Summit istoric. Donald Trump și Kim Jong-un au semnat un acord. ”Am format o relație specială”

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un au semnat un acord comun între cele două state, în urma summitului istoric dintre cei doi lideri, organizat la Singapore. 

Statele Unite ale Americii se angajează să acorde ”garanţii de securitate” Coreei de Nord, arată textul documentului semnat marţi de preşedintele american Donald Trump şi de liderul nord-coreean Kim Jong Un, la finalul summitului lor istoric din Singapore, transmite AFP.

Conform aceluiaşi document, Kim se angajează în baza principiului unei ”denuclearizări complete a peninsulei coreene”.

La ceremonia de semnare, Trump a vorbit despre ”un document foarte important, un document foarte cuprinzător”, în timp ce Kim s-a referit la un ”document istoric”, prin care cele două părţi vor ”lăsa trecutul în urmă” şi lumea va ”vedea o schimbare majoră”, a relatat Xinhua.

După summit, coloana oficială a liderului nord-coreean a părăsit hotelul Capella de pe insula Sentosa, delegaţia urmând să se îndrepte pe calea aerului spre Phenian.

Citește și
Donald Trump
SUA continuă să-l atace pe premierul Canadei: ”Există un loc special în iad pentru orice lider străin”
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

LIVE TEXT CU DESFĂȘURAREA EVENIMENTELOR

UPDATE 09:40 Potrivit AFP, liderul nord-coreea s-a angajat să ”denuclearizeze complet” peninsula coreeană prin documentul semnat de cei doi lideri.

UPDATE 09:10 Kim Jong-un a părăsit summitul istoric din Singapore. O conferință de presă este anunțată la ora 11:30, în care Donald Trump va vorbi despre conținutul acordului semnat între cele două state.

Donald Trump a transmis că a dezvoltat o ”legătură specială” cu Kim Jong-un, după discuțiile pe care le-au avut. Președintele american a mai spus că a fost ”o zi grozavă”. ”Am învățat multe despre noi și despre țările noastre. Este un om foarte talentat și își iubește foarte mult țara”, a spus liderul american despre Kim Jong-un.

UPDATE 08:45 Donald Trump și Kim Jong-un au semnat un acord comun, deși detaliile exacte ale acestui document sunt încă necunoscute.

"Semnăm un document foarte important, un document destul de cuprinzător", a declarat Trump reporterilor. El a spus că va prezenta documentul la o conferință de presă viitoare și a indicat că acesta va fi pus la dispoziția publicului.

Kim a spus că dorește să-și exprime recunoștința față de președintele Trump pentru că întâlnirea a avut loc.

"Am avut întâlniri istorice și am decis să lăsăm trecutul în urmă și suntem pe punctul de a semna un document istoric", a spus Kim.

UPDATE 08:15 Înainte de prânzul de lucru, Trump le-a spus în glumă reporterilor să le facă celor doi lideri poze în care să apără ”frumoși și slabi”.

UPDATE 08:00 Donald Trump a declarat că summitul a permis să fie înregistrat un "mare progres", informează AFP. "A fost într-adevăr o întrevedere fantastică" care s-a derulat "mai bine decât şi-ar fi putut imagina cineva", a declarat preşedintele SUA pentru presă la finalul dineului de lucru pe care l-a avut cu liderul nord-coreean. "Acum vom merge să semnăm", a adăugat Donald Trump, fără a preciza despre ce fel de tip de document este vorba.

UPDATE 07:00  Kim Jong Un a ignorat trei întrebări strigate de reporteri cu privire la denuclearizare, relatează dpa. În timp ce mergea cu preşedintele american, Donald Trump, pe o pasarelă în hotelul Capella din Singapore, între întâlniri, Kim a fost întrebat de două ori ''Preşedinte Kim, veţi denucleariza?'', dar el nu a răspuns.

A treia întrebare, "Dle Kim, veţi renunţa la armele nucleare'', de asemenea nu a primit răspuns.Kim i-a ignorat pe reporterii care i-au pus întrebările. Acest lucru s-a întâmplat în timpul aceleiaşi comunicări în care Trump a spus că discuţiile celor doi lideri decurg excelent. "Mulţi oameni vor crede că aceasta este un fel de fantezie ... dintr-un film de science fiction'', i-a spus, în schimb, Kim preşedintelui american, potrivit DPA. Remarcile, făcute printr-un interpret, au avut loc la puţin timp după ce Trump şi Kim şi-au strâns mâna.

Donald Trump și Kim Jong-un și-au dat mâna pentru prima dată

UPDATE 06.00: Kim Jong-un i-a transmis președintelui Trump, că "mulți nu vor crede ce se întâmplă, în aceste momente, în Singapore".

"Mulți oameni din lume se vor gândi la acest lucru ca la o ... scenă dintr-un film science fiction", a declarat Kim prin intermediul unui traducător, potrivit CNN.

UPDATE 05.15: Întrebat dacă va renunța la programul său nuclear, în urma summitului cu Donald Trump, liderul de la Phenian a refuzat să ofere un răspuns, scrie CNN.

Cu toate acestea, președintele Trump s-a arătat optimist cu privire la colaborarea cu Kim pentru a rezolva diferențele cu privire la programul nuclear al Coreei de Nord.

"Lucrând împreună vom avea grijă de această situație", a spus Trump la începutul unei întâlniri extinse. El a mai adăugat că împreună "vor rezolva o mare problemă, o mare dilemă".

UPDATE 05.05: Președintele Trump și Kim Jong-un au început cea de-a doua serie de discuții după întâlnirea unu-la-unu din această dimineață.

Trump, alături de secretarul de stat Mike Pompeo, consilierul pentru securitatea națională, John Bolton, șeful de personal al Casei Albe, John Kelly și un interpret, s-a declarat optimist cu privire la întâlnirea cu liderul nord-coreean, scrie CNN.

"Vom avea succes", a spus Trump. "Și aștept cu nerăbdare să lucrez cu voi", a mai adăugat acesta.

Kim a oferit, de asemenea, scurte observații prin intermediul unui interpret.

Discuțiile prelungite urmează să se încheie la 11:30 a.m. ora locală (11:30 ET), cu un prânz de lucru. 

UPDATE 04.50: Prima întrevedere privată între preşedintele american, Donald Trump, şi liderul nord-coreean, Kim Jong-un, s-a încheiat, la Singapore, transmit agenţiile internaţionale de presă, potrivit Agerpres.

Cei doi lideri politici au discutat timp de 35 de minute, ulterior fiind văzuți ieșind la o scurtâ plimbare în jurul hotelului Capella, unde se desfășoară summitul.

Kim a făcut numeroase plimbări private cu lideri mondiali de când a intrat pe scena politică internațională, la începutul acestui an, scrie CNN.

În aprilie, Kim a plecat cu președintele sud-coreean, Moon Jae-in, pentru o plimbare lungă în jurul zonei demilitarizate care împarte cele două țări.

UPDATE 04.15: Preşedintele american, Donald Trump, este optimist cu privire la întâlnirea cu Kim. Șeful Casei Albe prevede că cei doi vor avea "o relație formidabilă".

"Vom avea o relaţie formidabilă, nici nu mă-ndoiesc", le-a spus preşedintele american reporterilor prezenţi la summitul istoric de la Singapore, într-o scurtă sesiune de întrebări-răspunsuri înainte de discuţiile private, scrie Agerpres.

La rândul său, liderul nord-coreean a declarat că "vechile practici şi prejudecăţi au lucrat împotriva noastră, dar le-am depăşit pe toate şi astăzi suntem aici".

UPDATE 04.05: Președintele Donald Trump și omologul său nord-coreean s-au întâlnit, marți, în cadrul summitului din Singapore. Cei doi și-au dat mâna și s-au îndreptat spre sala unde vor avea loc discuțiile în prezența translatorilor, scrie CNN.

 

UPDATE 04.02: La scurt timp după sosirea liderului de la Phenian și-a făcut apariția și președintele american, Donald Trump. Acesta a coborât din limuzina spre hotelul unde are loc întâlnirea, potrivit CNN.

Scena pentru cea mai așteptată fotografie a anului este pregătită.

 

UPDATE 04.00: Kim Jong-un a ajuns la hotelul Capella din insula Sentosa, unde are loc mult așteptatul summit.

UPDATE 03.45: Cu doar câteva minute înaintea întâlnirii istorice, șeful administrației de la Washington s-a adresat americanilor prin intermediul reţelei sociale Twitter pentru a-şi lăuda rezultatele economice şi efectele lor asupra Bursei, dar și pentru a-și exprima îngrijorarea pentru starea de sănătatea a principalului consilierului economic de la Casa Albă, Larry Kudlow, care a suferit un atac de cord şi a fost internat la un spital de lângă Washington.

UPDATE 03.30: Liderul nord-coreean Kim Jong-un a părăsit hotelul unde era cazat, îndreptându-se spre locul summitului istoric cu preşedintele american, Donald Trump, transmit agenţiile internaţionale de presă.

Cei doi lideri se vor întâlni la hotelul Capella de pe insula Sentosa, potrivit Agerpres.

UPDATE 03.15, marți: Preşedintele american, Donald Trump, a părăsit hotelul, îndreptându-se spre locul summitului cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un.

 

Kim Jong-un este primul lider nord-coreean care s-a întâlnit cu un preşedinte american în funcţie, şi asta e, în sine, un pas înainte.

Ca să risipească puţin din tensiunea provocată de miza uriaşă a întâlnirii, gazdele singaporeze au avut curtoazia să-l serbeze anticipat pe preşedintele american. Donald Trump împlineşte joi 72 de ani. Liderul american a fost auzit în timp ce formula aşteptări optimiste.

Donald Trump: “Avem o întâlnire foarte interesantă şi cred că o să iasă foarte bine.”

Şi Kim Jong-un a părut relaxat şi a afişat un zâmbet larg la întâlnirea cu premierul singaporez.

Kim Jong-un, însoţit la fiecare pas de gărzi de corp într-o permanentă stare de alertă, i-a prezentat pe oficialii care îl însoţesc. Veştile despre deplasarea istorică a dictatorului la Singapore au ajuns în presa nord-coreeană abia luni. Şi chiar a fost evocată noţiunea de denuclearizare în relatarea televiziunii de stat de la Phenian.

Cât despre strategiile pe care le vor folosi cei doi lideri, Donald Trump e convins că-l poate "citi" pe Kim din primul minut, bazându-se pe instinctele lui de magnat al imobiliarelor din New York. În schimb, Kim Jong-un ar putea specula slăbiciunile interlocutorului.

Samantha Vinograd, CNN Naţional Security Analyst: “Nu e niciun secret ca preşedintelui Trump îi place să fie flatat, complimentat. Aşa că ar putea şi el folosi complimente ca să-l prindă pe Trump cu garda jos. Kim ştie că Trump a avut un weekend dezastruos în Canada şi crede că Trump îşi doreşte nespus un succes, oricum am defini asta, în Singapore.”

Andrew Stevens, CNN Correspondent: “Kim Jong-un vrea să fie văzut împreună cu liderul lumii libere, ceva ce şi-a dorit să obţină şi tatăl şi bunicul lui, dar n-au reuşit.”

În privinţa obiectivelor vizate de Trump şi Kim:

Will Ripley coresp CNN: “Kim vrea să-şi scoată economia din groapă, dar mai presus de asta, prioritatea lui este securitatea guvernului. Longevitatea regimului e mult mai importantă decât orice concesii economice.”

Şi pentru şeful de la Casa Albă, întâlnirea are inclusiv o miză personală.

Harry Sa: “Administraţia lui este asediata de investigaţii, se afla sub atac din pricina lipsei de popularitate, a anchetei referitoare la amestecul Rusiei... Aşa că Trump cauta acea victorie majoră în planul politicii externe. Este foarte îngrijorat în legătură cu moştenirea pe care o lăsă în urmă.”

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cine sunt primii oameni care şi-au făcut selfie-uri cu Kim Jong-Un
Cine sunt primii oameni care şi-au făcut selfie-uri cu Kim Jong-Un

Liderul nord-coreean a fost surprins pentru prima dată în selfie de doi oficiali singaporezi.

SUA continuă să-l atace pe premierul Canadei: ”Există un loc special în iad pentru orice lider străin”
SUA continuă să-l atace pe premierul Canadei: ”Există un loc special în iad pentru orice lider străin”

Se ascute conflictul diplomatic între administrația americană și premierul Canadei, Justin Trudeau, pe tema tarifelor la importuri. După ce președintele l-a făcut pe Trudeau "necinstit" și "slab" , consilierii lui pun paie pe foc.

Donald Trump și Kim Jong-un s-au întâlnit cu premierul din Singapore înaintea summitului
Donald Trump și Kim Jong-un s-au întâlnit cu premierul din Singapore înaintea summitului

Întreaga lume numără orele rămase până la summitul istoric dintre Donald Trump şi Kim Jong-un, care va avea loc marți, la Singapore, la 4:00 dimineaţa, ora României.

Merkel pune paie pe foc. Anunțul cancelarului german după taxele impuse de Trump
Merkel pune paie pe foc. Anunțul cancelarului german după taxele impuse de Trump

La capătul unui summit G7 terminat cu insulte, Angela Merkel pune paie pe foc. Cancelarul Germaniei a anunţat că şi Uniunea Europeană va taxa anumite produse americane, ca răspuns la taxele americanilor pe importurile de aluminiu şi oţel.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.