Liderul ISIS, la un pas sa fie capturat in Mosul. Cum a ajuns Abu Bakr al-Baghdadi cel mai vanat om din lume

Abu Bakr al-Baghdadi

Batalia pentru Mosul i-ar putea aduce sfarstiul liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, si implicit Statului Islamic. Presa straina scrie ca al-Baghdadi ar fi incoltit in Mosul si este la un pas sa fie capturat.

In ultimul an si jumatate, misteriosul liderul al gruparii teroriste Statul Islamic ar fi fost ranit de cel putin 10 ori, conform informatiilor aparute in presa straina, citate de Daily Mail.

Insa, acesta a reusit sa scape de fiecare data. Acum, Abu Bakr al-Baghdadi este considerat cel mai vanat om din lume, iar guvernul american a pus pe capul lui o recompensa uriasa de 10 milioane de dolari. Desi nu a fost capurat, acum, dupa 13 ani in care a fost unul dintre cei mai activi si periculosi teroristi din lume, acesta ar putea fi capturat in Mosul, in timp ce fortele irakenie se lupta pentru eliberarea orasului.

Cum a devenit Abu Bakr al-Baghdadi cel mai vanat om din lume

Spre deosebire de ceilalti lideri teroristi, cum ar fi Osama bin Laden, liderul ISIS a preferat sa stea in umbra, fara sa iasa in fata. Misterul in jurul idenitatii sale si a vietii sale este si unul dintre motivele pentru care a fost atat de greu de prins.

Citește și
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Pana acum, acesta a aparut intr-o singura inregistrare video, in Mosul,  anul trecut, si exista doar trei fotografii autentificate cu el. Conform Daily Mail, acesta ar putea masti atunci cand iese in public pentru a nu fi recunoscut.  Predecesorul sau, Abu Musab Al-Zarqawi, a fost vanat si ucis intr-un raid aerian al SUA, in 2006. Al-Zarqaqwi, ca si bin Laden, era dornic sa se afiseze in public, ceea ce i-a adus sfaristul.

Abu Bakr al-Baghdadi este cel care a reusit, cu ajutorul unora dintre teroristii Al-Qaeda, sa creeze un grup independent de terorism, cunoscut astazi ca ISIS.

El s-a nascut in Bagad, in 1971, iar numele sau real este Ibrahim Awad Ibrahim.

Din 2003, acesta ar locui intr-o moschee, iar din 2010 este liderul gruparii teroriste ISIS. In cateva luni doar, acesta ar fi orchestrat 23 de atacuri teroriste la sud de Bagdad.

Casa Alba a oferit o declaratie publica, in urma cu mai bine de un an, in care anunta ca guverul SUA a pus o recompensa de 10 milioane de dolari pentru oricine il captureaza viu sau mort, prezentant faptele periculoase de care este terorist,

Marturiile fostei sotii a lui Abu Bakr al-Baghdadi, cel mai temut terorist din lume


Saja al-Dulaimi a vorbit despre casnicia cu liderul ISIS, pe care l-a descris ca fiind un "barbat normal, familist", care isi iubea copiii, insa vorbea doar ca sa dea ordine.

Fosta sotie a teroristului a crezut ca s-a casatorit cu un lector universitar, insa dupa 7 ani a descoperit ca isi imparte casa cu "cel mai periculos barbat din lume". Femeia descrie casnicia cu el drept una nefericita, intrucat nici macar nu indraznea sa aiba discutii cu cel care ii era sot.

"Nu l-am iubit", a marturisit ea pentru cotidianul suedez Expressen. "Era o persoana enigmatica. Nu puteai sa ai o discutie normala cu el. Doar ma intreba si imi spunea sa-i aduc diverse lucruri. Imi darea ordini, nimic mai mult."

Femeia isi aminteste ca sotul ei disparea cu zilele, insa, cu toate acestea, nu banuia ca acesta ar avea vreo implicare in rezistenta siriana.

"Era un om de familie normal. Cum a putut sa devina emirul uneia dintre cele mai periculoase organizatii teroriste din lume este un mister pentru mine."

Femeia spune ca nu-si doreste nimic altceva decat sa se mute in vest si sa traiasca libera: "Puteam sa traiesc ca o printesa. Dar nu vreau bani. Vreau sa fiu libera."

 

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
900 de civili au reusit sa scape din Mosul. Este primul grup mare de oameni care paraseste orasul controlat de jihadisti
900 de civili au reusit sa scape din Mosul. Este primul grup mare de oameni care paraseste orasul controlat de jihadisti

In jur de 900 de civili au reusit sa fuga din Mosul, oras irakian controlat de jihadisti, care face obiectul unei ofensive terestre majore. Bietii oameni au trecut granita in Siria, unde sunt adapostiti temporar intr-o tabara de refugiati.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.