Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Egipt, prima zi de libertate. 600 de detinuti au evadat la Cairo

Embed:

UPDATE: Aproximativ 600 de detinuti au evadat sambata dintr-o inchisoare din Cairo, in urma unor revolte. Mai multe persoane au fost ucise sau ranite. Intre timp, egiptenii sarbatoresc si acum caderea lui Mubarak

Respectam toate tratatele internationale si vom asigura o tranzitie pasnica spre guvernarea civila, au declarat reprezentantii armatei, care au preluat fraiele Egiptului, dupa demisia lui Hosni Mubarak. Militarii sustin ca nu se agata de putere.

 "Egiptul e liber! Egiptul e liber!" Mubarak a demisionat

Egipt

Serviciile egiptene de securitate, citate de AFP, au anuntat ca aproximativ 600 de detinuti au reusit sa evadeze astazi din inchisoarea Marg, aflata in Cairo.

In timpul revoltelor, mai multe persoane au fost ucise sau ranite, insa, deocamdata, nu se cunoaste numarul acestora si nici  daca este vorba despre gardieni, detinuti sau atacanti veniti din exterior.

Aceasta este a doua evadare de amploare din inchisoarea Marg, dupa primele zile ale revoltei populare care a inceput la 25 ianuarie, in cursul carora posturi de politie si inchisori au fost atacate.

Fortele armate si politia au putut aresta peste o mie de persoane care evadasera, potrivit acestor surse.

 

Egipt

In aceasta dimineata, armata egipteana a inceput sa ridice baricadele si sarma ghimpata din jurul pietei Tahrir - centrul revoltei care a dus la inlaturarea de la putere a presedintelui Hosni Mubarak.

Primele baricade ridicate de militari au fost cele situate la Muzeul national egiptean, la intrarea nordica a pietei.

Armata retrage, de asemenea, caroseriile masinilor arse, ajutati de civili, care au inceput sa curate piata. Tancurile armatei, care barau drumurile ce duc spre piata Tahrir, au eliberat trecerea, retragandu-se pe marginea strazilor.

Pe de alta parte, armata egipteana, responsabila cu gestionarea tarii dupa demisia presedintelui Hosni Mubarak, a hotarat o reducere cu patru ore a restrictiilor de circulatie aflate in vigoare in trei orase, inclusiv in Cairo.

Pe podul care duce spre una dintre intrarile in piata Tahrir, mai multi tineri au dansat in aceasta dimineata, arborand drapele egiptene si oprind masinile pentru a-i felicita pe soferi.

Unii dintre ei erau ragusiti, dupa ce au strigat aproape toata noaptea, de bucurie, la anuntul ca Mubarak demisioneaza si transfera puterea armatei.

 "Este sarbatoare, ne-am nascut din nou", a spus Ussama Tufic Saadallah, un inginer agronom de 40 de ani, citat de AFP.

"Este sfarsitul nedreptatii! Am fost in intarziere in raport cu alte tari, acum avem o valoare in ochii lumii straine, ai lumii arabe", a adaugat el.

"Vrem ca toti detinutii politici sa fie eliberati", a spus un alt barbat, care sustine ca a fost inchis, saptamana trecuta, timp de patru zile de politia militara.

Anuntul demisiei lui Hosni Mubarak, in varsta de 82 de ani, a intervenit in cea de-a 18-a zi a revoltei populare, in timp ce peste un milion de persoane manifestau impotriva lui in tot Egiptul.

Hosni Mubarak. Decaderea celui care a condus Egiptul timp de trei decenii

Puternica armata egipteana, care conduce acum cea mai populata tara din lumea araba, a dat asigurari ca nu intentioneaza sa se substituie "legitimitatii dorite de popor".

Casa Alba: Dupa evenimentele din Egipt, Iranul se teme de "vointa poporului sau"

Casa Alba a afirmat vineri ca regimul islamic iranian se teme de "vointa poporului sau", dupa manifestatiile populare fara precedent care au condus la demisia presedintelui egiptean Hosni Mubarak, potrivit Mediafax, care citeaza AFP.

Barack Obama

Purtatorul de cuvant al presedintiei americane, Robert Gibbs, a precizat ca liderii iranieni au ordonat arestari si blocheaza accesul la Internet si presa internationala. Puterea iraniana pare ca "se teme de vointa poporului sau", a subliniat purtatorul de cuvant.

La randul lui, presedintele Barack Obama a declarat ca armata egipteana trebuie sa asigure o tranzitie "credibila in ochii poporului egiptean".

"Poporul Egiptului a vorbit, vocea sa a fost ascultata, iar Egiptul nu va mai fi niciodata acelasi", a spus presedintele SUA.

Obama a mai declarat ca evenimentele din Egipt amintesc de "ecourile istoriei" si a dat cateva exemple: germanii care au daramat Zidul Berlinului, indonezienii care s-au revoltat impotriva presedintelui Suharto si lupta non-violenta pentru independenta Indiei dusa de Mahatma Gandhi.

Egipt


 

 

 

Sursa: Pro TV / CNN / BBC NEWS / AP / Al Jazeera / AFP, Data publicarii: 12 Februarie 2011
  • Egipt
  • Egipt
  • Egipt
  • Barack Obama
  • Egipt
  • Egipt
Citeste mai multe despre: Egipt, Cairo, Hosni Mubarak, proteste,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed