Ads by INTERNET PROTV
ultimele stiri
«
»

Interviu cu un american care a dezertat din Statul Islamic: "Am luat o decizie foarte proasta". VIDEO

Mohamad Jamal Khweis - The Telegraph

Un luptator al Statului Islamic a decis sa renunte la teroristi si s-a predat fortelor kurde din nordul Irakului. Intr-un interviu acordat televiziunii kurdo-irakiene, el a declarat ca a luat o "decizie proasta".

Foto: printscreen The Telegraph

Conform Business Insider, in acest interviu care a fost difuzat joi seara, Mohamad Jamal Khweis, in varsta de 26 de ani, a povestit cum a calatorit din SUA spre Londra, Amsterdam, Turcia si Siria, pentru ca, in final, sa ajunga in orasul Mosul, controlat de jihadisti. El a reusit sa faca acest lucru cu ajutorul unei femei irakiene care avea legaturi cu Statul Islamic in Turcia.

Mosul este al doilea cel mai mare oras al Irakului si a fost capturat de Statul Islamic in vara anului 2014. Odata ajuns acolo, barbatul a fost mutat intr-o casa in care se aflau zeci de teroristi straini - a declarat Khweis pentru postul TV Kurdistan 24.

Mohamad Jamal Khweis - The Telegraph

A urmat apoi o perioada de peste o luna in care a inceput sa studieze islamismul. Acesta a fost momentul in care s-a gandit sa renunte si sa incerce sa fuga. "Nu sunt de acord cu ideologia lor. Am luat o decizie proasta atunci cand am plecat cu femeia spre Mosul". Khweis afirma ca un prieten l-a ajutat sa scape din Mosul, pana in apropierea orasului Tal Afar. De acolo a mers pe jos pana a dat de trupele kurde. "Am vrut sa ajung in tabara kurda, pentru ca stiu ca ei se poarta bine cu americanii.", a spus el.

Desi astfel de dezertari sunt destul de rare, soldatii siriano-kurzi care se lupta cu teroristii Statului Islamic au declarat pentru Associated Press ca numarul dezertorilor este in crestere, mai ales ca jihadistii pierd tot mai mult teren - fapt care va duce la scaderea moralului acestora.

"Nu gandeam clar. Mesajul meu catre poporul american este ca viata in Mosul este foarte, foarte rea." - a declarat barbatul, adaugand faptul ca nu crede ca Statul Islamic reprezinta cu adevarat Islamul.

Natiunile Unite estimeaza ca aproximativ 30.000 de asa-numiti luptatori straini din 100 de tari colaboreaza in prezent cu Statul Islamic, cu al-Qaida sau alte grupari extremiste.

 

Sursa: Business Insider, Data publicarii: 19 Martie 2016
Citeste mai multe despre: terorist, jihadist, Statul Islamic, ISIS,
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed