Orient Mijlociu instabil si nesigur, necesitatea aliantei noastre este mai importanta ca niciodata. Aceasta este cheia ajungerii la o pace stabila si sigura, la care israelienii aspira", a adaugat el.

Shimon Peres a salutat, la randul sau, "sustinerea de neclintit" de care da dovada Obama fata de Israel.

Presedintele american a inspectat o baterie a sistemului antiracheta Iron Dome, finantat de catre Statele Unite, dupa care a parasit aeroportul escortat de sapte elicoptere, indreptandu-se spre Ierusalim, unde urma sa aiba intalniri cu Peres miercuri dupa-amiaza si Netanyahu miercuri seara.

Acest prim turneu din al doilea sau mandat a inceput dupa doua zile de la investirea noului Guvern Netanyahu, care si-a stabilit ca "principala prioritate apararea si securitatea", citand "amenintari foarte grave" ce provin, in opinia sa, dinspre Iran si Siria.

"Proiectul sionist"

Obama, care a venit cu intentia doar de a "asculta", fara sa lanseze vreo initiativa de pace, se va intalni joi, la Ramallah (Cisiordania) cu presedintele palestinian Mahmoud Abbas, pe care il va revedea vineri, cu ocazia unei scurte vizite la Bazilica Nasterii Domnului, la Betleem.

Dorind sa se adreseze in mod direct israelienilor, presedintele american va sustine un discurs, joi, la Centrul International al Congreselor din Ierusalim, in fata a sute de tineri, dupa aproape patru ani de cand a sustinut un discurs la Universitatea din Cairo, foarte criticat in Israel.

"Recastigarea inimilor israelienilor", titra miercuri, intr-un editorial, cotidianul de stanga Haaretz. Considerat initial de catre israelieni "drept un politician american de stanga ce se ocupa doar de lumea a treia si care a intors spatele proiectului sionist", scrie ziarul, "in a doua parte a mandatului sau a fost perceput ca o persoana care si-a pierdut inocenta, a aflat cat de crud este Orientul Mijlociu si a recunoscut importanta proiectului Israelului".

Secretarul american al Apararii Chuck Hagel intentioneaza sa efectueze o vizita in Israel, in aprilie, potrivit Ministerului israelian al Apararii.

Intr-un articol publicat in Haaretz, negociatorul palestinian de pace Nabil Chaath l-a indemnat pe presedintele american la "decizii ferme si curajoase inainte sa fie prea tarziu", sfatuindu-l sa renunte la "apelurile cu privire la reluarea unui «proces de pace» golit de sens".

Obama se va reculege vineri la mormintele fondatorului sionismului Theodor Herzl si premierului asasinat Yitzhak Rabin, dupa care va vizita Memorialul Holocaustului Yad Vashem.

Principalul obiectiv al acestui turneu este o consolidare a relatiilor cu Israelul, intr-o incercare de aplanare a diferendelor cu Netanyahu atat asupra programului nuclear iranian, in privinta caruia Obama privilegiaza calea diplomatica, cat si asupra colonizarii teritoriilor palestiniene.

Barack Obama: Alianta dintre Statele Unite si Israel nu a fost niciodata mai puternica

SUA si Israelul vor initia discutii pentru prelungirea dupa anul 2017 a ajutorului militar american acordat statului evreu, a declarat presedintele SUA, Barack Obama, la Ierusalim, alaturi de premierul israelian Benjamin Netanyahu, precizand ca alianta celor doua state este foarte puternica.

Obama a dat asigurari ca, in pofida reducerilor bugetare de la Washington, fondurile americane acordate sistemului antiracheta israelian "Iron Dome" nu vor fi reduse. In alta ordine de idei, Obama a avertizat regimul sirian sa nu utilieze arme chimice, exprimand "scepticismul" in legatura cu informatiile privind utilizarea de catre insurgenti sirieni a unor arme de acest fel. "Utilizarea armelor chimice impotriva poporului sirian ar fi o eroare majora si tragica", a atras atentia Obama.

Regimul sirian si opozitia cer o ancheta internationala in contextul in care se acuza reciproc de utilizarea armelor chimice.

"Suntem de acord ca un Iran dotat cu arme nucleare reprezinta o amenintare pe plan regional si pe plan mondial, o amenintare existentiala pentru Israel. Politica noastra este sa impiedicam Iranul sa se doteze cu arme nucleare. Preferam o solutie diplomatica. Statele Unite vor continua sa se consulte cu Israelul in legatura cu urmatoarele actiuni. Repet, toate optiunile sunt pe masa. Vom face tot ce este necesar pentru a impiedica Iranul sa obtina arme nucleare. Securitatea Israelului nu este negociabila. Angajamentul Americii in favoarea Israelului este mai puternic ca niciodata, alianta dintre noi nu a fost niciodata mai puternica", a spus Obama, conform Haaretz.

La randul sau, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat ca va continua sa sustina solutia a "doua state" in relatia cu palestinienii. "Israelul este favorabil solutiei a doua state pentru doua popoare", a dat asigurari Netanyahu.

"Sunt absolut convins ca presedintele Obama este determinat sa blocheze eforturile nucleare iraniene", a precizat premierul israelian, reiterand ca, in opinia sa, regimul iranian se apropie de "linia rosie" in tentativa de fabricare a armelor nucleare.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Doua rachete au fost lansate din Gaza catre sudul Israelului in timpul vizitei lui Barack Obama
Doua rachete au fost lansate din Gaza catre sudul Israelului in timpul vizitei lui Barack Obama

Doua rachete lansate din Gaza au aterizat, joi dimineata, in sudul Israelului in cea de-a doua zi a vizitei presedintelui american Barack Obama, relateaza ynetnews.com.

Vizita istorica a presedintelui SUA, Barack Obama, in Israel si teritoriile palestiniene
Vizita istorica a presedintelui SUA, Barack Obama, in Israel si teritoriile palestiniene

Barack Obama ajuns in Israel pentru prima sa vizita in calitate de presedinte american, in cadrul careia va merge si in Iordania.

"Manuscrisele de la Marea Moarta", comoara ilegala de 33 de milioane de euro din valiza unui roman

Un cetatean roman suspectat ca ar fi transportat posibile fragmente ale "Manuscriselor de la Qumram" (Marea Moarta) a fost retinut la frontiera dintre Italia si Elvetia, informeaza site-ul Ticinonline.ch.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.