Interceptarile ii deranjeaza si pe politicienii europeni. Seful antifrauda al UE, lasat fara imunitate din cauza unei anchete

Ultimul update: Marti 15 Martie 2016 00:59
Data publicarii: Sambata 12 Martie 2016 10:03
Categorie: Internaţional
Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF),

OLAF, DNA-ul Uniunii Europene, are probleme dupa ce a investigat legaturile dintre un comisar de la Bruxelles si industria tutunului.

Comisia Europeana a ridicat la inceputul lunii martie imunitatea directorului general al Oficiului european de lupta antifrauda (OLAF), italianul Giovanni Kessler (foto sus), o decizie ce deschide calea pentru audierea acestuia de catre justitia belgiana intr-un dosar de trafic de influenta, a indicat joi Parchetul belgian, potrivit AFP.

'Imunitatea diplomatica' a lui Giovanni Kessler 'a fost ridicata de Comisia Europeana', a declarat pentru France Presse Eric Van der Sypt, purtator de cuvant al Parchetului, confirmand informatii aparute in presa.

In octombrie 2012, maltezul John Dalli, care detinea postul de comisar european pentru sanatate, a fost presat sa demisioneze de presedintele de atunci al executivului comunitar, José Manuel Barroso, dupa ce OLAF l-a acuzat de un presupus trafic de influenta legat de industria tutunului.

Giovanni Kessler fost procuror antimafia in Sicilia, director general al OLAF din 2011, este suspectat ca, in ancheta vizandu-l pe John Dalli, a utilizat metode considerate ilegale de dreptul belgian, a precizat Parchetul.

Kessler a reactionat amenintand ca va aduce Comisia in fata Curtii de Justitie a UE daca informatia privind decizia executivului comunitar se va confirma. Potrivit serviciului de presa al OLAF, lui Kessler nu i-a fost adusa la cunostinta decizia Comisiei, oficiul antifrauda calificand situatia drept 'inedita'.

Fostul magistrat i-a scris miercuri actualului sef al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cerand confirmarea deciziei si pentru 'a avea posibilitatea de a lua initiativele necesare pentru a proteja independenta OLAF', a indicat aceeasi sursa.

Intrebat in conferinta de presa de joi cu privire la ridicarea imunitatii lui Kessler, Margaritis Schinas, purtator de cuvant al Comisiei, a refuzat orice comentariu.

Dupa demisia sa fortata, John Dalli si-a clamat nevinovatia, declarandu-se victima unui 'complot pus la cale de Comisie si de industria tutunului', care i-ar fi intins o cursa in contextul in care el pregatea inasprirea legislatiei anti-tutun.

Maltezul a depus plangere pentru clarificarea conditiilor anchetarii sale de catre OLAF, ceea ce a determinat justitia belgiana sa ceara, in primavara lui 2015, ridicarea imunitatii diplomatice a lui Giovanni Kessler pentru a putea fi audiat.

Parchetul federal nu a fost in masura joi sa precizeze la ce data va avea loc audierea lui Kessler de catre judecatorul de instructie.

Potrivit unui eurodeputati familiarizati cu dosarul, Giovanni Kessler este suspectat ca s-ar fi folosit de ascultari telefonice ilegale in ancheta pentru a-l demasca pe John Dalli.

Punctul de plecare al anchetei OLAF a fost o sesizare depusa de producatorul suedez de tutun Swedish Match. Acesta reclama faptul ca un antreprenor maltez se prevala cu relatiile sale cu Dalli pentru a obtine comercializarea de snus, o pudra de tutun umed fabricata in Suedia, dar interzisa la vanzare in celelalte state comunitare.
 

Giovanni Kessler, directorul general al Oficiului European de Lupta Anti-Frauda (OLAF), Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Sedinta CSAT dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile. Cati inculpati au contestat deja astfel de probe

Sedinta CSAT dupa decizia Curtii Constitutionale privind interceptarile. Cati inculpati au contestat deja astfel de probe

jihadisti langa Alep, in Siria

ISIS amenință un nou stat din UE: ”Este următorul obiectiv”. Mesajul publicat sâmbătă

Tren deraiat în India: 23 de morţi şi 150 de răniţi

Teroriştii de la Barcelona ar mai fi vizat Sagrada Familia şi portul turistic

Arnold Schwarzenneger

Arnold Schwarzenneger i-a dat o lecție antirasism președintelui Donald Trump

Inel de logodnă pierdut acum 13 ani scos din pământ odată cu un morcov VIDEO

Cine este atacatorul din Finlanda, un marocan care a atacat doar femei